Klima nabita (500 czynnika). Pod kompem zero błędów.Na postoju nie załącza się.Ale po przejechaniu ok. 2km zaczyna działać-chłodzi ładnie.Zatrzymuję się włączam,wyłączam wszystko działa.A po postoju nie chce się załączyć,muszę jechać.A i patrzyłem na włączonej klimie,to tylko mały wiatrak kręci.Czy duży jest tylko od chłodnicy czy też od klimy?I przy włączaniu klimy obrotomierz stoi w miejscu.
Duży wiatrak naprawiony -szczotki się zawiesiły,rozebrałem przeczyściłem i działa.Ale z klimą bez zmian.Po dłuższym postoju nie chce się włączyć,dopiero po przejechaniu 2-4km.
Witam,
ostatnio również miałem podobny problem, klima startowała dopiero po rozgrzaniu się silnika.
Okazało się, że przycina się zawór na bypasie sprężarki. Po wymianie zaworu wszystko wróciło do normy, klima startuje od razu.
Zmierzyłem dzisiaj napięcie na zasilaniu sprężarki i na zasilaniu wiatraków.I na obu tak samo skacze z 9.98V na 12.4V i tak bez przerwy.Tak ma być?Bo zdaje mi się że powinno być stałe 12V?
Wisze ze ta przypadłość to norma w naszych autach. Mi też załącza sie po rozgrzaniu silnika. Nie trwa to az tak długo żeby przeszkadzało. A tak na marginesie ciekawe ile ten zawór kosztuje
Tombu pisze:Za wymianę zaworu jeszcze się nie rozliczyłem, jak będę znał cenę i numer dam znać.
Przypominam sie z prośba o podanie kosztu wymiany tego zaworu. Strasznie mnie juz zaczęła irytować ta przypadłość ale chyba nie ma sie co dziwić jak temperatury po +30 a ty czekaj az silnik złapie temperature zeby klima wystartowała
malcolm, W kompresorze sprężarce SANDEN PXE16 (ja taka mam)są stosowane 4 rodzaje elektrozaworu sterującego, różniące się wtyczką oraz sposobem mocowania do kompresora ( przykręcane śrubą lub mocowane pierścieniem ZEGERA ). Koszt takiego zaworu to ponad 170zł.. zależy od typu
Koledzy, ja mam całkiem podobny problem z klimą. zaczyna działać po nagrzaniu silnika, ale jest jeszcze jeden mankament załącza się na niskich obrotach, jak dodam gazu, zaraz zaczyna lecieć normalne powietrze. Czy ktoś ma jakiś pomysł ??? Będę bardzo wdzięczny, bo sami wiecie ile stopni ostatnio bywa. Jeszcze jedno pytanko w którym miejscu znajduję się czujnik temperatury wewnętrznej??