Skrzypienie w trakcie kręcenia kierownicą.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Skrzypienie w trakcie kręcenia kierownicą.

Post autor: zibi1961 »

Witam
W moim Touranie wystąpił problem skrzypienia przy skręcie kierownicą w prawo (tylko w prawo ).Jak zaczynam skręcać w prawo to zaczyna skrzypieć przez chwilę w trakcie skręcania kierownicą, potem przestaje i dalsze skręcanie nie powoduje już tego skrzypienia ale jak przestanę kręcić i wznowię kręcenie w prawo to znowu zaskrzypi.Na zewnątrz prawie niesłyszalne a wewnątrz słychać wyraźnie i jest bardzo irytujące Pewno karoseria przenosi te dźwięki i dlatego jest to takie wyraźne akurat w środku. Mój mechanik mówi że to przekładnia kierownicza do wymiany. Ale co w tej przekładni może tak skrzypieć? Przecież przekładnia to listwa z zębami po której chodzi zębatka(jak to może skrzypieć,stukać przeskakiwać to rozumiem) i nie ma luzu na kierownicy. Ja bardziej obstawiał bym łożysko na macpersonie.
Co Wy o tym sądzicie bo mechanik uparł się że to przekładnia i tyle się napracował żeby to stwierdzić że już żadnej opcji nie bierze pod uwagę i każe mi jeździć aż się bardziej zepsuje i będzie bardziej oczywiste .W lipcu jadę w Alpy i zamiast podziwiać piękne krajobrazy to będę cały czas w stresie że narażę moich bliskich na niebezpieczeństwo lub będę musiał naprawiać to zagranicą.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Re: Skrzypienie w trakcie kręcenia kierownicą.

Post autor: cheles »

zibi1961 pisze:Witam
W moim Touranie wystąpił problem skrzypienia przy skręcie kierownicą w prawo (tylko w prawo ).Jak zaczynam skręcać w prawo to zaczyna skrzypieć przez chwilę w trakcie skręcania kierownicą, potem przestaje i dalsze skręcanie nie powoduje już tego skrzypienia ale jak przestanę kręcić i wznowię kręcenie w prawo to znowu zaskrzypi.Na zewnątrz prawie niesłyszalne a wewnątrz słychać wyraźnie i jest bardzo irytujące Pewno karoseria przenosi te dźwięki i dlatego jest to takie wyraźne akurat w środku. Mój mechanik mówi że to przekładnia kierownicza do wymiany. Ale co w tej przekładni może tak skrzypieć? Przecież przekładnia to listwa z zębami po której chodzi zębatka(jak to może skrzypieć,stukać przeskakiwać to rozumiem) i nie ma luzu na kierownicy. Ja bardziej obstawiał bym łożysko na macpersonie.
Co Wy o tym sądzicie bo mechanik uparł się że to przekładnia i tyle się napracował żeby to stwierdzić że już żadnej opcji nie bierze pod uwagę i każe mi jeździć aż się bardziej zepsuje i będzie bardziej oczywiste .W lipcu jadę w Alpy i zamiast podziwiać piękne krajobrazy to będę cały czas w stresie że narażę moich bliskich na niebezpieczeństwo lub będę musiał naprawiać to zagranicą.
pozdrawiam
Zibi podjedź do innego mechanika ;)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
zibi1961
Użytkownik

Byłem wczoraj u innego mechanika ale nie miał wolnego kanału i umówiłem się z nim na inny termin . W dodatku wczoraj padało i to skrzypienie było prawie niesłyszalne co już wskazuje że to prawie na pewno nie przekładnia .Mechanik wstępnie typuje gumę na kolumnie kierownicy w miejscu gdzie przechodzi przez podwozie , łożysko na McPersonie(jak u Ciapka) lub inne połączenie guma-metal. To mój stary mechanik tylko ciężko się do niego dostać ,terminy zajęte daleko do przodu ale chyba do niego powrócę na stałe.Jak naprawię to napiszę co to było a w międzyczasie proszę jeszcze o podpowiedzi.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

Spróbuj zdjąć osłonę kolumny kierowniczej przy pedałach na ścianie grodziowej i niech ktoś kręci Tobie na górze a ty zanurkuj na dół i słuchaj ;)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
zibi1961
Użytkownik

OK.Dzięki.

[ Dodano: Nie Cze 17, 2012 07:24 ]
Za radą Ciapka wymieniłem łożyska w kolumnie McPersona i to był strzał w 10-siątke. Nareszcie cisza.
pozdrawiam wszystkich
Łukasz
Początkujący
Auto:: Touran 1,9 TDI BXE `08
Imię:: Łukasz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Łukasz »

Kolego ile Cię kosztowała taka przyjemność... mi powiedzieli za wymianę obu stron w ASO z ustawieniem zbierzności 890,00 PLN.
Jestem ciekawy gdzie Ty robiłeś i za ile... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Metalowy pisk przy skręcaniu w lewo

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Koledzy od miesiąca podczas jazdy i skrętu w lewo (wystarczy minimalny ruch kierownicą w lewo)przy prędkości najczęściej 70-90km/h ale nieraz nawet przy mniejszej słychać pisk jakby tarł klocek o tarcze-metalowy pisk,podobny bardzo przy hamowaniu jak trze klocek o tarcze.
Jest to bardzo uciążliwe,metaliczny pisk ,sprawdzałem klocki i tarcze niby wszystko jest ok,więc to raczej nie to,myślę o łożysku koła,ale pewności nie mam.
Macie może jakiś pomysł bądź wiecie co może być tego przyczyną.
Wybieram się w długą trasę na urlop i nie chciałbym jak kolega wyżej opisywał słuchać symfonii z koła prawej strony.
Kręcąc w lewo odgłos -pisk występuje z prawej strony(tak mi się 99.9% wydaje że to przód).
Pisk ustępuje jak tylko wyprostuje lub delikatnie skręcę w prawo kierownicę

Proszę o pomoc.

Dzięki i Pozdrawiam
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
ODPOWIEDZ