zamiana felg na alu.

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

zamiana felg na alu.

Post autor: aawol »

Zakupiłem tourana ze stalowymi felgami i oponami 195/65/R15. Wiem że można założyć odrobinę szersze i większe koła... Chciałbym na lato zakupić alufelgi no i teraz jak interpretować kalkulator ET żeby nie zrobić babola? Założenie jest takie: nowe felgi 6,5'' lub 7'' tak pod opony 205/55r16 (lub ostatecznie R15 jak się ładne trafią bo opony nieco tańsze ) jakie ET ? ile miejsca jest w środku nadkoli? nie chcę żeby koła poszły zbytnio na zewnątrz ( żeby nie obcierały się o błotniki). Felgi stalowe mają o ile dobrze doczytałem offset 48 i podejrzewam że 6'' szerokości.
W kalkulatorze jest tak jeśli ustawię nową felgę 7'' i żeby [inside Inner Clearance: THE SAME] wtedy w drugiej linii mam [Outer Position EXTEND dodatkowy 26mm (pozycji zewnętrznej krawędzi koła)] to trochę za dużo...Czy użytkownicy alufelg mogą mnie oświecić ile mogę do środka nadkola włożyć felgę żeby o coś nie tarła? i czy dobrze interpretuję dane z kalkulatora? Zaznaczam że etap fascynacji szerokimi laczkami mam za sobą więc nie szukam kół 18'' z oponami 305....
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Ja mam oryginalnie oponki 205/55/16 i zdaje się, że felgi mają ET50, więc takie na 100% pasują i są doskonałym zamiennikiem tych co masz teraz.
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

U mnie są alu 16 z oponami 205/55/R16 i ET 50
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

ja tez mam 205/55/R16, a zimę mam tez na alu ale 195/65/R15
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

byłem na giełdzie w poszukiwaniu kół letnich i porażka - ceny za komplet 800-1500. Opony do wyrzucenia, felgi używane z ustną gwarancją prostości..... Kogoś totalnie wali. Nowe felgi firmy Rial mogę mieć po 170 zł /szt. Nowe opony po 190 - (indeks 94 - większa nośność) jak bym nie liczył wychodzi na to samo.... jeśli zrezygnuję z opon XL będzie jeszcze taniej. O samych oponach też życie weryfikuje opinie, skoro kupiłem auto na ładnych kilka lat ( oby) to wymiana opon na 16'' zniszczy mój budżet. Więc na chwilę obecną kupiłem opony 15'' 195/65 91H i zamierzam założyć je na stalówki no chyba że wpadnie jakaś dodatkowa waluta to kupię nowe tanie alusy. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat produktów firmy RIAL?
Awatar użytkownika
skorpion1vw
Przeglądacz
Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
Imię:: Wojtek

Post autor: skorpion1vw »

Witam

Mobile potrzebuję alu 16' bez kapci mogą być,i dziś znalazłem coś takiego.
Na wstępie cena była 1200zł;-) ale z targowałem na 900zł.Tylko nie wiem czy się opłaca i czy polecacie mi takie fele(na jednej feli 2cm lekkie przetarcie do usunięcia).

Obrazek

Obrazek
CB Lafayette Zeus+antena Snake

Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Takie coś u siebie znalazłem, ale szczerze mówiąc...
Niezabardzeńko wiem, czy w tym temacie pomoże, czy tylko miejsce zajmę
:)
Obrazek
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

informacji nigdy za wiele, a tabelka nie jednemu się przyda - przynajmniej mi przydałaby się w chwili kiedy podejmowałem decyzję o zakupie felg :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

W końcu się przydałem
:)
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Highline
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Highline »

Tu jest trochę więcej o tym:

http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
ptomek2
Przeglądacz

Post autor: ptomek2 »

Ja się mogę wypowiedzieć na temat felg RIAL. Jest to niemiecka firma produkująca felgi, początkowo miała swoje barwy w motosporcie.
Mogę pomóc Ci ale wyłącznie jeżeli chodzi o nowe felgi. A więc kupiłem RIALki coś 550 zł za sztukę do tego Yokohama Advan Sport i powiem Ci tak:
Na jednym kole mam 5 gramowy ciężarek a najwięcej 20gram. Jednym słowem ideał, wyważałem je u znajomego na maszynie z dokładnością do 2 gram, mówił ze średni standard z jakim się spotyka to 30-60 gram (nie mówiąc o ewenementach), więc tu jest nie żle.
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
NicK
Początkujący

Post autor: NicK »

Witam,

Ja właśnie noszę się z zamiarem wymiany felg na alu, ale przyznam szczerze, że zależy mi nie tylko na wyglądzie (bo to nie wszystko), ale także na poprawieniu właściwości jezdnych auta. Z tego co się dowiadywałem, zmniejszenie masy kół ma dość istotny wpływ na pracę zawieszenia, prowadzenie pojazdu, a także na drogę hamowania.

W związku z tym mam pytanie: czy ktokolwiek orientuje się jaką masę mają fabrycznie montowane felgi stalowe o wymiarze 15/6 (te, na których znajdują się opony 195/65/15)? Próbowałem w wielu miejscach dowiedzieć się czegoś na ten temat (nawet u Dealera), ale nigdzie nic nie mogłem znaleźć. Podobno wiele felg alu jest cięższych, niż ich stalowe odpowiedniki.
monikaswier2

Post autor: monikaswier2 »

Witam i ja też potrzebuję porady co do zakupu felg aluminiowych też chcę 205 55 r16 ino jakie et mam mieć aby dobrze się prezentowały to koła w vw aby nie zepsuć wyglądu a go polepszyć
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

monikaswier2 pisze:Witam i ja też potrzebuję porady co do zakupu felg aluminiowych też chcę 205 55 r16 ino jakie et mam mieć aby dobrze się prezentowały to koła w vw aby nie zepsuć wyglądu a go polepszyć
Fajnie by było jakbyś zaczął od działu przywitań :D
PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 670 razy

Post autor: jeżu »

monikaswier2 pisze:Witam i ja też potrzebuję porady co do zakupu felg aluminiowych też chcę 205 55 r16 ino jakie et mam mieć aby dobrze się prezentowały to koła w vw aby nie zepsuć wyglądu a go polepszyć
Fabrycznie felga ma ET50 i 6.5Jx16 I taką szukaj. Może też być ET47,45 z innych samochodów serii VW Będą pasować...
ODPOWIEDZ