awaria tylnej klapy nie otwiera się

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Davido
Początkujący
Auto:: Trendline, 1.9 BLS, 2009
Imię:: Dawid
Podziękował: 1 raz

Re: awaria tylnej klapy nie otwiera się

Post autor: Davido »

Jeśli ta klamka w gumie jest w górnym położeniu zablokowana to wystarczy zdjąć osłonę klapy odkręcić oświetlenie tablicy razem z klamką. Tam po zdjęciu gumy z klamki będziesz widział co jest grane, wystarczy tą "klapkę" odsunąć od ścianki na swoje miejsce, jak będziesz to robić to uważaj bo tam z jednego boku masz prowadnicę, jest kulka a za nią sprężyna jak przesuniesz za mocno poza prowadnicę to wystrzeli ;) Robiłem to już bo raz się otwierał a raz nie, klamka w górnym położeniu została i trzeba było sposobem otworzyć klapę.
Awatar użytkownika
crazyvip21
Początkujący
Auto:: Touran, 1.9 TDI, 2003
Imię:: Krzysztof
Podziękował: 1 raz

Post autor: crazyvip21 »

Mam ten sam problem wczoraj zamknąłem klapę i już nie otworzyłem klamka została w górnym położeniu.
Awatar użytkownika
TOMASZ PLUTA
Użytkownik
Auto:: Touran 1.6 tdi 2015
Imię:: Tomasz
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 19 razy

Post autor: TOMASZ PLUTA »

Trochę odświerze temat

Może komuś sie przyda

Od kilu tygodni zamek tyknie klapy zaczął szwankować i co jakiś czas nie chciał sie otwierać lecz po awaryjnym otworzeniu i uderzeniu go kilka razy rękom działał lecz w tym tygodni odmówił całkiem posłuszeństwa

Już miałem zamawiać nowy ale stwierdziłem ze go rozbiorę i sprawdzę co sie tam mogło popsuć w razie czego i tak go już bardziej nie popsuje

Po rozebraniu zamka okazało sie ze dostała sie do niego woda i zaśniedziały styki które wchodzą do silniczka po wyczyszczeniu styków zmontowałem wszystko spowrotem i zamek działa

Zrobiłem nawet kilka fotek podczas rozbierania zamka wstawię je jak będę miał dostęp do kompa

Odkryłem tez przy okazji mała ciekawostkę

W zamku sa 2 mikro wyłączniki

1 sygnalizuje otwarcie klapy na desce
2 zapala lampkę w bagażniku

Może takaż informacje sie kiedyś komuś przyda
michal8022
Auto:: Touran 1,9 TDI BKC '04r
Imię:: MIchał

Post autor: michal8022 »

Witam, mam założony niedawno nowy (niecały rok zakupiony w aso) zamek. Co jakiś czas był problem z klapą, były też częste wzbudzania się alarmu. Teraz już nie ma żadnej możliwości otworzenia jej elektrycznie. Nie działa otwieranie klapy z pilota ani normalnie z centralnego zamka. Oświetlenie kabiny włącza się i wyłącza po otworzeniu i zamknięciu klapy, nie działa natomiast kontrolka otworzonej klapy na desce rozdzielczej. Wiązka z klapy do auta sprawna. Podpowie ktoś które przewody w kostce do zamka są od czego i który połączyć czy plus czy minus (chciałem podać zasilanie aby zobaczyć czy zaświeci mi się na desce kontrolka klapy, nie wiem czasem czy autoalarm coś mi nie szwankuje i nie powoduje problemów) miernikiem oba mikrostyki w zamku maja przejście i przerwę jak się zamek otwiera i zamyka. Dodam jeszcze ze tylna wycieraczka i spryskiwacz działają normalnie.

Znalazłem w końcu usterkę, otóż nie zawsze odbijał włącznik do otwierania klapy. Gumka przytrzymywała mechanizm, a nie pomyślałem żeby to wcześniej sprawdzić. Jak to mówią nie można się cieszyć tylko z usunięcia usterki, trzeba najpierw znaleźć przyczynę jej powstawania aby nie powtórzyła się ponownie (tak jak np. u mnie było) mnie ta klapa doprowadzała już czasem do pasji.
PrzemoMMZ
Auto:: VW Touran 1.9TDI 2004
Imię:: Przemek

Post autor: PrzemoMMZ »

witam wszystkich.

Mam podobny problem, od kilku dni przestała mi się otwierać tylna klapa. wymontowałem klamkę i zamek i przełożyłem do auta kolegi który też ma tourana. u niego działają bez zarzutu, mikrostyk działa, zamek działa, przedzwoniłem całą wiązkę tylnej klapy i na każdym obwodzie jest przejście, przewody nie są załamane ani zaśniedziałe. więc nie bardzo wiem gdzie dalej szukać. czy moduł komfortu może być za to odpowiedzialny??
Hyziu84
Auto:: Touran 1.9 TDI BXE '07
Imię:: Łukasz

Post autor: Hyziu84 »

Witam, nie będę zakładał nowego tematu, a moje pytanie jest związane z wymianą zamka. Otóż czy po takowej wymianie trzeba kasować błędy, które mogły się pojawić podczas pracy uszkodzonego zamka? Jeśli tak to pytanie czy da się to zrobić bez podłączenia do kompa, czy nie da rady.
Awatar użytkownika
PIOTREL
Expert
Auto:: 2.0 173Ps BMM mod 2008
Imię:: Piotr
Podziękował: 64 razy
Otrzymał podziękowań: 108 razy

Post autor: PIOTREL »

Nie trzeba nic kasować
LakiTouran
Kandydat
Auto:: 1T2006 2.0TDI BMM
Imię:: Lukasz

Post autor: LakiTouran »

Witam.
U mnie problem był równie banalny jak u michal8022, tyle że ta guma klamki nie odbijała z powodu podgiętej a właściwie już pękniętej blaszki która to "wciska" mikrostyk. Za pierwszym razem udało mi się ją lekko przywrócić do stanu wyjściowego przy użyciu rąk :brawa: Zdawałem sobie jednak sprawę, że było to rozwiązanie krótko terminowe... Blaszka znów się wygięła a wczoraj przy próbie naprostowania najzwyczajniej już pękła...Jej kształt i grubość widać na dołączonym zdjęciu...Może ktoś z forumowiczów miał już takie zajście? Może jakieś sugestie? Rozmawiałem dziś ze specem od spawania i stwierdził że tego stopu (ZnAl) się nie da pospawać... Nie widzi mi się też kupowanie nowej listwy za 250 zł skoro reszta działa bez zarzutu... Pozdrawiam i z góry dzięki za rady.
Limer
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 EcoFuel 2007
Podziękował: 4 razy

Post autor: Limer »

Jeżeli mowa o wymianie "mikrostyku" - to mowa o tej całej płytce wraz z miejscem na oświetlenie tablicy czy tylko tym małym elemencie tj. mikrostyku ? Można tylko jego wyciągnąć ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Według własnego uznania i własnego pomysłu. Nawet osobny włącznik możesz sobie dorobić i wyprowadzić.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Limer
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 EcoFuel 2007
Podziękował: 4 razy

Post autor: Limer »

mam rozumieć, że nie muszę kupować całej tej "płytki" a tylko sam mikrostyk ?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Pierwsze rozbierz pooglądaj i zdecyduj ale jak guma uszkodzona lepiej kupić całość bo znów naleci ci błota, wody i problem wróci.
Masz już drugi ten temat nie wiadomo gdzie pisać.
ODPOWIEDZ