Bagażnik bazowy na dach bez rellingów

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
krzysiek57
Auto:: Touran
Imię::

Bagażnik bazowy na dach bez rellingów

Post autor: krzysiek57 »

Witam,

Mam zamiar kupić bagażnik bazowy oraz 3 uchwyty rowerowe na dach bez rellingów.
Jaki polecacie rozsądny cenowo oraz bezpieczny podczas jazdy dla auta ( mam zamiar przejechać po Polsce około 2000km)

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Krzysztof
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Witaj.
Moje doświadczenia.
Trzymam się jednej firmy: Thule, która mnie nie zawiodła przez 12 lat.
Do belek dokupujesz stopy i masz system bazowy na lata. Do tego zwykłe uchwyty rowerowe za 40-50 PLN.
Zakupiłem właśnie belki 135 cm - stalowe w osłonie z jakiegoś plastiku.
Wsadzisz 4 rowery spokojnie lub box np na narty albo box i coś np na dalsze wyjazdy.
Oprócz tego możesz większe przedmioty przewozić nie niszcząc samochodu np rury od kanalizacji z Le...y M...in bez potrzeby dołączania przyczepy, krzesła na piknik itd.
Nośność takiego zestawu to jakieś 70-100 kg. Jeździłem z zestawem 4 rowerów górskich z prędkością 130 na szafie i nic się działo, jednak z rowerami na dachu się nie świruje.
Dobra rada:
Ściągać stopy z belkami z dachu jeżeli są niepotrzebne. Chyba, że lubisz mieć przetarcia pod stopami na lakierze (zawsze tam jakiegoś brudu "nalezie" , a ekstremalnych przypadkach będziesz miał lekką wulkanizację gumy ze stóp do lakieru. Poza tym odkształcają się uszczelki drzwi samochodu). Belki poprzeczne wydają dźwięki przy prędkości ponad 70km/h.
Nie giąć nie niszczyć będzie służyć na lata.
PZDR
ps. widziałem jakieś belki w Lidlu w niższych cenach ale nie będę się wypowiadał.
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

krzysiek57,
Zobacz moją prezentację autka
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=3920#3920
udało mi się kupić na allegro za 300 PLN belki bagażnika (oryginalne) w ASO koszt 1.000 PLN.
Piotr ma rację Thule produkuje najlepsze - może są drogie ale elegancko wykonane i co najważniejsze na lata Ci wystarczą. Popatrz w Norauto.pl mogą mieć promocję.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

krzysiek57 trochę się spóźniłeś bo właśnie były do kupienia oryginalne belki bagażnika, wersja do autka bez relingów.
Kosztowały właśnie 300 zł, może je kupił cheles He He.
Tak jak pisał cheles koszt w ASO VW to: 931.48 zł
Link zamieszczałem w dziale: "Ciekawe ogłoszenia Allegro, Ebay, Gratka itp.", a tu masz link do aukcji:
http://moto.allegro.pl/bagazniki-reling ... 65573.html

Jeżeli chodzi o firmę Thule to najlepszy wybór, ale cena może odstraszyć, ale za jakość trzeba płacić.
Co do oryginalnych belek bagażnika to mam właśnie takie tylko w Seacie i sprawują się świetnie.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Tomasz_W-wa pisze:krzysiek57 trochę się spóźniłeś bo właśnie były do kupienia oryginalne belki bagażnika, wersja do autka bez relingów.
Kosztowały właśnie 300 zł, może je kupił cheles He He.
Tak jak pisał cheles koszt w ASO VW to: 931.48 zł
Link zamieszczałem w dziale: "Ciekawe ogłoszenia Allegro, Ebay, Gratka itp.", a tu masz link do aukcji:
http://moto.allegro.pl/bagazniki-reling ... 65573.html

Jeżeli chodzi o firmę Thule to najlepszy wybór, ale cena może odstraszyć, ale za jakość trzeba płacić.
Co do oryginalnych belek bagażnika to mam właśnie takie tylko w Seacie i sprawują się świetnie.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tomasz
Już dawno kupiłem swoje :) dokładnie taki model.

Krzysiek

Podjedź do jakiegoś sklepu - wiem że Norauto ma w swojej ofercie Thule, przynajmniej parę różnych bagażników. Przymierz nie musisz kupować, czy wejdą trzy bagażniki rowerowe. Spisz numer katalogowy bądź nazwę i poszukaj taniej w sieci. W Norauto pozwalają przymierzyć, więc będziesz miał pewność. Jak oglądałem Thule to są dobrze wyprofilowane i tak jak potrzebujesz powinny wejść trzy sztuki na dach.
Pamiętaj, że będzie wysoko - więc wkładanie lub zdejmowanie będzie niezłą gimnastyką by nie porysować auta.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Post autor: matti1535 »

Właśnie dziś zastanawiałem się jak zapakuję walizki 2 rodzin a nie mam relingów i proszę jaka podpowiedź ;) Teraz tylko muszę też coś znaleźć w dobrej cenie. Jeśli idzie o "trumienkę", którą mogę wypożyczyć od znajomego to zawsze będzie pasować czy to tez zależy o auta i belek?
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

matti1535 pisze:Właśnie dziś zastanawiałem się jak zapakuję walizki 2 rodzin a nie mam relingów i proszę jaka podpowiedź ;) Teraz tylko muszę też coś znaleźć w dobrej cenie. Jeśli idzie o "trumienkę", którą mogę wypożyczyć od znajomego to zawsze będzie pasować czy to tez zależy o auta i belek?
Podejrzewam, że musisz zwrócić uwagę na zaczepy do połączenia belki bagażnika i uchwytu boxa.
Jak wiesz jaki znajomy ma bagażnik to dokup pod niego belki.
Wiem jak znajomy w Jettcie kupił belki bagażnika później kupował uchwyty rowerowe to miał problem z dopasowaniem zaczepów. Są oczywiście uniwersalne, które można dokupić pod dany model uchwytu rowerowego ale na złość jak była potrzebna to nigdzie nie było.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Ok, dzięki. Gdyby ktoś gdzieś widział ciekawą ofertę to będę wdzięczny za info. Kupiłbym nawet jakieś belki tańsze, bo pewnie z raz w roku będę użytkował. Niestety nie mam od kogo wypożyczyć na tydzień póki co. Do wyboru mam dwie różne "trumienki" więc coś się przypasuje chyba.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

matti1535 pisze:Ok, dzięki. Gdyby ktoś gdzieś widział ciekawą ofertę to będę wdzięczny za info. Kupiłbym nawet jakieś belki tańsze, bo pewnie z raz w roku będę użytkował. Niestety nie mam od kogo wypożyczyć na tydzień póki co. Do wyboru mam dwie różne "trumienki" więc coś się przypasuje chyba.
Pożyczyłbym ci swoje gdybyś bliżej był.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Dzięki. Jakoś tak nie po drodze niestety ;) Ostatnio na Mazowszu bywam rzadko.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

matti1535 pisze:Dzięki. Jakoś tak nie po drodze niestety ;) Ostatnio na Mazowszu bywam rzadko.
Zapraszam ma Mazowsze. Pod koniec lipca Jarry będzie zwiedzał Modlin - lotnisko oczywiście.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Co sądzicie o tym zestawie/producencie. ktoś się z tym spotkał? http://allegro.pl/show_item.php?item=2482224084
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

matti1535 pisze:Co sądzicie o tym zestawie/producencie. ktoś się z tym spotkał? http://allegro.pl/show_item.php?item=2482224084
Bym się głęboko zastanowił. Sprzedający pisze, że pasuje do aut marki KIA i tylko do VW Touran. Proponuję napisz do sprzedającego i potwierdź czy jest na 100% pewny, że pasuje.
W Touranie jak zerkniesz pod spód masz specjalny otwór, powinna być zaślepka (pod krawędź dachu) do mocowania belki bagażnika.
Obrazek
VW Touran by chelesline
matti1535
Specjalista

Szczerze mówiąc nie zauważyłem tych zaślepek. Otwory nie są jakieś wielkie, ale pewnie ich rola nie jest bez znaczenia. Pytałem tego jak i innych sprzedawców i choć wszyscy deklarują, że do Tourana pasuje to jednak bagażniki nie mają tych "haczyków" do montowania. Jeszcze chwilę poczekam, choć do za 2 tygodnie muszę już coś zamówić. Najwyżej przyjdzie mi przetestować i podzielić się wrażeniami.

[ Dodano: Sro Wrz 05, 2012 01:28 ]
Zakupiłem i przetestowałem belki Amos (polska produkcja) z bagażnikiem Thule przy maksymalnym dopuszczalnym obciążeniu. Przejechałem tak jakieś 1200 km po polskich drogach i wszystko było ok. Nie luzowały się , nie pokrzywiły, nie porysowały lakieru, choć jakość wykończenia nie jest porównywalna choćby z Thule. Tak czy inaczej wydałem na nie 350 zł i posłużą mi zapewne jeszcze kilka lat, a nowe z najwyższej półki to blisko 1000 zł.
many1111
Kandydat

Post autor: many1111 »

A co myślicie o takich belkach ?. Będą nadawać się na założenie boxa, bądź uchwytu na rowery.

http://allegro.pl/bagaznik-dachowy-vw-p ... 61500.html
ODPOWIEDZ