Spryskiwacz tylnej szyby - słaby strumień

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
oficer prowadzący
Auto:: Touran 1T1
Imię:: Krzysztof

Spryskiwacz tylnej szyby - słaby strumień

Post autor: oficer prowadzący »

Witam Kolegów i Koleżanki na forum,
Zmagam się z przypadłością słabego strumienia podawanego płynu na tylną szybę. Przez długi czas strumień był na tyle wyraźny, że widać go było podczas jazdy. Po ostatnich mrozach i odwilży wymieniłem tylną wycieraczkę (poprzednia nie miała zaślepki, przez co dysza i śruba były bez osłony). Po sprawdzeniu wycieraczki sprawdziłem również spryskiwacz i okazuje się, że strumień ma ledwie kilka centymetrów.

Przeglądając inny temat natknąłem się na informację, że przyczyną może być "uszkodzona (z powodu korozji) rurka mosiężna, która podaje płyn do dyszy". Miałoby to sens, zwłaszcza w przypadku, gdy przez wiele lat brakowało zaślepki osłaniającej.

Na tą chwilę sprawdziłem, z wynikiem niczego nie zmieniającym, samą dyszę, udrażniając ją igłą. Z przodu spryskiwacze działają bez zarzutu, stąd niski poziom płynu odpada.

Czy mógłby ktoś podać na jaką zazwyczaj wysokość podawany jest płyn spryskiwaczy na tylną szybę?
Jak wygląda ta rurka, gdybym chciał ją kupić (mile widziany link)? Jak się ją wymienia? Czy potrzeba dokupić jakieś inne elementy uzupełniające?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki dotyczące tematu ;)
Wino102
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 TDI 170KM 2007
Imię:: Krystian
Podziękował: 14 razy

Re: Spryskiwacz tylnej szyby - słaby strumień

Post autor: Wino102 »

Ostatnio z przodu miałem słaby strumień to okazało się że rurka plastykowa na zgięciu trochę pękła i połowa ciśnienia wychodziło na lewo.
Nie wiem czy wiesz ale możesz korygować kąt ustawione dyszy przy pomocy igły by strumień leciał wysoko albo nisko -> z tym właśnie miałem najwięcej zabawy po wymianie ramienia od wycieraczki.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

:/
No właśnie mam słaby strumień . Z przodu spryskiwacze mgłowe tylko sikają . Z tyłu trudno to ocenić . Pompka działa . Sprawdziłem czy nie ma przecieków . No niestety wszędzie sucho - to nie wężyki . Dysze też odkamieniałem .
Hmmm zostaje chyba tylko pompka :/ . Niby działa ale straciła wydajność i ciśnienie .
Wymieniał kto taką niby "sprawną " pompkę ?
Awatar użytkownika
aszerek
Początkujący
Auto:: 1T1, 1.9 TDI BKC, 2005 r.
Imię:: Arek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: aszerek »

Ja wymieniałem w tamtym roku w Golfie V żony. Tam była jeszcze oryginalna i jak działała to psikała dobrze, ale coraz częściej nie dawała się w ogóle uruchamiać. Były sprawdzane przekaźniki, bezpieczniki a na końcu okazało się że to sama pompka czasami się zawieszała. Po wymianie jak ręką odjął - ja wtedy na szybko z tych co mieli dostępne wybrałem Febi i jestem zadowolony z jakości. Jeśli chodzi o wymianę to prosta sprawa - w Golfie nawet gorzej bo wymieniałem po wyciągnięciu kratki w zderzaku żeby nie rozbierać całego. A w Touranie to masz elegancki dostęp po odchyleniu nadkola od zderzaka. Wyciągasz z plastiku zbiornika który trzyma pompkę, przepinasz wtyczkę, dwa wężyki i przekładasz. Ona jest wciskana w taką gumową uszczelkę w zbiorniczku. Ja wtedy chciałem też wymieniać też uszczelkę bo bałem się że jak to ruszę to będzie ciekło - jak to zwykle bywa z gumą po tylu latach ale doradzili mi w motoryzacyjnym że będzie szczelne i rzeczywiście nic nie cieknie. W każdym razie w racie jakby jednak ciekło to sama gumka uszczelniająca też jest do dostania. Oczywiście przygotuj sobie też jakieś czyste naczynko na płyn, można od razu uzupełnić zimowym :ok:
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

No chyba się ''zdoktoryzuje " z układu mycia szyb . :>
Założyłem nową pompkę - full oryginał nówka sztuka nie smigana . I nie lepiej :/
Sikają trochę lepiej ale sikaja a mgłowe powinny dawać jak sama nazwa wskazuje strumień bardziej rozproszony .
No już zgłupłem :( , pompka nówka ,węże sprawne , przedmuchane .
Zostały do zabawy tylko dyszki . Mogą się one rozkalibrować ? Może dają za dużo płynu i nie ma ciśnienia na rozbryzg ? Swego czasu mi przymarzły . Same dyszki młowe mogą się''kończyć ''

Dla ciekawskich rozdłubałem pompkę coby zrozumieć jak działa zawór trójdrożny .
20211019_075840.jpg
Piotrwsh
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.6 2013
Imię:: Piotrek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Piotrwsh »

Cześć.

Może ktoś z was demontował plastikowe osłony klapy bagażnika?
Słabo podaje mi płyn na tylną szybę i chcę się dostać do spryskiwacza w trzecim stopie.
Jak demontować żeby nie zepsuć?
ODPOWIEDZ