Termostat

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Lichy
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9TDI 2005
Imię:: Maciej
Podziękował: 1 raz

Termostat

Post autor: Lichy »

Witam.

Mam do szanownych kolegów pytanie odnośnie termostatu. Ostatnio podczas wymiany rozrządu, mechanik po skończonej pracy stwierdził, że mam walnięty termostat. Przekazał mi informacje, że się za wcześnie otwiera.
VCDS nie wykazał żadnych błędów, ale... Podczas gdy temperatura na wskaźniku dobija do 90' to na komputerze pokazuje, że jest ok. 73-76'. Dodam, że auto sporo pali w granicach 9/10l na 100km w mieście.
Czy termostat może być rzeczywiście uszkodzony ?
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Imię:: Marcin
Podziękował: 116 razy
Otrzymał podziękowań: 697 razy

Re: Termostat

Post autor: spacewalker »

Lichy pisze:Witam.

Mam do szanownych kolegów pytanie odnośnie termostatu. Ostatnio podczas wymiany rozrządu, mechanik po skończonej pracy stwierdził, że mam walnięty termostat. Przekazał mi informacje, że się za wcześnie otwiera.
VCDS nie wykazał żadnych błędów, ale... Podczas gdy temperatura na wskaźniku dobija do 90' to na komputerze pokazuje, że jest ok. 73-76'. Dodam, że auto sporo pali w granicach 9/10l na 100km w mieście.
Typowe dla VW.
Trzeba pomierzyc dalej temperatury
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Lichy pisze:VCDS nie wykazał żadnych błędów, ale... Podczas gdy temperatura na wskaźniku dobija do 90' to na komputerze pokazuje, że jest ok. 73-76'. Dodam, że auto sporo pali w granicach 9/10l na 100km w mieście.
Błędów na komputerze nie będzie bo termostat jest nie oczujnikowany czym to sprawdzasz, jaki fejs?.
Jeśli na wskaźniku jest 90' to powinno być ok, jedynie może fałszować czujnik temp silnika który idzie do komputera a do wskaźnika idzie sygnał z komputera i raczej on by nie wskazał 90' jak by było coś z czujnikiem. Jeżeli mechanik twierdzi że termostat uszkodzony to wymień będziesz przynajmniej pewny że nowy.
Lichy
Początkujący
Auto:: VW Touran 1.9TDI 2005
Imię:: Maciej
Podziękował: 1 raz

Post autor: Lichy »

Błędy sprawdzałem w VCDS, a temperaturę mi pokazuje na radiu z wyświetlaczem. Radio nie jest oryginalne, ale dedykowane dla VW.
W takim razie termostat wymienię, nie jest to jakiś duży koszt. Myślę, że Wahler będzie ok ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Mechanik nawet nie wie że termostat nie otwiera się za wcześnie tylko on się za późno zamyka. Wystarczy stary I nowy termusrat wrzucic do gara i zagotować wodę. Będzie widać że się otworzą równocześnie. Natomiast wraz ze stygnięciem wody nowy termostat się już będzie przymykał a ten stary będzie jeszcze otwarty. To wynikowa tego jak termostaty są zbudowane a są na bazie parafiny.
Co do temperatur to wskaźnik na szafie pokaże pionowe 90 stopni gdy faktyczną temperatura płynu będzie wynosić 76 stopni i to aż do temperatury około 105 stopni bo powyżej to wskazówka zacznie iść na wyższe pole temperaturowe.

W 1.9 wymiana termostatu to 15 minut roboty. Koszt termostatu to też około 50 zł więc nawet profilaktycznie raz na 3 lata można zrobić.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
ODPOWIEDZ