Touran 1T3 panel klimatyzacji/webasto oraz sterowanie z MFA

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
boniek_2
Początkujący
Auto:: Touran/Caddy 1.6 CAYx
Imię:: Rafał

Touran 1T3 panel klimatyzacji/webasto oraz sterowanie z MFA

Post autor: boniek_2 »

Witajcie Koledzy!

Nadeszły zmiany i w tym roku zmieniłem swoje starego 1T1 z 2003 roku na
Tourana 1T3 z roku 2012 pierwszą myśl jak towarzyszyła mi podczas jazdy tym samochodem to rozbudowa dogrzewacza wg ''przepisu" jarrego.

Auto miało kolizję przodem prawą stroną czego sprzedający nie ukrywał, ale ... jakież było moje zaskoczenie jak się okazało że został wymieniony dogrzewacz. Szczęśliwie dla mnie został wymieniony na pełne ogrzewanie o numerze 1K0 815 007 AP.
W chwili obecnej czekam już na Telestart T91 instalacja z pinu 2 oraz 6 do uruchomienia oraz sterowania zaworu N279 jest przeciągnięta w okolice bezpieczników.
Ogrzewanie jest sprawne można je uruchomić z VCDSa.

Podczas przeszukiwania forum nie spotkałem się z rozbudową w modelu 1T3 technicznie uważam że nie ma większej różnicy, kłopot pojawił się w chwili sterowania ogrzewaniem z poziomu MFA. Kodowanie pieca to 0001012 czyli sterowanie przez telestart, bez zaworu oraz z pompą.

Za wskazówką jarrego z postu o rozbudowie nie zmieniłem jeszcze kodowania na trzecim miejscu. Ponieważ nie znam wersji softu pieca i nie wiem czy to się uda.
cytuje; (tak dla przypomnienia)

"UWAGA! Jeśli w menu FISa nie pojawi się podmenu STANDHEIZUNG czy Aux Heating to spróbujcie w kodowaniu dodać na pozycji trzeciej cyfrę 3 lub 2 lub 1. W autach które spotkałem i miały taką dolegliwość to pomogło. Czyli 003xxxx lub 002xxxx itd."

Mój zestaw wskaźników to 1T0 920 875 E kolega jarry podpowiada.

"W białych zegarach (Touran 1T3 po 2010r.) ogrzewanie będzie w menu od wersji softu w piecu - SW3905."

Tu moje pytania
1. Gdzie mogę sprawdzić wersje softu w piecu ??

Obrazek

2. Jaki numer panelu sterowania kupić aby można było wysterować Webasto ??
posiadam taki panel bez podgrzewanych siedzeń

Obrazek

3.Jeśli nie ma możliwości kupienia takiego panelu to czy jedynym rozwiązanie będzie moduł IPCU? Jesli tak to skąd sygnał do jego wysterowania?

4.Czy ktoś z Was koledzy założył zawór N279 jestem zainteresowany jego montażem i kupnem, lecz nie wiem co jeszcze oprócz zaworu potrzebuję. Chętnie zrobię manuala z montażu tego zaworu.

Jeśli potrzeba to WVGZZZ1TZDW00(2-1)7(3+4)(3*3)

Proszę kolegów o pomoc pozdrawiam... :)
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Re: Touran 1T3 panel klimatyzacji/webasto oraz sterowanie z

Post autor: tomix »

kazdy panel ktory pokazujesz na foto bedzie ci dzialal, rozumie ze poszukujesz taki zeby mial przycisk webasto. Nie ma takiej opcji jak piszesz ze nie ma mozliwosci dokupienia takiego panelu, bo niby dlaczego ? Ogladales piec fizycznie moze da sie odczytac (naklejka), odkrec nadkole delikatnie odciagnij bedziesz mial naklejke i odczytasz SW, w VCDS tez gdziesz mozna odczytac ale nie pamietam gdzie. A ktory rok masz pieca ?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Jezeli chcesz taki panel z grzanymi stolkami to mam na zbyciu. Zobacz moj profil i sprawdz. Jak bedziesz zainteresowny to pisz na PW.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
jarry
Władca postów
Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
Imię:: Rołbert
Podziękował: 584 razy
Otrzymał podziękowań: 828 razy

Post autor: jarry »

starajcie się nie sprawdzać wersji softu z naklejek na piecach jeśli piec jest niewiadomego pochodzenia, bardzo często plastiki ulegają uszkodzeniu i przekłada się je z innego pieca i napis o wersji softu jest błędny, najlepiej wyczytać VCDSem z elektroniki pieca

ty masz soft 3602 czyli brak współpracy z białymi zegarami

zawór N279 też mam
pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)

"Frustra vivit, qui nemini prodest"

*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
tomix
Zaawansowany

w sumie Jarry masz racje , bo moze byc pokombinowane cos z plytkmi, obudowa, zamiany,podmiany itp

boniek_2
na tym sofcie nie bedziesz mial w menu w fisie Standheizung a co za tym idzie nie bedziesz mogl ustawic daty i godziny odpalenia, reszta pozostanie bez zmian czyli z pilota bedzie normalnie odpalac itp. Jak sie myle to prosze mnie poprawicie. Jesli chcesz sprawdzic rok pieca itp to wcisniej na " foto" co przedstawiles Advanced ID
Awatar użytkownika
boniek_2
Początkujący

dobrzy ludzie zawsze pomogą ;)
wiadomości na PW poszły w sprawie części, a teraz do rzeczy;

Czy z poziomu zegarów można wysterować je tak jak z przycisku? tzn włączyć w danej chwili czy trzeba ustawiać datę za każdym razem np (za dwie minuty)? efekt będzie ten sam ale sukces jakby połowiczny. (kombinowanie takie trochę..)

Pytam dlatego że mam możliwość wysterowania wentylatorów poprzez moduł IPCU. (Mam IPCU z używki prawdopodobnie sprawne) W tym przypadku mógłbym nie wymieniać panelu tym bardziej że nie mam ogrzewanych siedzeń a taki panel jest bardzo rzadki na rynku wtórnym.(z ciekawości może ktoś wie ile kosztuje nowy?)

Niestety nie wiem skąd sygnał do wysterowania IPCU :( . Mozę ktoś pomoże?

chciałbym zamontować zawór N279 niestety nie wiem gdzie on oryginalnie się znajduje? Prawdopodobnie potrzebne będą inne przewody. Kostka elektryczna może jakiś uchwyt. Trochę to zgadywanie może któryś z kolegów posiada taki zawór zamontowany u siebie w aucie lub montował go i posiada doświadczenie w użytkowaniu ogrzewania z zaworem chciałby się podzielić ?

Nie posiadam jeszcze niestety programu ETKA jeżeli któryś z kolegów był by tak uprzejmy i zamieścił screna z programu to będę bardzo wdzięczny. :)

Z panel chodzi mi o to że nie lubię takiej sytuacji że mam przyciski od ogrzewanych siedzeń a ich nie ma fizycznie. (albo założyć podgrzewanie siedzenia) :D albo spróbować zamienić gałki :lol:
Ostatnio zmieniony pn gru 30, 2013 20:01 przez boniek_2, łącznie zmieniany 1 raz.
tomix
Zaawansowany

wedlug mnie nie (ale to zaraz jakis forumowicz poprawi albo potwierdzi , trzeba jak piszesz :za 2 minuty. Jesli masz modul IPCU to mozesz nie wymieniac panelu.
A o co chodzi tobie z tymi podgrzewanymi fotelami, bo juz nie rozumie, jesli znajdziesz panel z przyciskiem webasto i bedzie mial podgrzewane fotele to mozesz taki zamontowac , bedzie dzialal(oprocz grzania foteli ), juz nie rozumie z tymi fotelemi. Panel nie jest az tak zadki, kwestia szukania, teraz sezon na webasto wiec wiadomo ciezko. Z zaworem N279 jedni chwala drudzy nie.
Awatar użytkownika
boniek_2
Początkujący

Dziś w końcu znalazłem czas na wymianę mojego panelu na taki ze sterownia ogrzewania.

Z przycisku mogę uruchomić ogrzewanie i ogrzewanie odpala :o
Niestety wentylatory nie działają co za tym idzie w środku zimno. :cry:

Trzeba zmienić jakoś kodowanie aby uruchomić wentylatory? jak może być przyczyna? Ktoś z Was spotkał się z tym problemem w 1T3 ?
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: Icemen181 »

Wentylatory startują dopiero po jakimś czasie, jak długo czekałeś po naciśnięciu przycisku?
Obrazek
Awatar użytkownika
boniek_2
Początkujący

kolego czekałem dość długo ok 15-20 min
po włączeniu zapłonu temperatura silnika wynosiła 70 stopni no i ruszyły wentylatory od razu "buchneło" ciepłym powietrzem.
Awatar użytkownika
Icemen181
Użytkownik
Imię::

Post autor: Icemen181 »

A zmieniałeś coś w kabelkach, tak jak Jarry opisywał w swoim manualu?
Obrazek
Awatar użytkownika
boniek_2
Początkujący

kolego to o czym pisał jarry to zamiana przewodów za panelem po to aby się nie resetował po wyłączeniu stacyjki a dysfunkcji wentylatorów nie ma tam mowy.

zastanawiam się czy nie trzeba zmienić kodowania getwaya i zaznaczyć tam opcji
aux heating. temat dalej nie pozostaje rozwiązany
tigwelder
Przeglądacz
Auto:: 1T3, 1.6TDI, 2012
Imię:: Maniek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: tigwelder »

Odgrzeje temat...
Zabieram się za ogrzewanie postojowe u siebie i.pytanie brzi: gdzie w oryginale jest zawór n279?
moozgy
Imię:: Jakub

Re: Touran 1T3 panel klimatyzacji/webasto oraz sterowanie z MFA

Post autor: moozgy »

Panowie, czy jest gdzieś opis co zrobić aby po zmianie dogrzewacza na pełne ogrzewanie działały wentylatory nadmuchu w VW Touran 1T3 ?
Nie wiem czy oprócz przewodu z pinu nr2 do obsługi telestartu powinienem poprowadzić jeszcze jakiś przewód i gdzieś go podłączyć?
Szukam tych informacji i nie mogę znaleźć.
Mój Touran 1T3 1,6 Diesel z 2010 roku
Panel klimatronik z obsługą Webasto zakupiłem i zamontowałem
Piec mam 1K0815005MC z softem w wersji 4730

OK. Opisu nie znalazłem, ale zaczęło to działać.
ODPOWIEDZ