Heja,
od jakiegoś czasu zauważyłem, że powyżej prędkości ok 110-120km/h słyszę szum wiatru w okolicach drzwi.
obejrzałem dokładnie uszczelki, przyleganie i... zauważyłem, że przy zamkniętych drzwiach jest szczelina między gumą na rancie drzwi a karoserią, tak z 0.5-1.0 mm.
jakby drzwi lekko osiadły (lecz są dobrze spasowane, szczeliny wszystkie równe) lub guma już swoje przeszła.
Uszczelka wewnętrzna dobrze przylega do karoseri.
Myślę zatem, że wiatr hula w przestrzeni między górną uszczelką drzwi a uszczelką wewnętrzną. Wkurzające to jest.
Myślę, żeby od góry, do karoserii, przykleić jakąś czarną uszczelkę okienną ale to druciarstwo trochę... Może ktoś z Was miał podobnie i się z tym uporał?
Pozdro
świst wiatru, doszczelnienie drzwi
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
Re: świst wiatru, doszczelnienie drzwi
A próbowałeś lekko podciągnąć drzwi do góry na tym skoblu co jest na słupku, żeby zamykały się wyżej?
-
las3rr
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS '06 PFL
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Żadnego druciarstwa 
Jakiś czas temu oglądałem w "101 napraw", był akurat o uszczelkach. Kupujesz taka linkę/sznur gumową i wsuwasz w środek swojej, przez całą jej długość. ona wypełnia właśnie te ubytki. Sam przed zimą pewnie to zrobię, bo u mnie też trochę zawiewa.
Jakiś czas temu oglądałem w "101 napraw", był akurat o uszczelkach. Kupujesz taka linkę/sznur gumową i wsuwasz w środek swojej, przez całą jej długość. ona wypełnia właśnie te ubytki. Sam przed zimą pewnie to zrobię, bo u mnie też trochę zawiewa.
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
Czy wy czytacie że zrozumieniem??
nic to wyciskanie pianki nie da bo nie tam leży problem.swimmer pisze: szczelina między gumą na rancie drzwi a karoserią, tak z 0.5-1.0 mm.
[...]
Uszczelka wewnętrzna dobrze przylega do karoseri
Mówisz o słupku A gdzie są zawiasy czy B gdzie jest skobel do zamka tylko? Myślę że tutaj całe drzwi trzeba by unieść bo obawiam się że jak podniosę tylko na słupku B to przy A szczeliny się rozjadą. Ale mogę się mylić.gordon pisze:A próbowałeś lekko podciągnąć drzwi do góry na tym skoblu co jest na słupku, żeby zamykały się wyżej?
- gordon
- ____________________

- Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
- Imię:: Ireneusz
- Podziękował: 115 razy
- Otrzymał podziękowań: 188 razy
świst wiatru, doszczelnienie drzwi
Tak, mówię o tym skoblu na słupku B. Słusznie uważasz, że szczeliny mogą się odrobine rozjechać, pytanie jak duża jest szczelina miedzy drzwiami a kariserią?swimmer pisze:Mówisz o słupku A gdzie są zawiasy czy B gdzie jest skobel do zamka tylko? Myślę że tutaj całe drzwi trzeba by unieść bo obawiam się że jak podniosę tylko na słupku B to przy A szczeliny się rozjadą. Ale mogę się mylić.gordon pisze:A próbowałeś lekko podciągnąć drzwi do góry na tym skoblu co jest na słupku, żeby zamykały się wyżej?
Jeszcze tak myślałem, że można opuścić szybe i delikatnie spróbować dogiąć w kierunku samochodu górną ramkę drzwi/okna.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- swimmer
- Expert
- Auto:: VW Touran
- Imię:: Lukasz
- Podziękował: 48 razy
- Otrzymał podziękowań: 118 razy
o! spróbuje. nie jestem przekonany do podnoszenia na słupku B ale w sumie jak coś nie wyjdzie to zawsze można obniżyć.gordon pisze: Jeszcze tak myślałem, że można opuścić szybe i delikatnie spróbować dogiąć w kierunku samochodu górną ramkę drzwi/okna.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 117 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Mi kiedyś Muti na zlocie drzwi naginał ...
miał jakieś Moce nadprzyrodzone czy co ... w każdym razie fabrykę poprawiła, czy mówił ze tak się robi w fabryce
miał jakieś Moce nadprzyrodzone czy co ... w każdym razie fabrykę poprawiła, czy mówił ze tak się robi w fabryce