Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, naprawa

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
solaris1985
Początkujący
Auto:: Touran 1t2, 2.0 TDI 2008
Imię:: Marek
Podziękował: 1 raz

Re: Webasto dogrzewacz ogrzewanie postojowe - usterki, napra

Post autor: solaris1985 »

szczyku pisze:solaris, ale po co te kombinacje. U mnie pompka nie działała, nic nie kombinowałem, zamówiłem nowa i to nawet od tomka_wawa, wymieniłem i zapomniałem o temacie.

Wymieniłem piec na nowszy, startował zawsze za drugim razem... wina paliwa, zakupiłem pompę paliwa pod mój piec (wcześniej została stara), wymieniałem i już wszystko z 3 lata działa.
I to jest sensowna odpowiedź, dzięki.
Tak jak pisałem pompką będzie wymieniona. Co do paliwa to może też trzeba się przyjrzeć samej pompce...
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 55 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Tylko że ja zamieniłem piec starszej generacji (a w ogóle był to dogrzewacz), na piec pełnego ogrzewania, najnowszy model. Właśnie Tomasz_wawa mi polecił. Okazuje się że te piece nie są tak problematyczne jak wcześniejsze. Piec tylko z rana startował za drugim razem, później cały dzień bezproblemowo. Po wymianie pompki paliwa, pod konkretny piec wszystko działa jak należy.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

solaris1985 nie ma co się tu unosić.
Nie jesteś tu pierwszą osobą, która wykodowuje pompkę, tylko Ty z tego co pisałeś zrobiłeś to żeby przetestować sam piec bo z tym błędem piec by normalnie nie odpalił (takie zabezpieczenie zrobione przez Webasto). Ale są takie osoby, które wykodowują i jeżdżą tak, co tam że co jakiś czas piec się wyłączy itp. ale te kilka złotych zaoszczędzone.
Przecież nie monitorujesz za każdym razem w blokach pomiarowych jak piec działa, a nie wiesz czy piec nie raz działa w podwyższonych temperaturach co wpływa np. na większe zawalenie sadzą komory spalania co przekłada się na skrócenie czasu bezawaryjnej pracy pieca czy podzespołów.
Do takich metod był napisany mój post.

Co do możliwości kodowania i wykodowywania różnych rzeczy czy nastawów to jest to po to zrobione żeby mechanik miał możliwości diagnozowania i naprawy auta. To że teraz każdy może mieć klona VCDS-a itp. interfejsów wpływa że może sobie każdy coś takiego zrobić. Ciekawe jak by było jak by nie było klonów, a tylko oryginalne interfejsy po 2500 zł to czy każdy z nas by taki kabel miał ??????

Ciesz się że w Vag-ach jest taka możliwość i kabelki (klony) można mieć naprawdę tanio, bo w innym markach jest o wiele gorzej.

Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
krzysztofn1983
Kandydat
Auto:: Vw Touran 1.9 TDI 2007
Imię:: KRZYSZTOF

Post autor: krzysztofn1983 »

Witam bardzo serdecznie. Mam takie błędy w dogrzewaczu webasto: 001407 Zgaszenie płomienia. Zbyt duża wartość rezystancji, 001406 Brak płomienia Zbyt duża wartość rezystancji. Błędów nie można skasować. Co one oznaczają? Z góry dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Duża rezystancja na czymkolwiek to tzw przerwa w obwodzie. Czyli przepalona świeca a tu świeca to też czujnik płomienia.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Dumle87
Auto:: Skoda Superb II 3.6 2013
Imię:: Piotr

Post autor: Dumle87 »

Witam Panowie jestem nowy i chciałbym uzyskać pomocy co do mojego webasto.
Miałem blad pompki obiegowej v55, zmieniłem ją na nowa taka jak siedziala, webasto dalej nie odpala. Vcds odblokowałem skasowałem blad dalej nienodpala i pokazuje sie blad pompkiv55. Pompkę podpiąłem na krotko dziala, podłączyłem w międzyczasie prostownik do aku, odpisałem wtyczkę od pompki wlozylem zaroweczke odpaliłem webasto z pilota żarówka sie swieci czyli prąd idzie sprawdziłem miernikiem i pokazuje 9,89v. Podpinam kostkę do pompki czuje ciepła rurka webasto wystartowało. Pomyslalem aku za slaby kupilem nowy wstawiłem i webasto juz nie odpaliło. Blad 01415 pompka obiegowa v55 zwarcie do masy. Pomoze ktos co zrobic? Po wykodowaniu pompki obiegu webasto startuje normalnie z pilota i z przycisku na panelu. Czyżby nowa pompka byla trefna?
Ostatnio zmieniony wt sty 04, 2022 22:49 przez Dumle87, łącznie zmieniany 1 raz.
oczkopl7
Auto:: Passat B6 2010 3.2 Vr6
Imię:: Jakub

Post autor: oczkopl7 »

Witam,

Posiadam Passata B6 3.2 - Zamontowane oryginalne ogrzewanie postojowe. Uruchamiane z pilota, przycisku w kabinie oraz automatycznie podczas jazdy poniżej 5-7 *C.

Przestało działać w każdej opcji. Piec chce wystartować - zaczyna procedurę, wentylator podaje powietrze, pompka paliwa słychać ze podaje paliwo i nie zapala, nic nie dymi nie kopci.

Błąd to 01406 - No Flame

I tylko taki, żadne inne nie występują, nie ma blokady pieca, błędów świec, błędów rozpalania, pompek itp.

Testy poszczególnych komponentów wypadły raczej pozytywnie - na słuch oraz wskazania w VCDS.

Od czego zacząć diagnostykę ? Zapowietrzenie układu paliwowego ? Czy raczej z świecą coś nie tak ?
Większość tematów o zabrudzeniach itp jest odnośnie Diesla a u mnie Webasto zasilane jest benzynką.
Dodam ze dogrzewacz użytkowany jest w sumie prawie przy każdym starcie silnika, nawet latem, żeby podgrzać sobie wodę w obiegu.

Dziękuje i mam nadzieję, że jakaś mądra głowa pomoże.
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz
Auto:: Sharan, Caddy 2K
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: JakubSwierczek »

Cześć wszystkim!
Mam problem z dogrzewaczem w "większym bracie" Tourana, czyli Sharanie z roku 2012.
Otóż ogólnie to dogrzewanie działa, ale co jakiś czas zablokowuje się i trzeba to VCDSem odblokować.
Gdy jest zablokowane, wyskakują 3 błędy:
1. 01444- Under-Voltage Shut-OFF (automatic) [intermittent]

2. 01410- Heater Over-temp [intermittent]

3. 02551- Heater Unit Locked [intermittent]

Jak rozumiem błąd 3 wynika z dwóch pierwszych. Natomiast jaki jest powód takiego blokowania? Częstości blokowania nie jestem w stanie podać, ponieważ ostatnio mniej użytkuję samochód (nie codziennie). Natomiast wiem że ostatnio działał jeszcze normalnie, a wczoraj już nie). Dodatkowo to nie pierwszy raz gdy dogrzewacz się blokuje. Wcześniej zasłyszałem, że jeśli jest rezerwa w baku i 3 razy uruchomimy samochód z próbą odpalenia dogrzewacza to on się blokuje, ale czy to prawda nie wiem. Tym razem właśnie pilnowałem, aby rezerwy w baku nie było.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie gdzie i jak szukać problemu.
problemu.
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

Obstawiam że główny problem to przegrzewanie, do sprawdzenia pompka V55 a jeśli sprawna to czujniki G18/G189.
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz

jarry pisze:Obstawiam że główny problem to przegrzewanie, do sprawdzenia pompka V55 a jeśli sprawna to czujniki G18/G189.
No właśnie odkryłem, że w sumie przycisk REST na panelu klimy działa, ale szybko wieje chłodnym powietrzem przy zagrzanym silniku do 90 stopni. A to z kolei chyba właśnie łączy się z pompką V55? Czy da się ją jakoś sprawdzić (spróbować uruchomić lub ocenić czy pracuje) VCDSem? Czy ona powinna znajdować się przy dogrzewaczu nad nadkolem?
Chcesz zmienić podświetlenie licznika, climatronic czy przycisków? Pisz na priv :)
Awatar użytkownika
hagio
Expert
Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
Imię:: BARTOSZ
Podziękował: 276 razy
Otrzymał podziękowań: 153 razy
Kontakt:

Post autor: hagio »

JakubSwierczek pisze:Cześć wszystkim!
Mam problem z dogrzewaczem w "większym bracie" Tourana, czyli Sharanie z roku 2012.
Otóż ogólnie to dogrzewanie działa, ale co jakiś czas zablokowuje się i trzeba to VCDSem odblokować.
Gdy jest zablokowane, wyskakują 3 błędy:
1. 01444- Under-Voltage Shut-OFF (automatic) [intermittent]

2. 01410- Heater Over-temp [intermittent]

3. 02551- Heater Unit Locked [intermittent]

Jak rozumiem błąd 3 wynika z dwóch pierwszych. Natomiast jaki jest powód takiego blokowania? Częstości blokowania nie jestem w stanie podać, ponieważ ostatnio mniej użytkuję samochód (nie codziennie). Natomiast wiem że ostatnio działał jeszcze normalnie, a wczoraj już nie). Dodatkowo to nie pierwszy raz gdy dogrzewacz się blokuje. Wcześniej zasłyszałem, że jeśli jest rezerwa w baku i 3 razy uruchomimy samochód z próbą odpalenia dogrzewacza to on się blokuje, ale czy to prawda nie wiem. Tym razem właśnie pilnowałem, aby rezerwy w baku nie było.

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i sugestie gdzie i jak szukać problemu.
problemu.
Rezerwa generuje błąd ale nie blokuje pieca, po zatankowaniu piec ruszy. Pokaż numery zVCDS pieca bo dziwne jest to że piec łapie błąd za niskiego napięcia skoro dogrzewacz rusza wraz z silnikiem ( chyba ze ktoś grzebał w adaptacjach) i alternator powinien dawać dobre 14V. Ps Admin powinien kasować takie posty gdzie jest wycinek błędu z VCDSa. A gdzie jest ramka zamrożona z VCDSa? Tam też są istotne informacje, które ułatwią interpretacje błędu.

-- 24 sty 2022, o 11:08 --
JakubSwierczek pisze:
jarry pisze:Obstawiam że główny problem to przegrzewanie, do sprawdzenia pompka V55 a jeśli sprawna to czujniki G18/G189.
No właśnie odkryłem, że w sumie przycisk REST na panelu klimy działa, ale szybko wieje chłodnym powietrzem przy zagrzanym silniku do 90 stopni. A to z kolei chyba właśnie łączy się z pompką V55? Czy da się ją jakoś sprawdzić (spróbować uruchomić lub ocenić czy pracuje) VCDSem? Czy ona powinna znajdować się przy dogrzewaczu nad nadkolem?
Tylko demontaż i na krótko pod 12v i do wiadra z wodą. Mam dosyć tłumaczeń klientów ze pompka buczy,wibruje i że słychać jak pompuje i że napewno działa- bzdura totalna.Nawet Vcds odpuść sobie. Tylko w ten sposób sprawdzisz na 100% pompkę i kilkukrotnie rozłącz i podłącz zasilanie, bywa ze dopiero lekkie popchnięcie wirnika uruchomi pompkę a tak nie powinno być powinna sama ruszyć.
Awatar użytkownika
JakubSwierczek
Przeglądacz

Przepraszam, ale miałem tylko zdjęcia telefonem robione na szybko, dlatego ich nie wstawiałem. Przesyłam je w załączniku.
Załączniki
inbound1519527435673941346.jpg
inbound9091722535203173941.jpg
inbound4271802653656481163.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Jak widać piec się przegrzał.
Albo pompka wody jest kaput, albo czujniki temp na piecu szwankują.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Kostek
Początkujący
Auto:: Touran 2.0TDI BKD 2004
Imię:: Piotr
Podziękował: 1 raz

Post autor: Kostek »

Witam. Wywala mi błąd 01414 usterka mechaniczna 003. Ile kosztuje taka dmuchawa i czy jestem w stanie to sam wymienić a jak nie czy mamy kogoś w Warszawie a najlepiej w Markach kto by to zrobił?

Czy ten silnik będzie dobry ?
Załączniki
Screenshot_20220125-024500_Allegro.jpg
Miał być tani gruz na dojazdy do pracy ale wyszło jak zwykle . Nie widać końca modów
Awatar użytkownika
pudel77
Przeglądacz
Auto:: 1.9 BLS 2007 Trendline
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: pudel77 »

Cześć, jak w temacie. Jak wcisnę pilota, wyskakuje błąd
02245 - połączenie zdalnego sterowania radiowego
brak sygnału/brak komunikacji

Bateria zmieniona i dalej kupa. Może centralka siadła?

Da radę vcds to sprawdzić?. Nie chcę na darmo kupować 2 centralki.

-- Wt sty 25, 2022 07:50 --

Cześć, jak w temacie. Jak wcisnę pilota, wyskakuje błąd
02245 - połączenie zdalnego sterowania radiowego
brak sygnału/brak komunikacji

Bateria zmieniona i dalej kupa. Może centralka siadła?

Da radę vcds to sprawdzić?. Nie chcę na darmo kupować 2 centralki.
--------------------------------------------------------
bynajmniej nie znaczy przynajmniej
ODPOWIEDZ