Witam.
Mam do szanownych kolegów pytanie odnośnie termostatu. Ostatnio podczas wymiany rozrządu, mechanik po skończonej pracy stwierdził, że mam walnięty termostat. Przekazał mi informacje, że się za wcześnie otwiera.
VCDS nie wykazał żadnych błędów, ale... Podczas gdy temperatura na wskaźniku dobija do 90' to na komputerze pokazuje, że jest ok. 73-76'. Dodam, że auto sporo pali w granicach 9/10l na 100km w mieście.
Czy termostat może być rzeczywiście uszkodzony ?
Termostat
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Re: Termostat
Typowe dla VW.Lichy pisze:Witam.
Mam do szanownych kolegów pytanie odnośnie termostatu. Ostatnio podczas wymiany rozrządu, mechanik po skończonej pracy stwierdził, że mam walnięty termostat. Przekazał mi informacje, że się za wcześnie otwiera.
VCDS nie wykazał żadnych błędów, ale... Podczas gdy temperatura na wskaźniku dobija do 90' to na komputerze pokazuje, że jest ok. 73-76'. Dodam, że auto sporo pali w granicach 9/10l na 100km w mieście.
Trzeba pomierzyc dalej temperatury
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Błędów na komputerze nie będzie bo termostat jest nie oczujnikowany czym to sprawdzasz, jaki fejs?.Lichy pisze:VCDS nie wykazał żadnych błędów, ale... Podczas gdy temperatura na wskaźniku dobija do 90' to na komputerze pokazuje, że jest ok. 73-76'. Dodam, że auto sporo pali w granicach 9/10l na 100km w mieście.
Jeśli na wskaźniku jest 90' to powinno być ok, jedynie może fałszować czujnik temp silnika który idzie do komputera a do wskaźnika idzie sygnał z komputera i raczej on by nie wskazał 90' jak by było coś z czujnikiem. Jeżeli mechanik twierdzi że termostat uszkodzony to wymień będziesz przynajmniej pewny że nowy.
-
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 1.9TDI 2005
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 1 raz
Błędy sprawdzałem w VCDS, a temperaturę mi pokazuje na radiu z wyświetlaczem. Radio nie jest oryginalne, ale dedykowane dla VW.
W takim razie termostat wymienię, nie jest to jakiś duży koszt. Myślę, że Wahler będzie ok ?
W takim razie termostat wymienię, nie jest to jakiś duży koszt. Myślę, że Wahler będzie ok ?
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Mechanik nawet nie wie że termostat nie otwiera się za wcześnie tylko on się za późno zamyka. Wystarczy stary I nowy termusrat wrzucic do gara i zagotować wodę. Będzie widać że się otworzą równocześnie. Natomiast wraz ze stygnięciem wody nowy termostat się już będzie przymykał a ten stary będzie jeszcze otwarty. To wynikowa tego jak termostaty są zbudowane a są na bazie parafiny.
Co do temperatur to wskaźnik na szafie pokaże pionowe 90 stopni gdy faktyczną temperatura płynu będzie wynosić 76 stopni i to aż do temperatury około 105 stopni bo powyżej to wskazówka zacznie iść na wyższe pole temperaturowe.
W 1.9 wymiana termostatu to 15 minut roboty. Koszt termostatu to też około 50 zł więc nawet profilaktycznie raz na 3 lata można zrobić.
Co do temperatur to wskaźnik na szafie pokaże pionowe 90 stopni gdy faktyczną temperatura płynu będzie wynosić 76 stopni i to aż do temperatury około 105 stopni bo powyżej to wskazówka zacznie iść na wyższe pole temperaturowe.
W 1.9 wymiana termostatu to 15 minut roboty. Koszt termostatu to też około 50 zł więc nawet profilaktycznie raz na 3 lata można zrobić.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC