Pytanie o przednie reflektory
-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran BLS 2007
- Imię:: Digers
- Podziękował: 1 raz
Pytanie o przednie reflektory
Witam - Po robocie przedniego nadkola, lakiernik źle zabezpieczył klosz i dostał sie lakier. Skutkowało to zżółknięciem lampy. Oszukałem się na necie i nie mogę znaleźć informacji czy Turek ma plastikowe klosze czy szklane. Auto z 2007 1,9 tdi bixenon z doświetlaniem i skrętnymi. Zastanawiam się nad magicznym kagankiem, ale on jest do plastiku więc nie chciał bym że tak powiem umoczyć.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 91 razy
Re: Pytanie o przednie reflektory
Obecnie produkowane auta mają klosze tylko i wyłącznie plastikowe.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Robiłem czajniczkiem tz lampą Aladyna i w kilku samochodach.
Dobrze żeby podczas pracy nie było wiatru bo rozdmuchuje te opary które wychodzą z czajniczka i nie działają na ten plastikowy klosz. aceton musi się gotować, bulgotać w czajniczku wtedy będzie działać. Odległość dobrać żeby nie stopić plastyku nie za blisko.
Tu akurat mój turek już po 8 miesiącach żadnych zmian.
Górnego rantu lampy nie idzie zmatowić bo jest jak by z innego materiału (szkło?) tak myśle ale to w moich lampach nie wiem jak u innych np w fordzie nie było problemu na rantach.
Jakość fotek nie za bardzo wiadomo komórka i przetworzenia.

Powiem tak zestaw drogi więc po ogarnięciu netu kupiłem samą lampe Alladyna na alledrogo za 24zł do tego kupiłem aceton techniczny za 8,50 zł i na koniec zrobiłem kabel do podłączenia lampy Aladyna czyli długość 2 m na jednym końcu żabki plus i minus do akumulatora z drugiej strony miałem taką wtyczkę co pasowała do czajniczka, można robić nie mają dostępu do napięcia sieciowego.
Powiem jeszcze że zasilacze żeby uciągnąć grzałke muszą być przynajmniej 120W.8A ale są drogie inaczej nie zagrzejecie czajnika, czas pracy czajnika do 20 min jedną lampe czajnikiem robi się około 4 min z akumulatora ja mam 74Ah/750 nie zauważyłem co by się wyładował kręcił po robocie jak przed.
Na koniec trza dobrze doprowadzić papierem ściernym do dobrej gładkości nic na szybko tym 3000 i 3500 trza się postarać to będziesz pan zadowolony.
Ten ford rok i trzy miesiące tu też nic się nie zmieniło.

Dobrze żeby podczas pracy nie było wiatru bo rozdmuchuje te opary które wychodzą z czajniczka i nie działają na ten plastikowy klosz. aceton musi się gotować, bulgotać w czajniczku wtedy będzie działać. Odległość dobrać żeby nie stopić plastyku nie za blisko.
Tu akurat mój turek już po 8 miesiącach żadnych zmian.
Górnego rantu lampy nie idzie zmatowić bo jest jak by z innego materiału (szkło?) tak myśle ale to w moich lampach nie wiem jak u innych np w fordzie nie było problemu na rantach.
Jakość fotek nie za bardzo wiadomo komórka i przetworzenia.

Powiem tak zestaw drogi więc po ogarnięciu netu kupiłem samą lampe Alladyna na alledrogo za 24zł do tego kupiłem aceton techniczny za 8,50 zł i na koniec zrobiłem kabel do podłączenia lampy Aladyna czyli długość 2 m na jednym końcu żabki plus i minus do akumulatora z drugiej strony miałem taką wtyczkę co pasowała do czajniczka, można robić nie mają dostępu do napięcia sieciowego.
Powiem jeszcze że zasilacze żeby uciągnąć grzałke muszą być przynajmniej 120W.8A ale są drogie inaczej nie zagrzejecie czajnika, czas pracy czajnika do 20 min jedną lampe czajnikiem robi się około 4 min z akumulatora ja mam 74Ah/750 nie zauważyłem co by się wyładował kręcił po robocie jak przed.
Na koniec trza dobrze doprowadzić papierem ściernym do dobrej gładkości nic na szybko tym 3000 i 3500 trza się postarać to będziesz pan zadowolony.
Ten ford rok i trzy miesiące tu też nic się nie zmieniło.

-
- Kandydat
- Auto:: VW Touran BLS 2007
- Imię:: Digers
- Podziękował: 1 raz
Dzięki serdeczne za tak obszerny i szczegółowy opis i kilka pożytecznych rad. Kupiłem na Allegro sam płyn Vapron K2 za jakieś 50zł. Płynu jest sporo więc oblecę też pewnie połowę aut rodziny
Papier mam od 800 do 3000 i szlifierkę oscylacyjną. Czajniczek znalazłem za 80zł. Popularność tej metody mocno ostatnimi czasy wzrosła to i cena się podbija, z zasilaczem 5A. Zobaczymy jak pociągnie to dobrze jak nie to pociągnę faktycznie z akumulatora. Czyli nawiązując do tematu, wychodzi na to że to plastiki.
-- N sie 14, 2022 22:57 --
Dla uzupełnienia, niestety wstawiam gotowy efekt. Nie miałem aparatu ani czasu jak zaczynałem. Tak czy siak, wszyscy mają pojęcie jak wygląda źle zabezpieczona lampa przez lakiernika która została spryskana lakierem. Po tygodniu wygląda jak mocz odwodnionego pijaka
Turek służy mi od 10 lat i go bardzo lubię. Aczkolwiek podejrzewam że nikt z nas nie lubi jak się coś sypie i dla tego postanowiłem walczyć o lampę. No szkoda że nie miałem czasu i okazji na zrobienie paskudnego klosza a zdjęcie też nie oddaje prawdziwego efektu. Powiem tak, żona była w szoku 

Użyłem papieru 400 - 500 - 800 - 1200 - 1800 - 2000 - 2500 Taki zestaw zamówiłem. Acz przydało by się faktycznie 3000 pojechać. Wszystko spokojnie i sumiennie trzeba robić. Tak jak kolega wyżej napisał. Klosz trzeba dokładnie obejrzeć z kagankiem z każdej strony dokładnie i nie za blisko.

-- N sie 14, 2022 22:57 --
Dla uzupełnienia, niestety wstawiam gotowy efekt. Nie miałem aparatu ani czasu jak zaczynałem. Tak czy siak, wszyscy mają pojęcie jak wygląda źle zabezpieczona lampa przez lakiernika która została spryskana lakierem. Po tygodniu wygląda jak mocz odwodnionego pijaka

Użyłem papieru 400 - 500 - 800 - 1200 - 1800 - 2000 - 2500 Taki zestaw zamówiłem. Acz przydało by się faktycznie 3000 pojechać. Wszystko spokojnie i sumiennie trzeba robić. Tak jak kolega wyżej napisał. Klosz trzeba dokładnie obejrzeć z kagankiem z każdej strony dokładnie i nie za blisko.
-
- Auto:: Touran 1.9 2007
- Imię:: Zbyszek
Witam mam pytanie odnośnie przednich reflektorów w moim Turku z 2007 czy kupić nowy zamiennik czy urzywany orginał.Ewentualnie potrzebuje namiary na kogoś kto zajmuje się regeneracją reflektorów ( uszczelnianie ,odbłyśniki polerowanie itp).Fajnie by było żeby to był ktoś niedaleko woj. Świętokrzyskiego. Z góry dzięki za pomoc .Pozdrawiam