Żarówki led zamiast h7

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
KJ01
Początkujący
Auto:: TOURAN 1.9 TDI AVQ 2003
Imię:: KAROL
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Żarówki led zamiast h7

Post autor: KJ01 »

Witam, montował ktoś może żarówki ledowe zamiast standardowych H7 do świateł mijania? Jeśli tak to jakie i ewentualnie jakie przejściówki bądź adaptery będą do tego potrzebne. ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Re: Żarówki led zamiast h7

Post autor: wesol »

Było już kiedyś o tym.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
poaa1hd
Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
Imię:: Andrzej
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Post autor: poaa1hd »

Osram ma cale zestawy ktore maja homologacje drogowa puki co w niemczech i jeszcze dwoch innych europejskich krajach niestety tylko dla 1T2. W Polsce nadal jest to nielegalne. cena zestawu to jakies 900 zl.
https://www.osram.com/ecat/NIGHT%20BREA ... 1_3401765/
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Pytanie tylko czy świeci lepiej czy gozej. Jak do 1t2 które nie ma poziomowania w zwykłej lampie automatycznego to i tak nadal nie można przekroczyć pewnych tam wartości itd. Wtedy staje się to tylko bajerem by mieć coś innego.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
poaa1hd

wesol pisze:Pytanie tylko czy świeci lepiej czy gozej. Jak do 1t2 które nie ma poziomowania w zwykłej lampie automatycznego to i tak nadal nie można przekroczyć pewnych tam wartości itd. Wtedy staje się to tylko bajerem by mieć coś innego.
Ten led ma certyfikat ktory pozwala uzywac go jako zamiennika zwyklej zarowki H7 oczywiscie tylko w autach z listy bo dla nich i ich reflektorow ten certyfikat zostal wydany wiec czy masz poziomowanie a raczej go w zwyklej lampie w 1t2 nie ma to to nie ma absolutnie zadnego znaczenia. Barwa swiatla jest inna i jakosc tego swiatla tez jak to swieci niedlugo sie dowiem bo zamawiam taki zestaw do siebie.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Tak wiem to. Tylko skoro zestaw ksenonow z mocą palnika np 35 wat musi mieć poziomowanie i układ czyszczący tak zestaw ksenonow np 25 wat juz nie musi mieć. To jeśli tu ma świecić jak taki normalny ksenon 35 wat to chyba by nie dostało takiej homologacji jak podajesz. Są jakieś tam ściśle określone limity wat, lumenów itd.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
poaa1hd

wesol pisze:Tak wiem to. Tylko skoro zestaw ksenonow z mocą palnika np 35 wat musi mieć poziomowanie i układ czyszczący tak zestaw ksenonow np 25 wat juz nie musi mieć. To jeśli tu ma świecić jak taki normalny ksenon 35 wat to chyba by nie dostało takiej homologacji jak podajesz. Są jakieś tam ściśle określone limity wat, lumenów itd.
tak ale nie odnosnie watt tylko wlasnie lumenow. Do 2000 nie musi byc autopoziomowania i mycia reflektorow a powyzej juz musi. Te ledy maja 19w i nie wiem ile lumenow. Wedlug specyfikacji daja o okolo 220% wiecej swiatla i maja temperature barwowa 6000k ale skoro zostaly dopuszczone do ruchu i montazu w zwyklych lampach to musza spelniac te warunki i nigdzie nie napisalem ze to ma swiecic jak zwykly ksenon 35w.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Nie napisałeś ale domyślam się że oto ci też między innymi chodziło. Ograniczenie watowe też jest w specyfikacjach. Matrixy z tej przeróbki to to nie będą a Led ma to do siebie że raczej punktowo nigdy nie będzie mocny. Żarówki halogenowe czy ksenonow palniki mają źródło światła wielkości 4-5 mm na 2 mm. Świeci to w punkcie praktycznie. W nowych lampach Ledy można powiedzieć świecą cała powierzchnia, prawie jak wielkość odbłyśnika, tylnej części całej lampy. Fajnie jakby ktoś niezależny zrobił jakieś porównanie zwykłych do takiej przeróbki na Led. Podawać mogą sobie i 500 % więcej. Tak jak na żarówkach halogenowych też podają 100% 150% a nawet i 200%. Tylko jakoś tak znacząco tych procentów nie widać. Jakby można było to by na wódce też podawali 200% alkoholu.
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2022 22:37 przez wesol, łącznie zmieniany 1 raz.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
JEDARO
Expert
Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
Imię:: Darek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 518 razy

Post autor: JEDARO »

KJ01 pisze:Witam, montował ktoś może żarówki ledowe zamiast standardowych H7 do świateł mijania? Jeśli tak to jakie i ewentualnie jakie przejściówki bądź adaptery będą do tego potrzebne. ?
montował ;) jak nie masz soczewki w lampie to zapomnij o temacie, adaptery potrzebne w zależności jaki zestaw kupisz to albo tak albo nie

mam już kilka lat w 1t2 ;)
wesol pisze:Było już kiedyś o tym.
było i nie potrzeba robić kolejnych esejów bez wartości...
Touran By JEDARO
Caddy By JEDARO
Jest i Tiguan :)
[you] Jeśli pomogłem kliknij na podziękowanie
Mam wyłączone PW wiadomości kierować na maila
KJ01
Początkujący
Auto:: TOURAN 1.9 TDI AVQ 2003
Imię:: KAROL
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: KJ01 »

No właśnie mam lampy bez soczewki. I zasilanie po obudowie. A z tego co widziałem to ledy są z kabelkiem do podłączenia z wtyczka której u mnie nie ma.
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

[quote="KJ01"][/quote]
Dlatego musisz mieć specjalne adaptery.
ODPOWIEDZ