Cześć.
Mam problem z prawym tylnym hamulcem. Wymieniłem już wszystko tj. Zacisk, jarzmo, przewód elastyczny i brak skutku. Ciągle delikatnie trzyma i się grzeje. Odpowietrzalem chyba z 5 razy 0 powietrza. Ręczny odbija do końca. W lewym kole wymieniałem tylko zacisk i jest git. Podpowiedzcie coś bo już tracę siły. Nie wiem czy muszę więcej pojeździć, ale tu niema coś się układać bo klocków i tarcz nie ruszałem - wymienialem z 2 lata temu. Klocki luźno pracują w jarzmie. Tłoczek się cofa po puszczeniu hamulca.
-- So lip 13, 2024 15:02 --
A czy przyczyną moga być stare klocki. Stare prawe jarzmo miało zapieczona dolna prowadnice że jak próbowałem ją ruszyć to urwałem i kupiłem nowe jarzmo, ale klocki kładłem stare. Może one są jakoś krzywo starte i dlatego delikatnie trzyma i się grzeje.
Prawe tylne koło delikatnie trzyma.
- pilKOZAK
- Przeglądacz
- Auto:: 5T1, 1.8TSI 180KM, 2018
- Imię:: Bartholomew
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Prawe tylne koło delikatnie trzyma.
jak nie chcesz generować kosztów to zamień klocki miejscami lewą stronę z prawą i zobacz czy dalej się grzeją - sprawdź czy się nie zeszkliły bo wtedy klocki do wymiany.
Dobrze dobrałeś nowe jarzmo i nowy zacisk? porównaj ze starym cz są identyko.
może gdzieś coś posmarowałeś czego nie powinieneś...polecam kanał ATE Polska
tu jeden z przykładowych filmów
https://youtu.be/WbRh4mlxLZE?si=bATOFAwd5aXUHjef
Dobrze dobrałeś nowe jarzmo i nowy zacisk? porównaj ze starym cz są identyko.
może gdzieś coś posmarowałeś czego nie powinieneś...polecam kanał ATE Polska
tu jeden z przykładowych filmów
https://youtu.be/WbRh4mlxLZE?si=bATOFAwd5aXUHjef
- Pro_w_roK
- Początkujący
- Auto:: Touran 2,0 170KM, 2012
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
Jesli wszystko wyczysciles z rdzy to wlozenie starych klockow i starej tarczy przy wymianie samego jarzma albo zacisku nie powinno dawać takich problemów jak opisujesz.
omijając jakieś niewiarygodne teorie z kosmosu to jeślu wykluczyles wszystko z ukladem hamowania to moze po prostu masz łozysko co sie nadaje na smietnik a nie do jezdzenia? i pasuje je tam wyrzucic i zmienić na nowe
omijając jakieś niewiarygodne teorie z kosmosu to jeślu wykluczyles wszystko z ukladem hamowania to moze po prostu masz łozysko co sie nadaje na smietnik a nie do jezdzenia? i pasuje je tam wyrzucic i zmienić na nowe
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię:: Bartosz
Hej chłopaki.
Problem się rozwiązał po przejechaniu 100km. Dotarły się klocki i jest ok. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Bartek
Problem się rozwiązał po przejechaniu 100km. Dotarły się klocki i jest ok. Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Bartek
Skoro wymieniłeś już większość części układu hamulcowego, a problem nadal występuje, to warto zwrócić uwagę na klocki hamulcowe. Jeśli stare jarzmo miało zapieczoną prowadnicę, istnieje duże prawdopodobieństwo, że klocki zużyły się nierównomiernie. Krzywo starte klocki mogą teraz delikatnie dotykać tarczy, co powoduje tarcie i przegrzewanie się hamulca. Wymiana klocków na nowe mogłaby wyeliminować tę potencjalną przyczynę i sprawdzić, czy problem ustąpi.
Drugą kwestią może być dopasowanie klocków do nowego jarzma. Nawet jeśli klocki wydają się luźno pracować w jarzmie, mogą nie być idealnie spasowane, co prowadzi do minimalnego, ale ciągłego kontaktu z tarczą hamulcową. Czasami niewielkie różnice w wymiarach, które na pierwszy rzut oka mogą być trudne do zauważenia, mogą powodować tego typu problemy z tarciem. Warto jeszcze raz dokładnie sprawdzić, czy klocki pracują płynnie w nowym jarzmie.
Tłoczek hamulcowy, choć wydaje się cofać, może nie cofać się w pełni lub cofać z oporem, co również może przyczyniać się do delikatnego tarcia. Nawet minimalne problemy z jego działaniem mogą skutkować przegrzewaniem hamulca, zwłaszcza po dłuższej jeździe. Warto zwrócić uwagę na to, czy po hamowaniu tłoczek wraca do swojej pozycji bez jakichkolwiek opóźnień lub problemów.
Na koniec, mimo że wymieniłeś elastyczny przewód hamulcowy, problem może tkwić w metalowym przewodzie hamulcowym. Jeśli przewód jest częściowo zatkany lub uszkodzony, może nie odprowadzać ciśnienia wystarczająco szybko, co uniemożliwia pełne cofnięcie się tłoczka. Sprawdzenie całego układu hydraulicznego może być konieczne, jeśli problem nie ustąpi po wymianie klocków.
Drugą kwestią może być dopasowanie klocków do nowego jarzma. Nawet jeśli klocki wydają się luźno pracować w jarzmie, mogą nie być idealnie spasowane, co prowadzi do minimalnego, ale ciągłego kontaktu z tarczą hamulcową. Czasami niewielkie różnice w wymiarach, które na pierwszy rzut oka mogą być trudne do zauważenia, mogą powodować tego typu problemy z tarciem. Warto jeszcze raz dokładnie sprawdzić, czy klocki pracują płynnie w nowym jarzmie.
Tłoczek hamulcowy, choć wydaje się cofać, może nie cofać się w pełni lub cofać z oporem, co również może przyczyniać się do delikatnego tarcia. Nawet minimalne problemy z jego działaniem mogą skutkować przegrzewaniem hamulca, zwłaszcza po dłuższej jeździe. Warto zwrócić uwagę na to, czy po hamowaniu tłoczek wraca do swojej pozycji bez jakichkolwiek opóźnień lub problemów.
Na koniec, mimo że wymieniłeś elastyczny przewód hamulcowy, problem może tkwić w metalowym przewodzie hamulcowym. Jeśli przewód jest częściowo zatkany lub uszkodzony, może nie odprowadzać ciśnienia wystarczająco szybko, co uniemożliwia pełne cofnięcie się tłoczka. Sprawdzenie całego układu hydraulicznego może być konieczne, jeśli problem nie ustąpi po wymianie klocków.
- Auto:: Touran
- Imię:: Bartosz
Dzięki za odpowiedź, ale już po problemie. Opisałem to post wyżej.