Jako iż nie znalazłem konkretnego tematu odnośnie zamiany sprzęgła z dwumasy na jednomas w Turanie (5biegów 228mm) chciałem rozpocząć ten wątek i prosić kogoś z kolegów bardziej aktywnych na forum aby opisać, ewentualnie poprawić mnie.
A chodzi dokładnie o numery części zamiennych koła zamachowego jednomasowego.
Problemem w wymianie jest to, że wszyscy podają aby stosować koło zamachowe z 1z ( 037 105 273C )- co w większości przypadków nie będzie pasować
A dlaczego? z prostego powodu:
BO JEST WYFREZOWANE GŁĘBIEJ OD STRONY WAŁU

powoduje to luzy w sprzęgle i brak możliwości poprawnego wysprzęglania biegów.
Nie pomaga wymiana wysprzęglików, pomp i odpowietrzanie. Skrzynia szarpie przy zmianie.
Koło jednomasowe jakie powinno wtedy być zakładane to np to z 1.6 tdi, czy koło zamachowe z zestawu do skrzyni FYG. A wygląda ono tak:

Powierzchnia tylna koła zamachowego znajduje się na takiej samej wysokości co centralny punkt osadzenia na wale (kładąc koło zębami do podłoża).
Jak widać jest różnica kilkumilimetrowa, co powoduje normalne działanie sprzęgła bez w/w niespodzianek.
Z w/w porównania wychodzi jasno, iż skrzynie w golfach 5/Touranach i modelach wzwyż są po prostu głębsze. Sprzęgło (a dokładnie koło zamachowe) z 1Z będzie pasować tylko i wyłącznie do starszych skrzyń biegów które są płytsze (golf 4 i odpowiedniki). Wiem, bo zakładałem skrzynię z Oktavi 1 (nie pamiętam oznaczenia) i jednomas z FYG był za gruby, przez co nie mogłem skręcić skrzyni z silnikiem. Po założeniu skrzyni KBL problem znikł i wszystko działa jak należy.
Co prawda nie porównywałem łożysk czy łapy wyciskającej w skrzyni, jednakże po samym porównaniu już wyglądu kół zamachowych widać znaczną różnicę.
Tarcze, czy dociski są w zasadzie takie same i nie wpływają na w/w problem.
Jeżeli się mylę, to proszę o sprostowanie.