to chyba podobnie jak z proszkami do prania, nie wiedzieć czemu ten z zagranicy tej samej marki wydajniejszy jakiś i lepiej pierze
Kto na jakim oleju?
- wulkan
- Użytkownik
- Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
- Imię:: Paweł
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
przysłowie rządzi ale jeszcze trzeba wziąść pod uwagę, że te oleje na rzekome 15kkm w naszym kraju i przy założeniu 'ciągłej eksploatacji' autka należało by wymienić dużo wcześniej, dlatego większość przyjmuje long life'a z wymianą co 15kkm, no i druga sprawa oleje konfekcjonowane/rozlewane w Polsce to podejrzewam żaden nie spełnia normy, gdzieś coś było na ten temat że tak naprawde w Polsce pełnego syntetyka nie kupisz 
to chyba podobnie jak z proszkami do prania, nie wiedzieć czemu ten z zagranicy tej samej marki wydajniejszy jakiś i lepiej pierze
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
a kto Ci takich rzeczy nagadał?pabloxxx pisze:zasada jest taka, że to komputer wylicza kiedy masz wymienić olej.
Zależne jest to np. od stylu jazdy, dystansów pokonywanych przez autko itp
może to być zarówno 15 tys jak i 50 tys..
- BigBratl12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Dodi napisał:
a ja znalazłem coś takiego tak, że nie do końca masz chyba racje
a kto Ci takich rzeczy nagadał? to, że komputer przypomina Ci o wymianie oleju to sie zgadzam, ale to tylko i wyłacznie człowiek ustawia co ile ma przypominać a nie komputer sam wylicza...
a ja znalazłem coś takiego tak, że nie do końca masz chyba racje
QG1: Wartungsintervallverlaengerung (Oznacza to, że czas pomiędzy wymianami oleju będzie zmienny, zależny od sposobu użytkowania (prędkość obrotowa silnika, obciążenia, przyspieszenia). Styl jazdy kierowcy będzie decydował w głównej mierze o momencie wymiany oleju. Zastosowanie "ręcznej" metody kasowania zostanie rozpoznane przez moduł sterujący silnikiem (Steuergeraet) i termin następnej wymiany zostanie ustawiony na stały czas np. 15 000 km.
- pabloxxx
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,9 TDI
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
A jednak to komputer na podstawie parametrów jazdy wylicza, kiedy trzeba wymienić olej ( częste gaszenie krótkie trasy, wymieniasz wcześniej.... proste)Dodi pisze:a kto Ci takich rzeczy nagadał?pabloxxx pisze:zasada jest taka, że to komputer wylicza kiedy masz wymienić olej.
Zależne jest to np. od stylu jazdy, dystansów pokonywanych przez autko itp
może to być zarówno 15 tys jak i 50 tys..to, że komputer przypomina Ci o wymianie oleju to sie zgadzam, ale to tylko i wyłacznie człowiek ustawia co ile ma przypominać a nie komputer sam wylicza...
Proponuje poczytać
Wiadomo nie ma czujnika parametrów fizyczno - chemicznych bo to nie labolatorium.
Taka jest moja opinia.
- BigBratl12
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0TDI BKD DSG 06r
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 42 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
aki:
Raczej chyba nie. Jak szukałem oznaczeń kodów wyposażenia trafiłem gdzieś na taki opis.
pabloxxx:
BigBratl12 to z instrukcji do auta wyciąłeś
Raczej chyba nie. Jak szukałem oznaczeń kodów wyposażenia trafiłem gdzieś na taki opis.
pabloxxx:
Jak kupiłem samochód miał ustawiony właśnie tak serwis i jak jeździłem po mieście to do następnego serwisu kilometry szyko ubywały ale wystarczyło, że zrobiłem trase ok.900km a ilość kilometrów jaka miała zostać mi do następnej obsługi znacząco wzrosła.A jednak to komputer na podstawie parametrów jazdy wylicza, kiedy trzeba wymienić olej ( częste gaszenie krótkie trasy, wymieniasz wcześniej.... proste)
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Albo ustawiam interwał na 15 tyś lub 30 tyś. (albo jaki chcę) Zawsze możesz sprawdzić ile Ci pozostało do następnej wymiany....na zegarach. Nigdy nie przybywa....Jak kupiłem samochód miał ustawiony właśnie tak serwis i jak jeździłem po mieście to do następnego serwisu kilometry szyko ubywały ale wystarczyło, że zrobiłem trase ok.900km a ilość kilometrów jaka miała zostać mi do następnej obsługi znacząco wzrosła.