Awaria modułu haka

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Marecki_s
Kandydat
Auto:: Touran 1,9 TDI 2004
Imię:: Marek

Awaria modułu haka

Post autor: Marecki_s »

Witam
Prawdopodobnie siadł mi moduł haka, bo w gnieździe przyczepki (13 pin) jest prąd tylko na stałym napięciu, lewym kierunku i stopie. Dostałem się do modułu i skontrolowałem go za pomocą żarówki, niestety, poza wyżej wymienionymi prądu nigdzie więcej nie podaje. Mam możliwość zakupu dokładnie takiego modułu jaki jest zamontowany oryginalnie (8E0 907 383 A) i tu pytanie do praktyków, czy po podłączeniu sprawnego modułu też muszę jechać do elektromechanika na programowanie, czy będzie widoczny dla komputera w aucie ?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Re: Awaria modułu haka

Post autor: jeżu »

Powinno wszystko działać p&p. Tam w kodowaniu sterownika haka to są m.in szczegóły dotyczące czy ma być stały plus na pinie 9 cały czas aktywny czy po podłączeniu przyczepy itp wiec nie będzie miało dużego to wpływu na jego działanie. Wiec podmienisz i ma działać...
Marecki_s
Kandydat

Niestety po podłączeniu drugiego modułu brak sukcesów, jak nie było świateł, tak nie ma dalej. Czy ktoś z kolegów ma jakiś pomysł co robić dalej ?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Fachowo zaczyna się od kabloteki a nie od modułów.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Marecki_s
Kandydat

Na poziomie mojej wiedzy w temacie elektryki, to przewody sprawdziłem, ale że i tak musiałem rozebrać boczek w bagażniku aby dostać się do wiązek, to sprawdziłem też moduł żaróweczką. Do modułu napięcie dochodzi, a na gnieździe 14 pinowym wychodzi tylko na stopy, i lewy kierunek, więc myślałem że to awaria modułu, tym bardziej że jest to instalacja oryginalna z 2004 roku, więc swoje lata już ma. Chyba będę musiał jednak pokłonić się elektromechanikowi.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Sprawdź wiązkę gniazdo-sterownik. Może problem jest tylko i aż w gnieździe?
Marecki_s
Kandydat

To raczej nie to. Wymieniałem gniazdo, bo oryginalne było zgniłe i z zaciskanymi pinami z których połowa przewodów była wysunięta. Od gniazda pozakładałem nowe przewody, które łączyłem z oryginalnymi niemieckimi. Przed wymianą gniazda też świateł nie było, ale miałem nadzieję, że to tylko wina powyrywanych przewodów, niestety. Jak sprawdzałem po kolei wszystkie przewody żaróweczką, to były tylko stopy, lewy kierunek i stałe napięcie z akumulatora na pinie 9. Skontrolowałem też gniazdo 14 pinowe w module, z którego idzie prąd na gniazdo i tam też oprócz stopu, lewego kierunku i stałego napięcia nie wychodzi napięcie na żadnym z pinów.
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

A nie możesz zwyczajnie "przedzwonić" np. miernikiem wiązki między modułem a gniazdem, jak piszą koledzy Jeżu i Wesoł? I nie tylko przewody zasilające ale wszystkie po kolei.
Marecki_s
Kandydat

Tak zrobię.
ODPOWIEDZ