Witam Panowie
niedawno kupiony Touran 1.8 TSI 2016 czasami wyświetla dziwny błąd na komputerze. Ktoś się orientuje co może być przyczyną? Wszystkie światła sprawdzałem i swięca jak należy. Jest to wersja ze zwykłymi LED + statyczne doświetlanie. Najlepsze, że jak przełącznik jest w trybue Auto to błąd nie wyskakuje. Pojawia się czasami jak przełącza się przełącznikiem z Auto na światła mijania albo np. otworzy się drzwi podczas postoju. Błąd gaśnie po zgaszeniu i uruchmieniu silnika ręcznie. A tak na marginesie może mi ktoś po ludzku wytłumaczyć zasadę działąnia tego przełącznika świateł bo instrukcja jest tak pokrętnie napisania, że nic z tego nie rozumiem.
0 - swiatła wyłączone (aktywne tylko do jazdy dziennej)
Auto - działa automat tj dziennie jak jest jasno/ mijania jak jest ciemno albo deszcz
Postojowe - tu po przelaczeniu swieca sie miajania (trochę dziwne)
Mijania - jak wyżej
Zakłócenie: oświetlenie samochodu
Re: Zakłócenie: oświetlenie samochodu
Hallo kolego . Mam pytanko Rozwiązałeś twój problem? U mnie mam ten sam problem proszę o pomoc
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1.8 TSI DSG 2016
- Imię:: Krzysztof
Re: Zakłócenie: oświetlenie samochodu
Cześć
niestety nie rozwiązałem problemu. Wymieniłem jedynie wyłącznik światem ale to nic nie pomogło. Myślałem, że to jego wina. U znajomego w Skodzie albo w Seacie normalnie po przełaczeniu na postojówki i wył. zapłonu/wyjeciu kluczyka auto zostaje na postojowych. U mnie i jak widać u Ciebie nie i zaczynam sie zastanawiam czy to nie ma działać w tych autach jakoś inaczej. Instrukcja jest tak bełkotliwie napisana i wynika z niej ze zeby auto zostalo na postojowkach to musi byc przelacznik przelaczony na postojowe/zaplon wylaczony i auto zaryglowane. Dziwne to troche. Co do swiatel parkowania po lewej lub prawej stronie (dzwinia keirnkowskazów zostawiona w pozycji lewa/prawa) wszystko działa OK. Musze kiedys zapytac mojego mechanika jak bede na przeglądzie żeby podpiał pod komputer i sprawdził co to za błąd
niestety nie rozwiązałem problemu. Wymieniłem jedynie wyłącznik światem ale to nic nie pomogło. Myślałem, że to jego wina. U znajomego w Skodzie albo w Seacie normalnie po przełaczeniu na postojówki i wył. zapłonu/wyjeciu kluczyka auto zostaje na postojowych. U mnie i jak widać u Ciebie nie i zaczynam sie zastanawiam czy to nie ma działać w tych autach jakoś inaczej. Instrukcja jest tak bełkotliwie napisana i wynika z niej ze zeby auto zostalo na postojowkach to musi byc przelacznik przelaczony na postojowe/zaplon wylaczony i auto zaryglowane. Dziwne to troche. Co do swiatel parkowania po lewej lub prawej stronie (dzwinia keirnkowskazów zostawiona w pozycji lewa/prawa) wszystko działa OK. Musze kiedys zapytac mojego mechanika jak bede na przeglądzie żeby podpiał pod komputer i sprawdził co to za błąd