DSG Przeciąga biegi
DSG Przeciąga biegi
Witam!
Od pewnego czasu mam problem ze skrzynią DSG, przeciąga mi biegi. Na początku tylko z 3 na 4 ale teraz nawet z 1 na 2. Zmiana następuje przy ok. 3 do 3.5 tys. obrotów. Jest też tak, że po następnym ruszeniu jest OK. Jest to od niedawna. Zauważyłem też, że jak jest zimny silnik to wszystko jest OK ale po przejechaniu ok. 3 km zaczyna przeciągać. Dwa dni temu zmieniałem klocki hamulcowe i zauważyłem, że chłodnica oleju do DSG była w tylnej części zaolejona. Czy miał ktoś podobny problem? Może za mały poziom oleju w skrzyni ale komputer nic nie pokazuje. Wszystko niby jest OK.
Pozdrawiam. Mirek
Touran 2005 1.9TDI
Od pewnego czasu mam problem ze skrzynią DSG, przeciąga mi biegi. Na początku tylko z 3 na 4 ale teraz nawet z 1 na 2. Zmiana następuje przy ok. 3 do 3.5 tys. obrotów. Jest też tak, że po następnym ruszeniu jest OK. Jest to od niedawna. Zauważyłem też, że jak jest zimny silnik to wszystko jest OK ale po przejechaniu ok. 3 km zaczyna przeciągać. Dwa dni temu zmieniałem klocki hamulcowe i zauważyłem, że chłodnica oleju do DSG była w tylnej części zaolejona. Czy miał ktoś podobny problem? Może za mały poziom oleju w skrzyni ale komputer nic nie pokazuje. Wszystko niby jest OK.
Pozdrawiam. Mirek
Touran 2005 1.9TDI
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Wydaje mi się, że źródłem takiego przeciągania najczęściej jest mechatronika - regeneracja ok 700-1200pln + wymiana.
Ale może są też inne, tańsze przyczyny - nie znam się na tym, a bazuję jedynie na wiedzy z internetu.
Ale może są też inne, tańsze przyczyny - nie znam się na tym, a bazuję jedynie na wiedzy z internetu.
Ostatnio zmieniony śr cze 27, 2012 15:45 przez Rauko, łącznie zmieniany 1 raz.
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Podczas wymiany filtra skrzyni może sie tam trochę oleju "rozlać". Kiedy był ostatnio wymieniany? Może to pozostałość? Warto wytrzeć do sucha i zaobserwować czy są jakieś wycieki..Chłodnica oleju jest koło filtra oleju skrzyni.
Tak zazwyczaj jest ,że problemy ze skrzynia są jak się olej "zagrzeje".sp2hmn pisze:Tylko dlaczego nie występuje to zawsze i na zimnym silniku jest OK
-
Karjon
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Wyrazy współczucia z tą skrzynią. Ja ostatnio remontowałem swoją w touranie z 2008. I wiem jedno. Nigdy więcej remontów. Jak mi coś jeszcze pójdzie to kupię drugą i wymieniam. Kiedyś opiszę dokładnie jak mój remont skrzyni wyglądał i kogo unikać. Jedno Ci mogę doradzić. Zaprowadź do machera od skrzyń,niech Ci to wyjmie, rozbierze i napisz z nim umowę co robi i za ile. A zanim podpiszesz umowę sprawdź jaki masz symbol i poszukaj. Jak masz 6 biegów do przodu to masę jest tych skrzyń z gwarancją. Nie wierz w gadanie w stylu "będziemy po kolei wymieniać i zobaczymy co padło".
-
kriksus
- Początkujący
- Auto:: touran 2.0 2007
- Imię:: Sławek
- Podziękował: 1 raz
Re: DSG Przeciąga biegi
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem tourana i też mam pewny problem, zaciekawił mnie twój, prosze powiedz jak dalej co sie działo?
Jestem nowym użytkownikiem tourana i też mam pewny problem, zaciekawił mnie twój, prosze powiedz jak dalej co sie działo?
- krzy0
- Przeglądacz
- Auto:: A4 B8 14r
- Imię:: Krzysiek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
U mnie przeciąga tylko jak wypala dpf moze jezeli masz dpf cos sie z nim dzieje
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
Re: Odp: DSG Przeciąga biegi
Masz problem z łożyskiem w skrzyni lub / oraz z czujnikiem obrotów w skrzynisp2hmn pisze:Fałszywy alarm. Okazało się, że wystrzelił wąż od intercoolera. Po wymianie jest tak jak było czyli DSG przeciąga biegi. Teraz cały czas sam ręcznie włączam biegi i jest OK. Denerwuje mnie to trochę bo chciałbym aby było jak kiedyś, że nie wiem , że mam skrzynie biegów.
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
-
Ikaro
- Auto:: Touran 1.9TDI 2004
- Imię:: Janek
- Podziękował: 2 razy
Witam, mam podobny problem , zaczął przeciągać na jedynce , co wyszło u ciebie? Bo tez będę musiał sie zając moja DSG