zaprogramowanie transpondera
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
zaprogramowanie transpondera
Witam.
Byłem dziś w serwisie aso plichta w gdańsku celem zaprogramowania transpondera.
grot dorobiłem wcześniej (numer z pilota są takie same na starym i nowym kluczu)
jednak panom z serwisu nie udało się zakodować... powiedzieli że niby kluczy jest zły.
wiecie może o co chodzi??
oczywiście za usługę skasowali 144,99 zł w sumie nie wiem za co;/;/;/
macie jakieś rady jak dorobić kluczyk??
proszę o pomoc
pozdrawiam
Michał
Byłem dziś w serwisie aso plichta w gdańsku celem zaprogramowania transpondera.
grot dorobiłem wcześniej (numer z pilota są takie same na starym i nowym kluczu)
jednak panom z serwisu nie udało się zakodować... powiedzieli że niby kluczy jest zły.
wiecie może o co chodzi??
oczywiście za usługę skasowali 144,99 zł w sumie nie wiem za co;/;/;/
macie jakieś rady jak dorobić kluczyk??
proszę o pomoc
pozdrawiam
Michał
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
myślę że FORUM oczekiwałoby by bardziej informacji w stylu:
trwało 10 minut, kosztowało 100zł, nie widziałem co pan robił lub coś w tym stylu
trwało 10 minut, kosztowało 100zł, nie widziałem co pan robił lub coś w tym stylu

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
Witam
chciałbym zapytać w tym wątku aby nie tworzyc nowego o dorobienie 2 kluczyka do mojego tourana, jest to rocznik 2010 ( model taki jak w 2008 ) mianowicie czy jakbym zakupił kluczyk od np. Tiguana albo od rocznikowo takiego smochodu jest mozliwość zaprogramowania VCDS tego kluczyka ( transponder + pilot ), grot oczywiście wiem że nie będzie pasował
Za odpowiedź z góry dziękuje
chciałbym zapytać w tym wątku aby nie tworzyc nowego o dorobienie 2 kluczyka do mojego tourana, jest to rocznik 2010 ( model taki jak w 2008 ) mianowicie czy jakbym zakupił kluczyk od np. Tiguana albo od rocznikowo takiego smochodu jest mozliwość zaprogramowania VCDS tego kluczyka ( transponder + pilot ), grot oczywiście wiem że nie będzie pasował

Za odpowiedź z góry dziękuje

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2003
- Imię:: Rafał
- Kontakt:
Witam
Jak byłem u mechanika który podłączył komputer to mi powiedział że mam przypisany tylko jeden kluczyk. Posiadam oryginalny drugi i słyszałem że można go "dopisać " do pojazdu , dodam iż posiadam vcds 11.3. Czy ktoś mi może wskazać w którym miejscu i jak to można zrobić samemu ? Z góry dziękuję.
Jak byłem u mechanika który podłączył komputer to mi powiedział że mam przypisany tylko jeden kluczyk. Posiadam oryginalny drugi i słyszałem że można go "dopisać " do pojazdu , dodam iż posiadam vcds 11.3. Czy ktoś mi może wskazać w którym miejscu i jak to można zrobić samemu ? Z góry dziękuję.
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
będziesz potrzebował PIN do licznika, dawniej dawali z przypinką do kluczy
nigdy tego nie robiłem ale na wszelki wypadek zapisałem sobie tekst który chyba u nas zadziała, cytuję:
Procedure for matching keys to vehicles with Immobilizer in the Instrument Cluster:
(includes many 1999+ Golf/GTI/Jetta/New Beetle/Passat, also Audi)
1. [Select]
[17 - Instruments]
[Login - 11]
Enter zero followed by the 4-digit SKC.
For example, if your SKC is 1234, enter 01234.
[Do It!]
2.[Adaptation - 10]
Enter 21 in "Channel Number"
[Read]
The "Stored Value" is the number of keys currently matched.
Enter "new value" of 0
[Test]
[Save]
This clears out the old key-matchings.
Enter a "new value" corresponding to the total number of keys to be matched, including any existing keys
[Test]
[Save]
3. [Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Switch ignition off and remove key
Insert next key to ignition and switch ignition on again
The warning light for the Immobilizer will light up for ~2 seconds, then go out
4. Switch ignition off and remove key
5. Repeat step 4 with each key until all keys have been matched.
Dalej jest o wkodowaniu pilotów do modułu komfortu.
Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować. Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON. Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[46 - Moduł komfortu] lub [35 - Centralny zamek]
[Adaptacja - 10]
Wybierz kanał "01" (w niektórych modelach AUDI może to być kanał "21")
[Odczytaj]
W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.
W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).
[Testuj]
Upewnij się, że sterownik akceptuje wprowadzoną wartość.
[Zapisz]
Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).
Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:
Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[Bloki pomiarowe - 08]
Wybierz grupę "003" (w niektórych modelach może to być grupa "007")
[Idź!]
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne -
na trzeciej itd.
Przykład:
Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.
Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).
Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.
Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu.
[Wybór]
[Bloki pomiarowe - 08]
[Idź!]
Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
Dopisując nowe nadajniki pamiętaj, że przydzielając im zajęte już miejsca w pamięci sterownika (reprezentowane przez "1" w polu nr 2) wykasujesz tym samym - działające już - stare piloty zdalnego sterowania.
nigdy tego nie robiłem ale na wszelki wypadek zapisałem sobie tekst który chyba u nas zadziała, cytuję:
Procedure for matching keys to vehicles with Immobilizer in the Instrument Cluster:
(includes many 1999+ Golf/GTI/Jetta/New Beetle/Passat, also Audi)
1. [Select]
[17 - Instruments]
[Login - 11]
Enter zero followed by the 4-digit SKC.
For example, if your SKC is 1234, enter 01234.
[Do It!]
2.[Adaptation - 10]
Enter 21 in "Channel Number"
[Read]
The "Stored Value" is the number of keys currently matched.
Enter "new value" of 0
[Test]
[Save]
This clears out the old key-matchings.
Enter a "new value" corresponding to the total number of keys to be matched, including any existing keys
[Test]
[Save]
3. [Done, Go Back]
[Close Controller, Go Back - 06]
Switch ignition off and remove key
Insert next key to ignition and switch ignition on again
The warning light for the Immobilizer will light up for ~2 seconds, then go out
4. Switch ignition off and remove key
5. Repeat step 4 with each key until all keys have been matched.
Dalej jest o wkodowaniu pilotów do modułu komfortu.
Zbierz wszystkie piloty zdalnego sterowania jakie chcesz zaprogramować. Jeden z kluczyków pojazdu umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON. Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[Adaptacja - 10]
[Odczytaj]
W polu "Wartość zapisana" powinna pojawić się liczba aktualnie zaprogramowanych pilotów.
W polu "Nowa wartość" wpisz łączną ilość pilotów (max. 4) jakie chcesz dopasować do sterownika (łącznie z działającymi już pilotami).
[Testuj]
[Zapisz]
Teraz masz ok. 15 sekund na dopasowanie wszystkich pilotów zdalnego sterowania. Naciskaj i przytrzymuj (przez min. 1 sekundę) - po kolei w każdym pilocie przeznaczonym do zakodowania - przycisk UNLOCK (otwieranie).
Jeżeli powyższa procedura nie działa - tzn. zarówno kanał "01" jak i "21" nie są dostępne - postępuj następująco:
Jeden z kluczyków pojazdu (stary - z zakodowanym i działającym pilotem) umieść w stacyjce i włącz zapłon w pozycję ON (nie uruchamiaj pojazdu!). Korzystając z programu VAG-COM wykonaj następujące czynności:
[Wybór]
[Bloki pomiarowe - 08]
[Idź!]
Wartość wyświetlana w polu numer 2 pozwala odczytać ile pilotów jest aktualnie dopasowanych i jakie pozycje zajmują one w pamięci sterownika, np.: "0001" informuje o tym, że dopasowany jest jeden pilot i zajmuje on pierwszą pozycję w pamięci sterownika.
Teraz zamknij samochód od zewnątrz ("ręcznie" - nie pilotem!) używając do tego kluczyka zespolonego razem z niedopasowanym jeszcze pilotem (zamykaj drzwi kierowcy).
Teraz w ciągu 5 sekund od zamknięcia drzwi naciśnij przycisk UNLOCK (otwieranie) w niedopasowanym jeszcze pilocie. Ilość naciśnięć przycisku UNLOCK odpowiada za pozycję pilota w pamięci sterownika. Dwukrotne naciśnięcie przycisku otwierania spowoduje zapisanie pilota na drugiej pozycji pamięci, trzykrotne -
na trzeciej itd.
Przykład:
Jeżeli chcesz zaprogramować nowy pilot zdalnego sterowania, a przed rozpoczęciem procedury dopisania pilotów w polu nr 2 w grupie "003" (lub "007") bloków pomiarowych widniała wartość "0001", powinieneś nacisnąć przycisk UNLOCK dwa razy. Rezultatem tej czynności powinna być wartość "0011" w polu nr 2.
Po zakończeniu ustalania pozycji programowanego w danej chwili pilota, zaczekaj 5 sekund po czym naciśnij przycisk UNLOCK (na nowo zakodowanym pilocie).
Wyłącz zapłon i wyciągnij kluczyk ze stacyjki. Sprawdź działanie pilota: naciśnij przycisk LOCK aby zamknąć pojazd. Naciśnij UNLOCK - aby otworzyć.
Umieść w stacyjce pojazdu kluczyk z nowo zakodowanym pilotem. Włącz zapłon ale nie uruchamiaj pojzadu.
[Wybór]
[Bloki pomiarowe - 08]
[Idź!]
Nawiązując do podanego wyżej przykładu, pole nr 2 powinno wskazywać np. wartość "0011".
Dopisując nowe nadajniki pamiętaj, że przydzielając im zajęte już miejsca w pamięci sterownika (reprezentowane przez "1" w polu nr 2) wykasujesz tym samym - działające już - stare piloty zdalnego sterowania.
pozdraVWiam, jarry
Witam
chciałem zapytać tutejszych specjalistów na forum odnośnie mojego wcześniejszego postu w tym temacie, jako iż zakupiłem już kluczyk o takich samych numerach i takiej samej częstotliwości chciałbym sobie go zaprogramować, chciałem zaprogramować pilota c.zamka ( dodam że transponder jeszcze nie jest zakodowany ), robiłem wdł. tej instrukcji:
[Wybór]
[Adaptacja - 10]
[Odczytaj]
[Testuj]
[Zapisz]
problem jest taki że gdy daje w polu "nowa wartość" daje liczbę 2 ( jest 1 ) i daje" test" to nie przechodzi 2 tylko zostaje 1, czy wie ktoś może czemu się tak dzieje?
I kolejne moje pytanie to czy transponder z tego kluczyka co dokupiłem da sie zaprogramować do mojego samochodu znając kod PIN czy musz mieć nowy transponder, jeżeli musze mieć nowy to jaki musze kupić ?
Mój samochód to VW TOURAN 2010r 2.0 TDI ( model taki jak 2008r)
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.
[ Dodano: Sob Maj 19, 2012 19:56 ]
czy zawsze tak wspaniale pomagacie nowym na tym forum?, widzę że użytkownik plkamel miał podobny problem i w ciągu 20 minut dostał podpowiedź, a u mnie cisza.
Nikt nie wie, czy zlewacie nowych?
Może chociaż na to pytanie dostane odpowiedź bo jestm bardzo ciekawy
chciałem zapytać tutejszych specjalistów na forum odnośnie mojego wcześniejszego postu w tym temacie, jako iż zakupiłem już kluczyk o takich samych numerach i takiej samej częstotliwości chciałbym sobie go zaprogramować, chciałem zaprogramować pilota c.zamka ( dodam że transponder jeszcze nie jest zakodowany ), robiłem wdł. tej instrukcji:
[Wybór]
[Adaptacja - 10]
[Odczytaj]
[Testuj]
[Zapisz]
problem jest taki że gdy daje w polu "nowa wartość" daje liczbę 2 ( jest 1 ) i daje" test" to nie przechodzi 2 tylko zostaje 1, czy wie ktoś może czemu się tak dzieje?
I kolejne moje pytanie to czy transponder z tego kluczyka co dokupiłem da sie zaprogramować do mojego samochodu znając kod PIN czy musz mieć nowy transponder, jeżeli musze mieć nowy to jaki musze kupić ?
Mój samochód to VW TOURAN 2010r 2.0 TDI ( model taki jak 2008r)
Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuje.
[ Dodano: Sob Maj 19, 2012 19:56 ]
czy zawsze tak wspaniale pomagacie nowym na tym forum?, widzę że użytkownik plkamel miał podobny problem i w ciągu 20 minut dostał podpowiedź, a u mnie cisza.
Nikt nie wie, czy zlewacie nowych?
Może chociaż na to pytanie dostane odpowiedź bo jestm bardzo ciekawy

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 2003
- Imię:: Rafał
- Kontakt:
Adrian-83 nie powinieneś czuć się "zlewany" jako nowy. Zobacz ja na tym forum jestem od niedawna , a to że trafiłem na szybką odpowiedź to po prostu przypadek że jarry był w tym samym czasie dostępny i mogłem prawie on-line na PW z nim się kontaktować. Napisałeś posta w piątek wieczorem (sprawdzałeś ile osób było w tym czasie na forum) , ja powiem szczerze jak wyłączyłem komputer w piątek o 16 to w poniedziałek 8:30 dopiero włączyłem - tzw. weekend miałem
. Pozdrawiam

- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
adrian-83
na samym dole strony powinno pomóc..
http://furmanka.blogspot.com/2009/01/mk ... ntral.html
na samym dole strony powinno pomóc..
http://furmanka.blogspot.com/2009/01/mk ... ntral.html
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

-
- Przeglądacz
- Auto:: touran 2.0tdi bkd 2007
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Re: zaprogramowanie transpondera
jestem po zakupie nowego kluczyka udalo mi sie zaprogramowac pilot oraz dorobic grot zostaje jeszcze transponder ktory mam nie zakodowany lecz nie wiem jak sie za niego zabrac i czy jest to mozliwe nie posiadam kodu pin immo