Świeżo kupione auto-Pierwszy przegląd.

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

@ spaczek jesli dobrze rozumiem Twojego posta to miałes wszystko robione OK albo te prawie 4 tys km albo ponad 30 tys km temu.
EGR - w razie potrzeby - jesli przy dodawaniu gazu kopci ci na czarno to znak, ze źle działa ale to raczej czyści sie EGR niz wymienia (Niemcy wymieniaja bo maja kasę :P )

płyn hamulcowy co 2 lata się wymienia ale jak wiesz ze miałes wymieniany 2 lata temu to mozna sparwdzic ile ma wilgoci i jak jest Ok przejeździć rok jeszcze - a jak masz kasę to wymieniać

chłodniczy nie pamietam - ale podobnie sprawdź poziom zamarzania - jak OK mozna rok pojeździć - wszystko zalezy od kasy

generlanie ja teraz zrobiłbym przegląd na wiosnę (chyba, ze od tego ostatniego przeglądu rok minie wczesniej) - i wymienił olej silnikowy i fitlry powietrza, oleju, i pyłkowy i potem kolejne co roku tez na wiosne chyba że 15 tys km od ostatniego przeglądy wypadnie Ci wcześniej; filtr paliwa - VW zaleca co 90 tys - inni koledzy jak widzisz sugerują wczesniej
z wiekszych rzeczy czyli, rozrząd, DSG, pompa wody, rolki - tak jak napisałeś masz sporo czasu - szerokiej drogi i przyjemności z użytkowania auta i gratuluję zakupu auta ze sprawdzona historią.
z ciekawości takie pytanie - ajk wymieniaja rozrąd to piszą na pasie przednim auta, przy jakim przebiegu był wymieniany rozrząd - ciekaw jestem jak robią przy drugiej wymianie - masz coś na przednim pasie (miedzy reflektorami?) zrób i zapodaj zdjęcie
Awatar użytkownika
spaczek
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: spaczek »

mozna sparwdzic ile ma wilgoci - jak to zrobić rozumię, że ASO ?

chłodniczy nie pamietam - ale podobnie sprawdź poziom zamarzania - jak to zrobić rozumię, że ASO ?

Pozdrawiam

Sebastian (spaczek)
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

najszybciej ASO; najpraktyczniej jak będzie na jesieni akcja zima - za 100 zł posprawdzaja Ci mi in te 2 rzeczy

albo każdy lepszy mechanik - aczkowliek z mojego doswiadczenia to nikt sie nie bawi w takie wynalazki tylko "jak Pan chce to wymienimy :D )

jak chcesz mozesz sam kupic specjalne urządzenia na allegro i samemu się pobawić jak lubisz

płyn chłodniczy - mierzysz punkt zamarzania tak z -36 stopni powinien trzymac
płyn hamulcowy - % wilgotoności - im wiekszy tym niższa tem wrzenia tym gorzej - ile tego % wilgotoności jest jako max nie pamietam teraz dokładnie
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Urządzenie do badania płynu chłodniczego to aerometr o ile się nie mylę. na allegro kosztuje grosze.
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

[quote="anko1973"]
płyn hamulcowy co 2 lata się wymienia ale jak wiesz ze miałes wymieniany 2 lata temu to mozna sparwdzic ile ma wilgoci i jak jest Ok przejeździć rok jeszcze - a jak masz kasę to wymieniać

Ostatnio na przeglądze w ASO 3 roku wymienili mi płyn hamulcowy
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
driwer78
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: driwer78 »

Witam
Zakupiłem wczoraj VW Tourana 2.0 TDI i chciałbym olej wymienić,czy olej Castrol Edge 5W30 jest dobry do tego silnika,i jak z dostępem do filtra?
Teraz wg kartki mam zalane CASTROL EDGE PROFESSIONAL LLIII 5W30
Ostatnio zmieniony pn wrz 17, 2012 09:24 przez driwer78, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Tu masz ankietę jaka ostatnio była na forum:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... =jaki+olej

większość z nas jeździ na Costrolu, ja osobiści dokładnie na takim jeżdżę.

A tutaj masz szeroka dyskusję o olejach w ogóle:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... light=olej

ważne żeby olej miał odpowiednie normy.
ODPOWIEDZ