Wymiana odmy w pokrywie zaworów da rade?.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowań: 69 razy
Wymiana odmy w pokrywie zaworów da rade?.
Jak w temacie mam już nadwyrężoną odme (silnik AVQ) a nie chciał bym wybulić 700zł za całość stąd moje pytanie czy jest możliwość wymiany,spotkałem się z tym linkiem i wychodziło by że można tylko mam takie wachania, nic nie piszą o kleju a chyba jest to zgrzewane.
https://allegro.pl/oferta/pokrywa-zawor ... 4291fbf951
https://allegro.pl/oferta/pokrywa-zawor ... 4291fbf951
Ostatnio zmieniony ndz lip 21, 2019 19:53 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zaawansowany
- Auto:: 1T2 2.0TDI
- Imię:: VWariaT
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowań: 55 razy
Re: Wymiana odmy w pokrywie zaworów da rade?.
Hmm... ciekawy temat. Też bym z chęcią się przyinteresował czy takie coś pasuje do 2.0BMM. Będę wymieniał uszczelki na pompkach to przy okazji bym wymienił.
Jeżeli nie pisze nic o kleju to może górny dekiel dociska po obwodzie gumowy kołnierz tej membrany i wchodzi na wcisk w pokrywę?
Jeżeli nie pisze nic o kleju to może górny dekiel dociska po obwodzie gumowy kołnierz tej membrany i wchodzi na wcisk w pokrywę?
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 95 razy
Niestety dekiel jest zgrzewany. Nie da rady wymienić membrany a jedynie ją wywalić i spowrotem skleić ten dekiel - trzyma nawet na superglue.
Widziałem takiego stwora u swojego mechanika... jeden z klientów meczył się w swoim a4 z odmą to na próbę wziął i ją wykastrował. Przejechał już 30k km i nic się nie dzieje. U siebie się jednak nie odważyłem tego zrobić a też chyba pora coś zrobić z tą pokrywą
Aha... mowa o mojej pokrywie do 2.0 BKD
Widziałem takiego stwora u swojego mechanika... jeden z klientów meczył się w swoim a4 z odmą to na próbę wziął i ją wykastrował. Przejechał już 30k km i nic się nie dzieje. U siebie się jednak nie odważyłem tego zrobić a też chyba pora coś zrobić z tą pokrywą
Aha... mowa o mojej pokrywie do 2.0 BKD
- Dziadek13
- Specjalista
Ale jest to odma z separatorem oleju jak wywalimy membrame to olej będzie walił do dolotu,a tego nie chcemy.
- GioW
- Expert
- Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
- Imię:: Janek
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 95 razy
Ja wiem do czego ma to służyć dlatego swojej nie ruszyłem. W najbliższej przyszłości chce kupić używaną pokrywę ( do 50zl można znaleźć) i na niej poćwiczyć.
Wcześniej nie wiedziałem o istnieniu tych membran bo wszyscy mówili mi że to nie rozbieralne a teraz... może warto się pobawić.
Wcześniej nie wiedziałem o istnieniu tych membran bo wszyscy mówili mi że to nie rozbieralne a teraz... może warto się pobawić.
-
- Użytkownik
- Auto:: 1.6 TDI CAYC 105ps
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 10 razy
Ciekawy temat. Na stronie napisane, że wymiana taka prosta. A oglądając pokrywę to jednak jest calość zgrzana i trzeba rozcinać.
Kolega GioW napisał żeby superglue skleić.
Pewnie złapie i będzie trzymać.
Znajomy w octavii II 1.9 BKC wymienił całą pokrywę na nową, bo waliło mu trochę oleum w dolot, Czas pokaże czy to coś u niego pomogło.
Jak któryś z kolegów zastosuje omawianą membrankę to prosimy o podzielenie się efektem
Kolega GioW napisał żeby superglue skleić.
Pewnie złapie i będzie trzymać.
Znajomy w octavii II 1.9 BKC wymienił całą pokrywę na nową, bo waliło mu trochę oleum w dolot, Czas pokaże czy to coś u niego pomogło.
Jak któryś z kolegów zastosuje omawianą membrankę to prosimy o podzielenie się efektem
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 523 razy
tylko pokrywa z linku a te co wy posiadacie są całkiem inne i nie jest to już robota na 30 minut
samo zdjęcie i założenie pokrywy potrafi trwać dłużej w bls, bmm itd. kto zmieniał uszczelkę to wie jak marny jest dostęp do śrub z tyłu.
widziałem też, że ktoś wywalał całkiem i wstawiał takie jak były w starych tdi na pompie gdzie jeszcze było to normalnie wymienne...
samo zdjęcie i założenie pokrywy potrafi trwać dłużej w bls, bmm itd. kto zmieniał uszczelkę to wie jak marny jest dostęp do śrub z tyłu.
widziałem też, że ktoś wywalał całkiem i wstawiał takie jak były w starych tdi na pompie gdzie jeszcze było to normalnie wymienne...
- Dziadek13
- Specjalista
Dokładnie chodzi tylko o wyjście odmy (kierunek) reszta taka sama,podczas klejenia można obrócić w odpowiedni kierunek chyba że ktoś posiada tą starą z problematycznym uszczelnieniem którą wymieniono po lifcie tyle wyczytałem.
Stara.
-- Pn lip 22, 2019 14:24 --
Jako że temat dla mnie był gorący zdobyłem na szrocie pokrywe za śmieszne 20 zł a że nie byłem świadom że pokrywa jak i odma sprawna to zepsułem dla potomnych tą pokrywe zdejmując kapturek odmy ale zawsze można zakleić troszke unowocześniając.Czyli jak chcecie sprawdzić czy odma sprawna a raczej jej membrama należy zobaczyć foto nr 7 i mój film z youtube jak sprawdzić sprawność membramy.Jak tym otworkiem poleci olej to membrama dziurawa i pokrywa do wymiany lub naprawy (regeneracji odmy),dla hardcorowców można zakleić ten otwór zamiast naprawy lub wymiany.
Test można przeprowadzić na pracującym silniku i zdjętym wężykiem z odmy,dmuchamy przez wężyk ustami nie kompresorem bo wyrwiemy, potargamy membrame jak z wylotu nie poleci powietrze to znaczy że membrama zatyka górny wylot czyli zamyka odme wtedy wiemy że odma sprawna.Na razie tyle ale myśle na dołożeniu krążka który by blokował olej co by nie dostawał się na membrame i do wylotu a wkoło niego i do zaworka dolnego powrotu do głowicy, na razie to tylko taki pomysł.
Tu mój filmik z pracy membramy.
https://youtu.be/aGmbv7o84Bk
Moim zdaniem lepiej kupić nową pokrywe wiem że droga ale same plusy będą. Ale co kto lubi.
Stara.
-- Pn lip 22, 2019 14:24 --
Jako że temat dla mnie był gorący zdobyłem na szrocie pokrywe za śmieszne 20 zł a że nie byłem świadom że pokrywa jak i odma sprawna to zepsułem dla potomnych tą pokrywe zdejmując kapturek odmy ale zawsze można zakleić troszke unowocześniając.Czyli jak chcecie sprawdzić czy odma sprawna a raczej jej membrama należy zobaczyć foto nr 7 i mój film z youtube jak sprawdzić sprawność membramy.Jak tym otworkiem poleci olej to membrama dziurawa i pokrywa do wymiany lub naprawy (regeneracji odmy),dla hardcorowców można zakleić ten otwór zamiast naprawy lub wymiany.
Test można przeprowadzić na pracującym silniku i zdjętym wężykiem z odmy,dmuchamy przez wężyk ustami nie kompresorem bo wyrwiemy, potargamy membrame jak z wylotu nie poleci powietrze to znaczy że membrama zatyka górny wylot czyli zamyka odme wtedy wiemy że odma sprawna.Na razie tyle ale myśle na dołożeniu krążka który by blokował olej co by nie dostawał się na membrame i do wylotu a wkoło niego i do zaworka dolnego powrotu do głowicy, na razie to tylko taki pomysł.
Tu mój filmik z pracy membramy.
https://youtu.be/aGmbv7o84Bk
Moim zdaniem lepiej kupić nową pokrywe wiem że droga ale same plusy będą. Ale co kto lubi.
-
- Początkujący
- Auto:: Golf 6 2012
- Imię:: Karol
- Podziękował: 1 raz
Cześć czy ktoś z was może wymieniał membrany odmy w tej pokrywie ze zdjęcia? I czy jest to możliwe aby wymienić, próbowałem podważyć ale ciężko siedzi, nie chciałem nic połamać i więcej nic nie robiłem.
*nie mogę dodać zdjęcia, chodzi o pokrywę z dwoma membranami,
*nie mogę dodać zdjęcia, chodzi o pokrywę z dwoma membranami,
-
- Początkujący
Nie, próbowałem podważyć i nie szło, a temp nie sprzyjają przy pracy z plastikiem.
- Dziadek13
- Specjalista
Ta pokrywa odmy jest zgrzewana ja musiałem nożem rozciąć i młotkiem pobijać w koło dopiero odeszło. Ale samą gume już nie da sie wyjąć a zamknięcie dekla odmy trza zgrzać kleje się nie imają teko plastyku. Nie piszesz dlaczego chcesz wymienić odme chyba że na 100% są uwalone. Nie wiem jak jest z dwoma odmami tam ciężko jest podważyć dekielek.
-
- Początkujący
Przypuszczenie jest że puszcza olej, bo po wymianie turbo, leci olej spod turbiny.
Ja stawiam na turbo bo przed robotą ani kroplą oleju auto nie pluło.
Ale mechanik obstawia odmę, pokrywa duży koszt aby sprawdzać jego teorię.
Rozumiem że nic nie jest wieczne i może szlak trafił odmę ale nie tak z dnia na dzień....
Ja stawiam na turbo bo przed robotą ani kroplą oleju auto nie pluło.
Ale mechanik obstawia odmę, pokrywa duży koszt aby sprawdzać jego teorię.
Rozumiem że nic nie jest wieczne i może szlak trafił odmę ale nie tak z dnia na dzień....
- Dziadek13
- Specjalista
Zawsze jak zmienią się różnice ciśnienia np przedmuch to już nie działa prawidłowo odma choć jest sprawna bo olej który ma spływać z powrotem do silnika jest porywany przez podciśnienie do obiegu doładowania.
Ja zrobiłem do testów mojej odmy taką boczną odme i po miesiącu testu zebrało się troszke oleju myśle ze dopuszczalne wartości i właśnie rozebrałem moją pokrywe z odmy i okazało sie że odma sprawna (guma).
Po testach zrobiłem taki myk że z odmy do rury zasysającej powietrze założyłem wężyk o większej średnicy żeby zmniejszyć ssanie z odmy i trafiłem w dziesiątke ale wiadomo 100% braku oleju z odmy nie da się osiągnąć.
Ja zrobiłem do testów mojej odmy taką boczną odme i po miesiącu testu zebrało się troszke oleju myśle ze dopuszczalne wartości i właśnie rozebrałem moją pokrywe z odmy i okazało sie że odma sprawna (guma).
Po testach zrobiłem taki myk że z odmy do rury zasysającej powietrze założyłem wężyk o większej średnicy żeby zmniejszyć ssanie z odmy i trafiłem w dziesiątke ale wiadomo 100% braku oleju z odmy nie da się osiągnąć.
-
- Początkujący
Patent ze zbiorniczkiem na pewno zastosuję u siebie aby mieć pewność, chociaż twoja odma jest pojedyncza a ja mam podwójną.
Ale dzięki za naprowadzenie i dalszy plan działania.
Ale dzięki za naprowadzenie i dalszy plan działania.