Witam Panowie i Panie ,
Mam taki problem a może ktoś już to przerabiał , mianowicie zrobiłem przekładkę skrzyni automatycznej na manualną ( silnik 2.0TDI BMM 140KM , 6 Biegowa DSG) , miałem dawcę 2.0TDI BMM ze skrzynią manualną, został zamieniony kompletny silnik ze skrzynią, półosie, sterownik silnika, licznik, stacyjka z immobilizerem , linki biegów, pedały, dodatkowo servo bo był w manualnej dodatkowy czujnik na pompce sprzęgła ( w automacie nie ma wogóle do niego kostki/instalacji) , przekodowane sterowniki na skrzynie manualną i ... auto nie odpala , jakby nie ma sygnału na rozrusznik ze stacyjki, jest zapłon ale nie kręci wogóle, po podaniu w miejsce kostki sygnałowej rozrusznika + z akumulatora samochód normalnie odpala i chodzi , gdzieś wyczytałem na archiwalnym forum golfa V że trzeba wyciągnąć jakiś przekaźnik skrzyni i zmostkować jakieś piny ale nie mam pojęcia i nie mogę znaleźć gdzie on się w touranie znajduje i które piny trzeba zmostkować , dodatkowo brak światła wstecznego ( w automacie nie ma jakby w instalacji , nie ma kostki do czujnika na skrzyni manualnej i jeszcze brak tej kostki / instalacji na czujnik przy pompce sprzęgła przy ściance grodziowej- nie wiem za co on odpowiada ? za rozłączanie tempomatu ? Za to w tym drugim samochodzie została kostka większa okrągła do skrzyni DSG)
Czy ktoś przerabiał taki temat zamiany skrzyni, sterownika itp i byłby mi w stanie coś podpowiedzieć albo pomóc .
Z góry dziękuję za wszelkie informacje
Zmiana skrzyni DSG na manualną, problem odpaleniem, światłem wstecznym
-
- Auto:: Touran,2.0TDI 8V 140KM,09
- Imię:: Mariusz