Gotowy projekt domu
-
- Auto:: Touran
- Imię:: Mariusz
Gotowy projekt domu
Zastanawiam się nad kupnem gotowego projektu domu, ale mam obawy, że potem coś będzie nie tak i trzeba będzie dużo zmieniać. Czy ktoś budował na bazie gotowego projektu? Jakie są plusy i minusy?
Re: Gotowy projekt domu
Gotowy projekt to dobry start, zwłaszcza jak nie chcesz od zera wszystkiego wymyślać. Zwykle jest taniej i szybciej, a jak wybierzesz coś przemyślanego, to nie trzeba dużo przeróbek.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Re: Gotowy projekt domu
Musisz kupić projekt. Taki projekt kosztuje około 3000-3500 zł. Odrazu bierz z pozwoleniem ba zmiany. To nic nie kosztuje a twój architekt vbedzie mógł zrobić zmiany w projekcie. Zrobienie od nowa projektu na życzenie to koszt gdzieś 20 tys zł. Ja juz drugi raz brałem projekt domu z firmy Archeton z pozwoleniem. Na zmiany. Sporo pozmieniałem bo dorobilrm wykusz, przesunąłem ścianę kuchni, łazienki, i korytarza. Takie drobne zmiany jak w innym. Miejscu okna itp to nie wspominam nawet. Juz kończę budowę i chyba w tym roku przeprowadzka. Zostały mi tylko położenie paneli na posadzkach ale to szybka robota. Schody w domu ojciec już kończy mi robić bo jest stolarzem. Na zewnątrz jeszcze tylko polbruk obłożyć schody wejściowe. Większość prac samemu poza stawianiem murów, dachem, tynkowaniem wewnątrz i laniem posadzki. Koszt domu z piwnica, parterem, i piętrem plus garaż to na dzień dzisiejszy wyszedł nas około 280 tys zł. Dom 122 m2.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC