Touran Bielsko Biała

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
august
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 1 raz

Touran Bielsko Biała

Post autor: august »

Witam proszę o ocenę samochodu przed zakupem jadę w sb go oglądać

http://moto.allegro.pl/vw-touran-1-9-td ... 55488.html
hrust11
Początkujący
Auto:: VW TOURAN 2.0 TDI 2012
Imię:: Tomasz

Post autor: hrust11 »

Witam,kolego sprawdż dobrze historie autka,autor pisze" Sprowadzony z Niemczech do 90tys km. serwisowany w Volkswagenie co potwierdza książka serwisowa." no tak serwisowany do 90 tys a co dalej nie wiadomo,niby ma teraz 130 tys wiec 40tys km po kraju zrobione,pytanie w jakim okresie bo nie pisze kiedy sprowadzony.
hrust11
Początkujący

Ogólnie mało zdjęc moim skromnym zdaniem ;)
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Opis właściciela mnie rozbawił: "klimatyzacja osobna z tyłu, chłodziarka do napojów w schowku".
Ot taki Trendline, tylko ten przebieg taki mały jak na ten rocznik
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
hrust11
Początkujący

Tez mnie ta klima z tylu zastanowiła :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: Touran Bielsko Biała

Post autor: Dodi »

august pisze:Witam proszę o ocenę samochodu przed zakupem jadę w sb go oglądać

http://moto.allegro.pl/vw-touran-1-9-td ... 55488.html
zobacz kiedy było te 90 tys. bo może ze trzy lata temu... sprawdz ksiażke serwisową czy nie ma powyrywanych kartek i czy na ostatniej stronie nie jest czasem napis malutkim druczkiem "printed by China 2009", a najlepiej sprawdź VIN w serwisie przed pojechaniem do niego, zeby sie nie rozczarowac... to widać ze albo typowy handlarz - bajkopisarz albo gosc który kompletnie nie ma pojecia o touranach...

tapicerka napewno nie jest welorowa, co nie znaczy ze brzydka...

napewno nie ma 10 poduszek powietrznych!!! bede to zawsze tępił

napewno nie ma dodatkowej klimy z tyłu...
Matsil
Początkujący

Post autor: Matsil »

Najlepszym sprawdzeniem przebiegu diesla vw jest VCDS. Sprzedawcy często cofając liczniki, co w tym programie zajmuje jakieś pół minuty, przestawiają wartości jedynie w module "instruments". Niestety VW zapisuje także dane w sterowniku silnika, a tam już nie można się tak łatwo dostać i cokolwiek zmienić, więc zczytując dane z tego poziomu mamy 99% pewności co do przebiegu. Oczywiście istnieje możliwość wymiany sterownika silnika, ale większość "średnio inteligentnych" sprzedawców tego nie robi, bo po prostu o tym nie wie, a reszta zdaje sobie sprawę z komplikacji i kosztów i z tego rezygnuje.
Niejednokronie w ten sposób uchroniłem kilku kolegów przez oszustwem a także pokazałem kilku osobom, jakie to okazje kupili - zdziwienie w oczach właścicieli bezcenne :shock:.
Wystarczy więc porównać wartość licznikowa z tą ze sterownika i mamy jasną odpowiedź.
Moim zdaniem 133tys, km jak na diesla z 2003 roku, to zdecydowanie mało, oczywiście zdarzaja się okazje, ale jest ich 0,1 promila i na taki cud bym nie liczył, choć nie ma co przesądzać.
Nigdzie też sprzedawca nie napisał, że auto jest bezwypadkowe, a jeżeli ktoś tego nie pisze, to wiadomo...
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Matsil pisze:Najlepszym sprawdzeniem przebiegu diesla vw jest VCDS. Sprzedawcy często cofając liczniki, co w tym programie zajmuje jakieś pół minuty, przestawiają wartości jedynie w module "instruments". Niestety VW zapisuje także dane w sterowniku silnika, a tam już nie można się tak łatwo dostać i cokolwiek zmienić, więc zczytując dane z tego poziomu mamy 99% pewności co do przebiegu. Oczywiście istnieje możliwość wymiany sterownika silnika, ale większość "średnio inteligentnych" sprzedawców tego nie robi, bo po prostu o tym nie wie, a reszta zdaje sobie sprawę z komplikacji i kosztów i z tego rezygnuje.
nie w kazdym sterowniku da sie odczytac przebieg... to po pierwsze

po drugie to nie bedzie wiarygodne bo jak trafi na "bardziej inteligentnego" sprzedawce, który cofnął przebieg i w sterowniku to co wtedy?

poproś o VIN sprawdź w ASO, jak chcesz dam Ci namiary na gościa co Ci wydrukuje cała historie napraw itd.
Matsil
Początkujący

Dodi pisze: nie w kazdym sterowniku da sie odczytac przebieg... to po pierwsze

po drugie to nie bedzie wiarygodne bo jak trafi na "bardziej inteligentnego" sprzedawce, który cofnął przebieg i w sterowniku to co wtedy?

poproś o VIN sprawdź w ASO, jak chcesz dam Ci namiary na gościa co Ci wydrukuje cała historie napraw itd.
W każdym dieslu do 2008 roku się da. Aby dobrać się do sterownika, trzeba mieć bardziej wyrafinowane urządzenia, których zazwyczaj podwórkowi sprzedawcy nie mają. W mojej kilkuletniej "karierze" obcowania z marką vw nie spotkałem się ani razu z namacalnym dowodem czy w ogóle przypadkiem wymiany sterownika silnika bądź jego update'm pod kątem przebiegu. Zawsze albo przebieg różnił się z 2-ch źródeł, albo wszystko było w porządku.

Co do VIN, to oczywiście można to sprawdzić, ale tylko do czasu, kiedy auto bywało w ASO, jeżeli samochód nie pojawiał sie tam od kilku lat, wiele to nie powie.
Zresztą auta VW przy przebiegu do 150tys. km nie wykazują wielkiego zużycia, więc nawet pod względem wizualnym można to mniej więcej ocenić. Trzeba być nieprzeciętnym brudasem, żeby zaniedbać to auto. Obydwa moje passaty przy przebiegu ok. 100tys. km jak je sprzedawałem wyglądały praktycznie jak nowe.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Matsil pisze:W każdym dieslu do 2008 roku się da
chyba ze mowimy tu tylko o Touranie...

napewno nie odczytasz VDCS-em wszystkich sterowników...
Matsil pisze:Aby dobrać się do sterownika, trzeba mieć bardziej wyrafinowane urządzenia, których zazwyczaj podwórkowi sprzedawcy nie mają
moze i nie mają... i nie musza miec... zobacz ile jest ogłoszen o tzw. "korekcie liczników" nawet z dojazdem do klienta...
Matsil pisze:W mojej kilkuletniej "karierze" obcowania z marką vw nie spotkałem się ani razu z namacalnym dowodem czy w ogóle przypadkiem wymiany sterownika silnika bądź jego update'm pod kątem przebiegu. Zawsze albo przebieg różnił się z 2-ch źródeł, albo wszystko było w porządku.
kolego bez obrazy ale "słaba" ta Twoja kariera albo miałes kontakt z niewieloma samochodami... wystarczy spojrzec jak sie wraca z niemiec jaka kolejka zawsze jest do cofania liczników w Boczowie :D niedaleko niemieckiej granicy, full komplet czyli czyszczenie z licznika i ze sterownika kosztuje 100 zł a takze mozna zamowic czyszczenie ze wszystkich dostepnych sterowników gdzie przebieg moze byc zapisany... wtedy za zadne skarby nie dojdziesz zadnym urzadzeniem jaki był wczesniej przebieg samochodu...
Matsil pisze:Zawsze albo przebieg różnił się z 2-ch źródeł, albo wszystko było w porządku.
a skad wiesz ze taki sam przebieg jaki był na liczniku i w sterowniku nie był własnie zrobiony???
Matsil
Początkujący

Dodi pisze:
Matsil pisze:W każdym dieslu do 2008 roku się da
chyba ze mowimy tu tylko o Touranie...
A niby o czym, przecież wątek nie dotyczy ferrari modeny ;).
Dodi pisze: moze i nie mają... i nie musza miec... zobacz ile jest ogłoszen o tzw. "korekcie liczników" nawet z dojazdem do klienta...
99% tych cwanych korekciarzy, działa jak opisałem, nie muszę tego udowadniać, bo nie ma komu...
Dodi pisze: kolego bez obrazy ale "słaba" ta Twoja kariera albo miałes kontakt z niewieloma samochodami... wystarczy spojrzec jak sie wraca z niemiec jaka kolejka zawsze jest do cofania liczników w Boczowie :D niedaleko niemieckiej granicy, full komplet czyli czyszczenie z licznika i ze sterownika kosztuje 100 zł a takze mozna zamowic czyszczenie ze wszystkich dostepnych sterowników gdzie przebieg moze byc zapisany... wtedy za zadne skarby nie dojdziesz zadnym urzadzeniem jaki był wczesniej przebieg samochodu...
Może i słaba, bo handlarzem, ani oszustem nie jestem, kupowałem nowe auta, więc te tematy średnio mnie dotyczą. Piszę tylko to, co widzę, a przez kilka lat byłem szefem floty w jednej z największych firm w Polsce i z kilkoma markami miałem co nieco do czynienia. Wiem jak wygląda vw, toyota, audi i inne auta po kilku latach użytkowania oraz po 100, 200 i 300tys. km przebiegu.
Dodi pisze: a skad wiesz ze taki sam przebieg jaki był na liczniku i w sterowniku nie był własnie zrobiony???
Jest jeszcze coś takiego jak wnętrze auta, o czym pisałem wyżej. Poza tym do pewnego okresu można auto sprawdzić w ASO, później nawet jak tam nie bywał a właściciel się nie zmienił trudno wytłumaczyć, że przez pierwsze 3 lata robił po 50tys km rocznie a przez kolejne 3 juz tylko 5tys.
Chyba, że kupujemy po 4-ym właścicielu, wtedy wszystko jest możliwe.

P.S. Nie musisz mi za wszelką cenę udowadniać, że nie mam racji, bo średnio mi na tym zależy, po prostu opisałem jak takie tematy widzę :P. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

Matsil pisze: a skad wiesz ze taki sam przebieg jaki był na liczniku i w sterowniku nie był własnie zrobiony???

Jest jeszcze coś takiego jak wnętrze auta, o czym pisałem wyżej.
kolega miał kiedys passata B5 FL miał nalatane prawie 400 tys. km a wygladał w srodku co najwyzej na 150 tys. km , tak wiec wnetrze nie zawsze moze pokazac faktyczny przebieg... oczywiscie zalezy od kogo sie kupuje i jak kto jezdził wczesniej...
Matsil pisze:99% tych cwanych korekciarzy, działa jak opisałem, nie muszę tego udowadniać, bo nie ma komu...
środowisko typowych handlarzy nie jest mi obce , znam je na wylot i wiem jako oni działaja i jakie triki sa stosowane, choć sam handlarzem nie jestem...
Matsil pisze:P.S. Nie musisz mi za wszelką cenę udowadniać, że nie mam racji, bo średnio mi na tym zależy, po prostu opisałem jak takie tematy widzę :P
nie chce Ci nic na siłe udowadniać bo to nie o to przecież chodzi... traktujemu to jako luźna wymiane zdań... to jest temat o kupowaniu samochodów wieć nasze spostrzeżenia napewno sie komuś przydadzą...

pozdrawiam również ;)
Matsil
Początkujący

Dodi pisze: kolega miał kiedys passata B5 FL miał nalatane prawie 400 tys. km a wygladał w srodku co najwyzej na 150 tys. km , tak wiec wnetrze nie zawsze moze pokazac faktyczny przebieg... oczywiscie zalezy od kogo sie kupuje i jak kto jezdził wczesniej...
Jak pisałem, też miałem B5 FL 2003, w 2006 roku TIR nie wyhamował i skasował mi tył, tylko dlatego go sprzedałem. Samochód miał nie całe 100tys. km przebiegu i wnętrze wyglądało jak nowe, nawet skóra na boczkach przednich foteli, a więc w miejscu gdzie jest najbardziej widoczne zużycie wyglądała świetnie. Jedyne co w tej wersji nie było do końca przemyślane, to "nagumowane" uchwyty drzwi, które przy normalnej eksploatacji zużywają się bardzo szybko oraz hałasujący (przynajmniej u mnie) przedni schowek.
Potem kupiłem B6 2006 i zrobiłem nim 92tys. km, przy sprzedaży doszło do śmiesznej sytuacji, kiedy to 2-ch klientów licytowało się o to auto ;). Wnętrze wyglądało jak nowe, VW wyciagnął wnioski z poprzednich wersji i uchwyty drzwiowe były już z lepszego materiału.

Tak więc moim zdaniem auto VW ze 100tys km powinno być w świetnej kondycji, jeżeli ślady świadczą inaczej nasuwa się wątpliwość co do prawdziwości przebiegu.
Dodi pisze: nie chce Ci nic na siłe udowadniać bo to nie o to przecież chodzi... traktujemu to jako luźna wymiane zdań... to jest temat o kupowaniu samochodów wieć nasze spostrzeżenia napewno sie komuś przydadzą...
pozdrawiam również ;)
Od tego jest właśnie takie forum ;).
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ