Czy turbina prawidłowo pracuje

gregorypeg
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Czy turbina prawidłowo pracuje

Post autor: gregorypeg »

Witam. Jestem po czyszczeniu turbiny. Czy ten szum słyszalny na filmie jest to prawidłowa praca turbiny. Przed czyszczeniem nie było szumu, turbina była zanieczyszczona i przeładowywała.

http://www.youtube.com/watch?v=6jGvAeQtrcA
Ostatnio zmieniony sob paź 08, 2011 21:09 przez gregorypeg, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Widzisz jak zapodałeś dźwięk jest już inaczej....Wiesz trochę wg mnie za bardzo "syczy":.... Na pewno dobrze ją złożyli? Postaram się jutro wrzucić swoją dla odsłuchu.... Też była czyszczona niedawno...... zobaczysz różnicę..... A jak było z dźwiękiem przed czyszczeniem?
tomch
Kandydat

Post autor: tomch »

witam kolegów, oddałem turbinę do regeneracji. po odbiorze i montażu mam gwizdy turbiny, słyszalne w kabinie i jest to uciążliwe. za każdym razem jak dodam gazu daje po uszach świst z gwizdem. słyszalne znacznie nawet przy pracy klimy!!! przy większej prędkości ustępuje. mam to tylko jak dołożę gazu i auto jest w czasie przyśpieszania. gdy jest jednostajna prędkość turbo cichnie. co radzicie? oddać (jest na gwarancji) i założyć inne turbo? doloty są OK, wszystko szczelne, sprawdzane powtórnie. proszę nie piszcie że tak musi być...mój touranek w każdym calu ma chodzić jakby z fabryki wyszedł :-), więc ta rada nie przejdzie. z góry dzięki za pomoc. tomch
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Post autor: JacaTouran »

TAK MA NIE BYÆ!!!!!
Powinienes dostać po regeneracji wykres z wyważenia i ustawienia geometrii , druga sprawa podczas montażu należy sprawdzić ciśnienie na smarowaniu sprężarki. Jak Ciśnienie jest ok to turbinka do poprawki. Można jeszcze zlogować autko i sprawdzić jak ładuje.

Pozdr
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

JacaTouran jak jest koszt zrobienia tego świstu u was ?
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

My jako tako Turbin nie regenerujemy.
Polecam firmę autokarambol z Gdyni - wysłać do nich i ogarną. Regenerują dla nas sprężarki i wykręcamy na nich fajne moce i nic sie z nimi nie dzieje.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

forest
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tymek

Post autor: forest »

Kolego po jaką cholerę oddajesz turbo do regeneracji? Masz z nim jakiś problem? Jeśli nie ma mocy etc to tak, ale po obejrzeniu twojego filmu powiem ci że na 99% masz wydmuchane oringi w rurach doprowadzających powietrze lub odprowadzających powietrze.
Mi też tak świstało, na vagu zero błędów ale auto szło idealnie. Do pewnego dnia aż wyskoczyła rurka od turbo. Okazało się że jeden oring uciekł, a drugi jest przetarty. Po wymianie żadnego syczenia. Polecam również wymienić pierścienie mocujące jeśli któryś masz złamany etc. Jeśli będziesz potrzebował info daj znać podam ci jakie numery katalogowe kupić w ASO.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

forest,

nie wiem czy doczytałeś , ale kolega napisał, że przed czyszczeniem tego nie było.... więc nie bardzo rozumiem z jakiego powodu oringi miałyby nagle się uszkodzić? :roll:
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

forest
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0
Imię:: Tymek

Post autor: forest »

Jaca wiesz... dębowe mocne przesadziłem z ilością :), ale moja podpowiedź dotyczy postu kolegi tomch, co do autora wątku zdecydowanie coś nie tak z montażem albo coś sknocili.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Kontakt:

:piwo:
Jacek V-TEC Łowicz

tel.509963064

tomch
Kandydat

podziękowania za info

Post autor: tomch »

witam Kolegów,
Dzięki za porady. Turbo do wymiany. Auto cięgnie jak nigdy, ale wyje też jak nigdy. Coś jest ewidentnie nie tak jak trzeba. Zrobiłem 500km na tym i słyszę nadal świst, przechodzący w wysokotonowy gwizd (na ok.1800 obr), a czasem jak po górkach pociągnę to i zawyje turbina jakby z bólu...już się przeprosiłem z tourankiem ;-) i teraz czekamy na datę wymiany. Dzięki jeszcze raz za pomoc. tomch
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

koledzy powiedzcie czy można sprawdzić turbinę w vcds? Jak tak to jak?
Dzięki za info
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
LYJO
Władca postów
Auto:: 2.0 TDI/BKD/DSG/2004
Imię:: Olek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: LYJO »

jeżu mi sprawdzał w czasie jazdy kiedyś turbinę
zagadaj do niego to wyjawi Ci tajniki tej operacji :lol:
Obrazek
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

@aki

zrób logi statyczne i dynamiczne - poszukaj w necie - strony audi a4 jest super opisane - ale jak nie masz wiedzy i doświadczenia - a skoro piszesz tego posta to raczej nie masz to albo dobry mechanik, który te logi ci zrobi, wydrukuje i da do ręki z interpretacją albo kolega z forum ze sprzętem, kóry przynjamniej zrobi te logi - zresztą samemu i tak nie zorbisz - musisz miec kogos do pomocy - i potem wrzuta logów tutaj lub gdzie indziej w necie i .. pozostaje czekać na pomoc
a co dolega ze chcesz sprawdzac turbo? bo turbo to nie wszystko, są węże, filtry, elektrozawory, katalizator.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Pomocnik się znajdzie w razie potrzeby, ale trzeba wiedzieć jak je zrobić poprawnie ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
ODPOWIEDZ