Prawe tylne koło delikatnie trzyma.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
4maly
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Bartosz

Prawe tylne koło delikatnie trzyma.

Post autor: 4maly »

Cześć.
Mam problem z prawym tylnym hamulcem. Wymieniłem już wszystko tj. Zacisk, jarzmo, przewód elastyczny i brak skutku. Ciągle delikatnie trzyma i się grzeje. Odpowietrzalem chyba z 5 razy 0 powietrza. Ręczny odbija do końca. W lewym kole wymieniałem tylko zacisk i jest git. Podpowiedzcie coś bo już tracę siły. Nie wiem czy muszę więcej pojeździć, ale tu niema coś się układać bo klocków i tarcz nie ruszałem - wymienialem z 2 lata temu. Klocki luźno pracują w jarzmie. Tłoczek się cofa po puszczeniu hamulca.

-- So lip 13, 2024 15:02 --

A czy przyczyną moga być stare klocki. Stare prawe jarzmo miało zapieczona dolna prowadnice że jak próbowałem ją ruszyć to urwałem i kupiłem nowe jarzmo, ale klocki kładłem stare. Może one są jakoś krzywo starte i dlatego delikatnie trzyma i się grzeje.
Awatar użytkownika
pilKOZAK
Przeglądacz
Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
Imię:: Bartholomew
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Prawe tylne koło delikatnie trzyma.

Post autor: pilKOZAK »

jak nie chcesz generować kosztów to zamień klocki miejscami lewą stronę z prawą i zobacz czy dalej się grzeją - sprawdź czy się nie zeszkliły bo wtedy klocki do wymiany.
Dobrze dobrałeś nowe jarzmo i nowy zacisk? porównaj ze starym cz są identyko.
może gdzieś coś posmarowałeś czego nie powinieneś...polecam kanał ATE Polska
tu jeden z przykładowych filmów
https://youtu.be/WbRh4mlxLZE?si=bATOFAwd5aXUHjef
Awatar użytkownika
Pro_w_roK
Początkujący
Auto:: Touran 2,0 170KM, 2012
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy

Post autor: Pro_w_roK »

Jesli wszystko wyczysciles z rdzy to wlozenie starych klockow i starej tarczy przy wymianie samego jarzma albo zacisku nie powinno dawać takich problemów jak opisujesz.
omijając jakieś niewiarygodne teorie z kosmosu to jeślu wykluczyles wszystko z ukladem hamowania to moze po prostu masz łozysko co sie nadaje na smietnik a nie do jezdzenia? i pasuje je tam wyrzucic i zmienić na nowe ;)
4maly
Kandydat
Auto:: Touran
Imię:: Bartosz

Post autor: 4maly »

Hej chłopaki.
Problem się rozwiązał po przejechaniu 100km. Dotarły się klocki i jest ok. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Bartek
ODPOWIEDZ