RCD 300 - brak regulacji głośności

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
tomek194
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 74kW 2004
Imię:: Tomek

RCD 300 - brak regulacji głośności

Post autor: tomek194 »

Witam
Przeszukałem cały internet i nie znalazłem rozwiązania problemu.

Kilka dni temu próbowałem skasować inspekcję oleju przez VCDS. Robiłem to pierwszy raz i zapewne coś poknociłem. Bo przez nie uwagę kliknąłem w resetuj wszystko. Od tego momentu zaczęły się moje problemy z radiem.

Radio po włączeniu było wyciszone a przy próbie podgłośnienia nawet na maksa nic się nie zmieniało. Tzn, widać było, że skala wędruje na maksa ale dalej nie było słychać dźwięku. Poczytałem to i owo w internecie i znalazłem info o Gali.
Sprawdziłem u mnie, rzeczywiście była ustawiona w połowie skali. Zmieniłem na zalecane 1-2 i radio ożyło, jednak teraz cały czas gra na maksa i nie działa płynna regulacja głośności, jedynie jak dam całkiem na minimum - przekreślony znaczek głośnika na wyświetlaczu - to wtedy wycisza się do zera. Próbowałem zmieniać ustawienia GAL-i i ON-Volume ale nie widzę żadnej zmiany.
Czy ktoś byłby tak miły i pomógł mi w rozwiązaniu tego problemu ?
Pozdrawiam Tomek
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Re: RCD 300 - brak regulacji głośności

Post autor: spacewalker »

Ins to się kasuje bez komputera przyciskiem na liczniku a VCDS juz nie jednemu namieszał jak nie wiedział co i gdzie zrobic
GALA to jest zalezne od prędkosci auta
im szybciej jedziesz tym GALA podbija poziom głosnosci
zrób autoscan z vcds i wklej
tomek194
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 TDI 74kW 2004
Imię:: Tomek

Re: RCD 300 - brak regulacji głośności

Post autor: tomek194 »

Dzięki za odzew.
Jasne zrobię ten autoscan i wkleję go tu, ale najwcześniej po południu jak wrócę z pracy.
Tak nie chciało mi się tego robić przez licznik i namieszałem. Człowiek uczy się całe życie. Nie mniej jednak mam nadzieję, że jest to do naprawienia.
Pozdrawiam

-- Śr lut 23, 2022 07:07 --

Witam
Problem się rozwiązał.
Podpiąłem VCDS-a, zrobiłem autoscan - żadnych błędów na radiu. Wszedłem osobno w każdy sterownik i pokasowałem błędy, zrobiłem też output tests dla radia i możliwość regulacji głośności radia wróciła.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie.

-- Śr lut 23, 2022 07:07 --

UP - funkcja łączenia postów tego samego użytkownika powinna działać tylko krótko po napisaniu tego wcześniejszego posta droga Administracjo.
ODPOWIEDZ