Typ silnika?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
plkamel
Początkujący
Auto:: Touran 1.9 2003
Imię:: Rafał
Kontakt:

Typ silnika?

Post autor: plkamel »

Witam,
Na obudowie rozrządu i na naklejkach mam AVQ , jak mechanik podłączył kompa to powiedział że mam inny typ silnika, i że komputer prawdę Ci powie. Teraz sam posiadam przewód i mam pytanie gdzie w VCDS można odczytać typ silnika , bo mam mały dylemat chcę kupić rozrząd i wolę mieć pewność jaki mam typ silnika. Touran 1,9 TDI 2003 . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

plkamel pisze:że mam inny typ silnika, i że komputer prawdę Ci powie
Wróżbita jakiś...... Sugeruj się tym co masz na naklejkach... Zresztą silnik o mocy 74kW jest w Touranach tylko jeden AVQ. Możesz spokojnie zamawiać rozrząd i uzupełnić profil.... :cze:
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

czy AVQ czy BKC to masz ten sam rozrzad... patrząc po roczniku masz raczej AVQ...
plkamel
Początkujący
Kontakt:

Czyli nie ma mozliwosci sprawdzenia tego vagiem? (przepraszam za brak polskich liter laptop szwagierki nie obsluguje)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

plkamel, nalepka identyfikacyjna na słupku B od kierowcy jak otworzysz drzwi na dole(czarna) i po prawej stronie w pionie będziesz miał napisany symbol silnika..

Tutaj CFFB
Obrazek
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Muti pisze:plkamel, nalepka identyfikacyjna na słupku B od kierowcy jak otworzysz drzwi na dole(czarna) i po prawej stronie w pionie będziesz miał napisany symbol silnika..

Tutaj CFFB
Obrazek
no tak tylko kolega wie jaki ma model na naklejkach i jaki był w orginale... sprawa jest taka, że mechanik stwierdził ze to nie AVQ...
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Nie wiem czy dobrze napiszę ale pewnie podłączył si do grupy 01 i tam mu pewnie pokazało ,że label jest np od AJM a vagował AUY tak miałem z sharanem
Dla przykładu Labels: 038-906-019-AJM.lbl a silnik AUY (AJM-nie było w sharanach) pewnie o to chodziło....

plkamel a jaki odczytał mechanik?
plkamel
Początkujący
Kontakt:

Właśnie o to chodzi że powiedział mi jakiś symbol, ja nie zapamiętałem gdyż świeżo po zakupie nie zwracałem na to uwagi. Czytając jednak forum uzyskuję coraz więcej informacji i zwracam uwagę na szczegóły. A mechanik scanował nie podłączając laptopa tylko takim przenośnym skanerem a dokładnie dwoma , najpierw jednym , a następnie drugim.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

plkamel pisze:Właśnie o to chodzi że powiedział mi jakiś symbol, ja nie zapamiętałem gdyż świeżo po zakupie nie zwracałem na to uwagi. Czytając jednak forum uzyskuję coraz więcej informacji i zwracam uwagę na szczegóły. A mechanik scanował nie podłączając laptopa tylko takim przenośnym skanerem a dokładnie dwoma , najpierw jednym , a następnie drugim.
Te skanery z ekranem dotykowym jak sądzę nie pozwalają na dokładny wgląd w dane o aucie - u mnie też próbował ale musiałem korzystać z pomocy Rauko.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Jak dobrze pamiętam to nie są zapisane w żadnym sterowniku litery silnika. We wrześniu 2003 roku (MR 2004) wszedł dopiero silnik BKC obok AVQ. Do tego ważne uwagi:
1. BKC był tylko z DSG, a AVQ z ręczną :)
2. Tylko AVQ spełniał Euro4
3. Od kwietnia 2004 (MR 2005) zniknął z oferty AVQ, zastąpił go BKC i tylko z ręczna skrzynią spełniał Euro4
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
plkamel
Początkujący
Kontakt:

Mam manualną skrzynię biegów więc wszystko jasne AVQ , rozrząd już zamówiony. W sobotę wymiana.
ODPOWIEDZ