Koło dojazdowe - wybór

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
mikar6
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mikar6 »

Koledzy, a gdzie mogę kupić tę grubą podłogę do bagażnika?
Znacie może jej nr części?

Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Koledzy, a gdzie mogę kupić tę grubą podłogę do bagażnika?
na allegro np.
Awatar użytkownika
markoos
Początkujący
Auto:: Touran MY2006 1.9 TDI BKC
Imię:: Marek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Post autor: markoos »

hej, przepraszam ze sie wcinam w temat, ale czy do wersji 7 osobowej da sie wcisnac kolo dojazdowe pod ostatnie siedzenie, w oryginalne miejsce, nawet jesli trzeba by bylo odkrecic siedzenie czy tez podlozyc male dystanse (5mm?) pod belke mocujaca siedzenie, troche podniesiona podloga mi nie przeszkadza, a lubie miec kolo zapasowe i zeby nie latalo po bagazniku. czy ktos probowal takiego rozwiazania i z jakim skutkiem?
z gory dziekuje za odpowiedz
pozdrawiam,
marek
mikar6
Kandydat

No fajnie, ze na Allegro ale czy mógłbyś troche bliżej określić gdzie? Szukam i szukam i znaleść nie moge.
Może macie nr czesci? Mam 5 osobowke i zestaw naprawczych. Kupiłem pełne koło a tu zonk! Nie mieści sie....
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kurik »

Nie mieści się bo masz obniżoną podłogę. Musiał byś kupić dojazdówkę 115/90/ R16 taka jak ja i bez problemu Ci się zmieści (pisałem o tym trochę wyżej w tym poście ). To chyba tańsze rozwiązanie niż jak byś miał cała podłogę wymieniać ;) Jak coś to pisz na priv to ci podam namiar na człowieka co ma takie dojazdówki. Dostępne są R15 i R16 .
Awatar użytkownika
rasta
Zaawansowany
Auto:: Toyota Avensis T27
Imię:: Tomek
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowań: 110 razy

Post autor: rasta »

kurik - daj namiar na tę dojazdówkę :) skuszę się :>
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

kurik pisze:Nie mieści się bo masz obniżoną podłogę. Musiał byś kupić dojazdówkę 115/90/ R16 taka jak ja i bez problemu Ci się zmieści (pisałem o tym trochę wyżej w tym poście ). To chyba tańsze rozwiązanie niż jak byś miał cała podłogę wymieniać ;) Jak coś to pisz na priv to ci podam namiar na człowieka co ma takie dojazdówki. Dostępne są R15 i R16 .
Z tego co mi mówił zostały same R15, mam taką i też nie narzekam. Starczy aby "W razie w" dojechać do najbliższego gumiarza :P
mikar6
Kandydat

Panowie, ale ja nie chcę szukać za granicą gumiarza. Myślałem, że będę miał zapas prawdziwy i będę śmigał bez obawy o to!
Awatar użytkownika
pietros001
Początkujący

Post autor: pietros001 »

hejka
ja mam wersje 7 osób - zadna dojazdowka nie wejdzie pod siedzenia bo jest szeroka belka mocujaca siedzenia...a jak ja wykrecisz to siedzenia beda sie trzymaly tylko na bocznych mocowaniach---strach pomyslec co by sie stało przy wypadku, wiec najlepiej dojazdowka przypieta jakas guma z zaczepami i na przod :)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

mikar6,
To kupujesz normalne koło pokrowiec i wozisz w bagażniku :)
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
sergiusz
Przeglądacz

Post autor: sergiusz »

Mam znajomych którzy jeżdżą z kołem tak jak napisał cheles a żeby było ekonomiczniej to w lato w pokrowcu jest koło zimowe a zimie na odwrót :).
Biorąc pod uwagę że statystycznie kapcia łapie się raz na dwa/trzy lata to można stosować taki trik.
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
Awatar użytkownika
kurik
Zaawansowany
Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: kurik »

sergiusz pisze:Mam znajomych którzy jeżdżą z kołem tak jak napisał cheles a żeby było ekonomiczniej to w lato w pokrowcu jest koło zimowe a zimie na odwrót :).
Biorąc pod uwagę że statystycznie kapcia łapie się raz na dwa/trzy lata to można stosować taki trik.
Dokładnie tak jak mówisz nie inaczej , robilem tak przez jakiś czas aż w koncu udało się kupić dojazdówkę. Powiem szczerze... o wiele wygodniej ;)
Awatar użytkownika
krzys_w_
Kandydat

Post autor: krzys_w_ »

Witam, ja też mam wersję z 7 siedzeniami. Wożenie pełnego koła nie za bardzo mi odpowiadało, bo dużo miejsca zajmuje. A zestaw naprawczy, jak już koledzy wcześniej pisali, nie naprawi rozdartej opony, a poza tym trzeba go wymieniać co 3 lata - sprawdźcie daty na swoich. Ostatnio trafiła mi się dojazdówka 125/70 R18 - czyli taka jak na mojej naklejce.

Obrazek

a że przyszedł czas na sprzątanie w aucie, postanowiłem sprawdzić czy dojazdówka zmieści się pod siedzeniami...

Obrazek
i tak krok po kroku...

Obrazek

zacząłem demontować siedzenia...

Obrazek

i inne elementy podłogi..

Obrazek

Obrazek

aż w końcu umieściłem dojazdówkę z zagłębieniu w podłodze. Średnica pasuje idealnie...

Obrazek

tylko jest problem z wysokością...

Obrazek

i na tym się skończyło próbowanie. :/

Pozostało tylko posprzątanie pod dywanikami i złożenie wszystkiego tak jak było.

Dojazdówka teraz leży sobie na podłodze (złożonych siedzeniach), a jak się trafi 6 pasażerów to spokojnie zmieści się na stojąco w "bagażniku" który pozostaje po rozłożeniu siedzeń z ostatniego rzędu.
pietros001 pisze:hejka
ja mam wersje 7 osób - zadna dojazdowka nie wejdzie pod siedzenia bo jest szeroka belka mocujaca siedzenia...a jak ja wykrecisz to siedzenia beda sie trzymaly tylko na bocznych mocowaniach---strach pomyslec co by sie stało przy wypadku, wiec najlepiej dojazdowka przypieta jakas guma z zaczepami i na przod :)
Dojazdówka nie mieści sie pod siedzeniami w wersii 7 osobowej.
Nie ma możliwości podniesienia belki na której są mocowane siedzenia ostatniego rzędu (6 i 7), ponieważ są jeszcze boczne uchwyty mocujące siedzenie - wystające bolce z lewej i prawej strony, których, w żaden sposób nie można podwyższyć.

(już poprawione)
Ostatnio zmieniony sob paź 06, 2012 21:02 przez krzys_w_, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Krzysiek, coś się zdublowało ale bardzo fajny opis dla następnych pytających. :piwo: za to :)
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

rasta pisze:długo szukałem..... i jest !

125/70/18 :) pasuje idealnie :) 200zł + 25zł przesyłka. myślę że bardzo dobra cena :)
Pasuje wszystko z podłogą? jaki masz typ podłogi?
ODPOWIEDZ