Silnik zgasł, luźny pasek rozrządu.
-
Jazło
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Silnik zgasł, luźny pasek rozrządu.
Może ktoś ma jakiś pomysł co się mogło stać? Wczoraj żona wracała do domu, Mówi że po drodze dwa razy szarpnął. Dojechała pod dom i nagle touran zgasł. Próbowała go odpalić ale bez skutecznie. Gdy przyszedłem stwierdziłem ze podczas próby rozruchu rzęzi tak jak by miał się rozpaść. Gdy podniosłem maskę zajrzałem w miejsce paska rozrządu, był luźny nie wiem czy zerwany. Czy mógł pójść napinacz? Czy teraz podczas próby rozruchu nie uszkodziły się zawory? Silnik AZV. Czy to coś poważnego. Rozrząd był wymieniany 8000 km temu.
-
Jazło
- Początkujący
http://moto.allegro.pl/nowa-glowica-vw- ... 27206.html Na tej aukcji sprzedający twierdzi że głowica jest kompatybilna. Jak jest w rzeczywistości?
[ Dodano: Pią Cze 01, 2012 11:52 ]
ścięło szpilkę trzymająca dolny napinacz! Jak to się stało nikt nie wie.
[ Dodano: Pią Cze 01, 2012 11:52 ]
ścięło szpilkę trzymająca dolny napinacz! Jak to się stało nikt nie wie.
-
Jazło
- Początkujący
Ścięło na równi z głowicą. Końcówkę już wykręciłem, nową szpilkę kupiłem wraz z nakrętką w ASO. Teraz brnę dalej. Zobaczymy co kryje głowica.
[ Dodano: Pią Cze 08, 2012 11:14 ]
Wykręciłem szpilkę dopasowując do niej nakrętkę i wszystko miało być ok. Niestety jest inaczej. Wkręciłem nowa szpilkę na klej, odczekałem godzinę i próbowałem przykręcić napinacz z nowym paskiem rozrządu. I tu doznałem szoku. Wygląda na to, że ciepło rozszerzyło gniazdo gwintu i szpilka wychodzi bez oporów. Szlak trafił gwint. Ma ktoś jakąś radę co z tym można zrobić? Czy dorobić nawa szpilkę, czy może jakoś da się naprawić gwint? Jestem załamany. Jutro zdejmuję głowice i okaże się co dalej. Ale całe zdarzenie zdarzyło się na malutkich obrotach i praktycznie w miejscu więc może nie będzie najgorzej.
[ Dodano: Pią Cze 08, 2012 11:14 ]
Wykręciłem szpilkę dopasowując do niej nakrętkę i wszystko miało być ok. Niestety jest inaczej. Wkręciłem nowa szpilkę na klej, odczekałem godzinę i próbowałem przykręcić napinacz z nowym paskiem rozrządu. I tu doznałem szoku. Wygląda na to, że ciepło rozszerzyło gniazdo gwintu i szpilka wychodzi bez oporów. Szlak trafił gwint. Ma ktoś jakąś radę co z tym można zrobić? Czy dorobić nawa szpilkę, czy może jakoś da się naprawić gwint? Jestem załamany. Jutro zdejmuję głowice i okaże się co dalej. Ale całe zdarzenie zdarzyło się na malutkich obrotach i praktycznie w miejscu więc może nie będzie najgorzej.
- Kris_Poland
- Przeglądacz
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Re: Silnik zgasł, luźny pasek rozrządu.
To żeś kotleta odgrzał...
Tak się skończyła, jak już kilka na forum - najpierw pomóżcie, co zrobić? Jak nie jakaś detonacja (silnika?) to zalanie i ..... nic dalej nie wiadomo
Wesołych Świąt
Tak się skończyła, jak już kilka na forum - najpierw pomóżcie, co zrobić? Jak nie jakaś detonacja (silnika?) to zalanie i ..... nic dalej nie wiadomo
Wesołych Świąt
-
wisnior73
- Kandydat
- Auto:: Touran 2.0 AZV 2004
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
ja miałem taki przypadek. wyszła szpilka napinacza z głowicy (po wymianie głowicy). i poluzował i poprzestawiał. się rozrząd silnik zgasł i... ble ble ble nie pojadę.
naprawiłem. jest sposób na to.
naprawiłem. jest sposób na to.
-
wicher:
- Początkujący
- Auto:: 1T3, 2.0 TDI 170 DSG 2011
- Imię:: Tomek
Temat dość znany ale tak dla potomnych oto jedna z możliwyh przyczyn
Informacja techniczna Contitech
a druga to Link z forum
Informacja techniczna Contitech