Samochód nie odpala

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Michał_88
Auto:: VW Touran, 1.9 TDI, 2007
Imię:: Michał

Samochód nie odpala

Post autor: Michał_88 »

Witam,
Auto posiadam od 2 miesięcy, do tej pory chodziło dobrze.
Jakieś dwa tygodnie temu jak wróciłem z pracy, zostawiłem go w garażu jak zwykle. Na drugi dzień chciałem go odpalić, jednak nie udało mi się.
I od tamtej pory zaczęły się problemy. Miałem podłączony go pod komputer jednak pokazywał 0 błędów. Jedynym sposobem, aby go odpalić było psiknięcie plakiem w dolot, a druga osoba kręciła rozrusznikiem. Zostawiłem go u mechanika na cały tydzień w celu diagnozy, jedna mechanik nie był w stanie tego sprawdzić, ponieważ u niego dobrze odpalał. Więc wziąłem go to domu, jednak historia się powtórzyła. Znowu nie odpala stojąc u mnie w garażu.

Nie wiem co z tym zrobić.
miki55
Zaawansowany
Auto:: 1.9 bls
Imię:: Rafał
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Samochód nie odpala

Post autor: miki55 »

Garażuj u mechanika,a na początek przeczytaj regulamin forum.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Post autor: Dziadek13 »

Michał_88 pisze:Zostawiłem go u mechanika na cały tydzień w celu diagnozy, jedna mechanik nie był w stanie tego sprawdzić, ponieważ u niego dobrze odpalał.
Michał_88 pisze:Więc wziąłem go to domu, jednak historia się powtórzyła. Znowu nie odpala stojąc u mnie w garażu.
Do wymiany uszczelniacze na wtryskach nie trzymią paliwa.
Poczytaj. viewtopic.php?f=14&t=28817&view=unread#unread
Maniek70
Auto:: Touran 1.9TDI, 2005
Imię:: Mariusz

Post autor: Maniek70 »

Witam
Od dwóch dni mam problemy z odpalaniem mojego Tourana.
Odpala bez problemu, ale po kilku sekundach gaśnie. Nic nie daje gazowanie. Dodam, że po kilku, czasem kilkunastu próbach zawsze odpali, wtedy jak go przygazuje to aż idzie czarny dym z tłumika. Jak odpali to spokojnie już jedzie, nie ma żadnych objawów. Wymieniłem już zawór EGR i nadal jest ten sam problem. Przed wymianą EGR na komputerze pokazał tylko jeden błąd. Układ recyrkulacji spalin- wykryty niewystarczający przepływ - 16785.
Gdzie jeszcze szukać przyczyny?
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 429 razy

Post autor: wesol »

Czytaj wyżej. Nie umiesz, nie masz gdzie naprawiać auta to oddaj do mechanika.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Maniek70
Auto:: Touran 1.9TDI, 2005
Imię:: Mariusz

Post autor: Maniek70 »

Czytałem, ale nie dokończyć u innych były takie same objawy jak u mnie. Był u mechanika, wymienił EGR, ale nadal jest to samo. I ten sam błąd wyskakuje. Teraz mechanik idzie na urlop, więc nie miał czasu szukać innych objawów.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowań: 69 razy

Post autor: Dziadek13 »

A co ma egr do odpalania to jest do naprawy ale pierwsze musi palić.
W twoim przypadku jak gaśnie to brak paliwa.
Sam piszesz że:
Maniek70 pisze:Jak odpali to spokojnie już jedzie, nie ma żadnych objawów.
czyli uszczelniacze wtrysków należy wymienić, pompa nie może wytworzyć prawidłowego ciśnienia do wtrysków bo są nie szczelne.
Np.Czarny oring z białymi kreskami drugi od góry nie szczelny i paliwo leci na powrót.
Np. Uszczelka wtrysku ta dolna miedziana nie szczelna i ciśnienie z cylindra wali ciśnienie przez wytarty dolny oring i cofa paliwo na powrót.
Tym się zajmij w pierwszej kolejności.
wit133
Auto:: BKC, 1.9, 2004
Imię:: Wiktor

Post autor: wit133 »

u mnie auto odpalało po kilkukrotnym, długim kręceniu, zdarzało się to od czasu do czasu - na zimnym silniku. Mechanik wymienił uszczelniacze wtrysków, nic to nie pomogło. Pomogło dopiero zainstalowanie zaworka zabezpieczającego przed cofaniem się paliwa na jednym z wężyków przy filtrze paliwa, dodatkowo mechanik wyczyścił smoka w baku. Po tym dopiero problemy ustąpiły.
ODPOWIEDZ