Nadeszły zmiany i w tym roku zmieniłem swoje starego 1T1 z 2003 roku na
Tourana 1T3 z roku 2012 pierwszą myśl jak towarzyszyła mi podczas jazdy tym samochodem to rozbudowa dogrzewacza wg ''przepisu" jarrego.
Auto miało kolizję przodem prawą stroną czego sprzedający nie ukrywał, ale ... jakież było moje zaskoczenie jak się okazało że został wymieniony dogrzewacz. Szczęśliwie dla mnie został wymieniony na pełne ogrzewanie o numerze 1K0 815 007 AP.
W chwili obecnej czekam już na Telestart T91 instalacja z pinu 2 oraz 6 do uruchomienia oraz sterowania zaworu N279 jest przeciągnięta w okolice bezpieczników.
Ogrzewanie jest sprawne można je uruchomić z VCDSa.
Podczas przeszukiwania forum nie spotkałem się z rozbudową w modelu 1T3 technicznie uważam że nie ma większej różnicy, kłopot pojawił się w chwili sterowania ogrzewaniem z poziomu MFA. Kodowanie pieca to 0001012 czyli sterowanie przez telestart, bez zaworu oraz z pompą.
Za wskazówką jarrego z postu o rozbudowie nie zmieniłem jeszcze kodowania na trzecim miejscu. Ponieważ nie znam wersji softu pieca i nie wiem czy to się uda.
cytuje; (tak dla przypomnienia)
"UWAGA! Jeśli w menu FISa nie pojawi się podmenu STANDHEIZUNG czy Aux Heating to spróbujcie w kodowaniu dodać na pozycji trzeciej cyfrę 3 lub 2 lub 1. W autach które spotkałem i miały taką dolegliwość to pomogło. Czyli 003xxxx lub 002xxxx itd."
Mój zestaw wskaźników to 1T0 920 875 E kolega jarry podpowiada.
"W białych zegarach (Touran 1T3 po 2010r.) ogrzewanie będzie w menu od wersji softu w piecu - SW3905."
Tu moje pytania
1. Gdzie mogę sprawdzić wersje softu w piecu ??

2. Jaki numer panelu sterowania kupić aby można było wysterować Webasto ??
posiadam taki panel bez podgrzewanych siedzeń

3.Jeśli nie ma możliwości kupienia takiego panelu to czy jedynym rozwiązanie będzie moduł IPCU? Jesli tak to skąd sygnał do jego wysterowania?
4.Czy ktoś z Was koledzy założył zawór N279 jestem zainteresowany jego montażem i kupnem, lecz nie wiem co jeszcze oprócz zaworu potrzebuję. Chętnie zrobię manuala z montażu tego zaworu.
Jeśli potrzeba to WVGZZZ1TZDW00(2-1)7(3+4)(3*3)
Proszę kolegów o pomoc pozdrawiam...