światła DRL
-
- Kandydat
- Auto:: Touran 1,6 mpi TREND 2008
- Imię:: gas
światła DRL
Witam wszystkich . Jestem tu nowym członkiem z racji zakupu tourana i niemożności rozwiązania problemu ?
Oczywiście jak to zawsze bywa przewertowałem "kawał neta" na ten temat i znalazłem różne skrajne opisy ,
porady , itp. ale żadnej konstruktywnej, wyjaśniającej przyczynę mojego problemu. Oczywiście mógłbym
pojechać do elektryka i sprawę zakończyć ale we wszystkich swoich autach zakładałem takie światła i działały
więc jest to dla mnie wyzwanie które chciałbym pozytywnie sam zakończyć. Oczywiście z pomocą
użytkowników tego modelu?. Bardzo proszę o wyrozumiałość i nie doradzanie mi o jakieś podłączenia na "krótko"
czy inne sprawdzanie które nie ma sensu. Myślę ,że wszystkie dodatkowe sprawdzenia wykonałem ?.
A oto opis przyczyny mojej frustracji.....
Jest to samochód z 2008r. 1,6 mpi 1T2 i nie posiadał świateł do jazdy w dzień.
Zakupiłem nowe kratki z otworami na halogeny .Zakupiłem światła do jazdy w dzień :model einparts DRL 409/410.
zamontowałem i podłączyłem w/g schematu dostarczonego w paczce. "Plus od kluczyka" złapałem z puszki w silniku.
I oto co się dzieje :Zaznaczam ,że wszystko wydawało się działać poprawnie ale po kilku włączeniach i wyłączeniach świateł
postojowych , światła do jazdy w dzień nie wyłączają się ?...świecą razem z postojowymi i mijania.
Ale ... początkowo tego nie zauważyłem , światła DRL po włączeniu świateł postojowych przygasają o jakieś 30 - 50%.
I to jest moje pytanie , Jak to zrobić żeby się całkowicie wyłączały?. zaznaczam ,że początkowo kilka razy się wyłączały.
Może ktoś już doświadczył czegoś podobnego albo ma wiedzę jak to rozwiązać...Dzięki z góry , gas.
Oczywiście jak to zawsze bywa przewertowałem "kawał neta" na ten temat i znalazłem różne skrajne opisy ,
porady , itp. ale żadnej konstruktywnej, wyjaśniającej przyczynę mojego problemu. Oczywiście mógłbym
pojechać do elektryka i sprawę zakończyć ale we wszystkich swoich autach zakładałem takie światła i działały
więc jest to dla mnie wyzwanie które chciałbym pozytywnie sam zakończyć. Oczywiście z pomocą
użytkowników tego modelu?. Bardzo proszę o wyrozumiałość i nie doradzanie mi o jakieś podłączenia na "krótko"
czy inne sprawdzanie które nie ma sensu. Myślę ,że wszystkie dodatkowe sprawdzenia wykonałem ?.
A oto opis przyczyny mojej frustracji.....
Jest to samochód z 2008r. 1,6 mpi 1T2 i nie posiadał świateł do jazdy w dzień.
Zakupiłem nowe kratki z otworami na halogeny .Zakupiłem światła do jazdy w dzień :model einparts DRL 409/410.
zamontowałem i podłączyłem w/g schematu dostarczonego w paczce. "Plus od kluczyka" złapałem z puszki w silniku.
I oto co się dzieje :Zaznaczam ,że wszystko wydawało się działać poprawnie ale po kilku włączeniach i wyłączeniach świateł
postojowych , światła do jazdy w dzień nie wyłączają się ?...świecą razem z postojowymi i mijania.
Ale ... początkowo tego nie zauważyłem , światła DRL po włączeniu świateł postojowych przygasają o jakieś 30 - 50%.
I to jest moje pytanie , Jak to zrobić żeby się całkowicie wyłączały?. zaznaczam ,że początkowo kilka razy się wyłączały.
Może ktoś już doświadczył czegoś podobnego albo ma wiedzę jak to rozwiązać...Dzięki z góry , gas.
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Re: światła DRL
W takim razie najprościej jest kupić przekaźnik załączający i wyłączający po obniżce napięcia poniżej +13V i podwyższeniu napięcia ponad +13V akumulatora, oczywiście układ podpinamy pod akumulator a dodatkowy przewód podpinamy pod plus świateł postojowych jak przewód dostanie plus to odłączy napięcie od świateł dziennych. Weź pod uwagę że touran posiada szyne can a to już ciężej coś podłączyć niż bez szyny can pod instalacje dlatego najprościej jest podłączyć to pod aku.gas24 pisze: sob kwie 05, 2025 15:31 Zakupiłem nowe kratki z otworami na halogeny .Zakupiłem światła do jazdy w dzień :model einparts DRL 409/410.
https://allegro.pl/oferta/automat-wlacz ... 7195992881
Ostatnio zmieniony śr kwie 09, 2025 12:52 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 418 razy
Po co tak kombinować. Przekaźnik jeden by zakazał plus po zapłonie i drugi przekaźnik by rozłączał jak się pojawi prąd czy na pozycyjnych czy na mijania wg uznania już.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
- Kandydat
Dzięki Dziadek13 ale czegoś tu nie rozumiem.? Przecież jak podłączę plus pod akumulator to po wyjęciu kluczyka światła do jazdy w dzień nie zgasną . A ja mam taki automat w zestawie i on właśnie tak działa jak opisałem.
-
- Kandydat
Cyba bardziej bym się skupił na podpowiedzi "wesola" . Tyko bym poprosił o jakieś namiary na te przekaźniki jak można ?.
I nie bardzo mogę ogarnąć te przekaźniki . Jak one by miały współpracować ?. Czu można by było poprosić o jakiś schemat ?
Dzięki
I nie bardzo mogę ogarnąć te przekaźniki . Jak one by miały współpracować ?. Czu można by było poprosić o jakiś schemat ?
Dzięki
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Tam masz podane jak na tacy jeżeli napięcie na akumulatorze spadnie poniżej 13V to się wylączą a włączą się jak na aku napięcie wzrośnie ponad 13V czyli jak zapalisz silnik. Tu w tej aukcji jest to wyraźnie napisane.gas24 pisze: wt kwie 08, 2025 18:49 Dzięki Dziadek13 ale czegoś tu nie rozumiem.? Przecież jak podłączę plus pod akumulator to po wyjęciu kluczyka światła do jazdy w dzień nie zgasną . A ja mam taki automat w zestawie i on właśnie tak działa jak opisałem.
https://allegro.pl/oferta/automat-wlacz ... 7195992881
Jak nie masz zdolności elektryka i manualnych to nie baw się przekaźnikami kup gotowy moduł masz do podłączenia 5 przewodów i instrukcje oraz gwarancje na urządzenie, a koszt kupna części i tak przeważy kupno nowego kompletnego modułu. Prościej się nie da wytłumaczyć.
-
- Kandydat
Sorki , nie zwróciłem uwagi na te "volty". Nie to ,że nie mam zdolności , jakieś tam mam .A o przekaźniki pytam bo jak już ktoś sprawdził to chyba lepiej wie jak to działa . Chyba po to to forum jest żeby pytać ? Tak mi się przynajmniej zdawało ?. Dzięki
-
- Kandydat
"https://allegro.pl/oferta/automat-wlacz ... 7195992881" Zdaje się ,że tu tourana nie ma ?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Ale będzie działaćgas24 pisze: czw kwie 10, 2025 17:31 "https://allegro.pl/oferta/automat-wlacz ... 7195992881" Zdaje się ,że tu tourana nie ma ?

-
- Kandydat
Dzięki. jeżu.
Dowiedziałem się ,że nawet ten automat załączania świateł może działać podobnie jak ten który mam zamontowany .
I nie chodzi tu o zapalanie lub gaszenie świateł drl po przekręceniu stacyjki lecz o zgaszenie ich gdy przełączamy ze świateł postojowych. Tu podobno trzeba użyć właśnie przekaźnika z fizycznym wyłączeniem. ? Ale jeszcze nie próbowałem i nie do końca wiem czy to prawda?
Dowiedziałem się ,że nawet ten automat załączania świateł może działać podobnie jak ten który mam zamontowany .
I nie chodzi tu o zapalanie lub gaszenie świateł drl po przekręceniu stacyjki lecz o zgaszenie ich gdy przełączamy ze świateł postojowych. Tu podobno trzeba użyć właśnie przekaźnika z fizycznym wyłączeniem. ? Ale jeszcze nie próbowałem i nie do końca wiem czy to prawda?
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Żółty przewód który podłączasz pod światła postojowe ma za zadanie gasić swiatła DRL gdy przełączysz światła na postojowe/mijania itp