DSG rozłacza sie podczas jazdy

Problemy dotyczące manualnych skrzyń biegów, a także DSG.
Awatar użytkownika
a-gsm
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

DSG rozłacza sie podczas jazdy

Post autor: a-gsm »

Problem pojawił się 3 miesiące temu po wymianie oleju. Pewnego pięknego dnia. Podpaliłem silnik i przetłaczając na D R N S. Skrzynia nic nie reagowała. Po wyłączeniu silnika i wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i ponownym odpaleniu problem znikł. Po przejechaniu 2 km zaczął rozłączać mi skrzynie i załączać po przejechaniu 200 m w ogóle skrzynia nie reagowała. Zatrzymałem się zgasiłem silnik kluczyk ze stacyjki i znów do stacyjki i odpalam auto jedzie i nic później przez 3 dni. Ponownie problem się pojawił. Pojechałem do mechanika on że skrzynia do wymiany. Takie kody : (18156 - jednostka sterujaca biegów błąd oprogramowania P1748 nieprawidłowe działania błąd przejściowy) Zadzwoniłem do firmy u której kupowałem . Gość powiedział, że wymienią mi olej na rzadszy (mowa cały czas o oleju do skrzyni DSG). Pojechałem wymienił olej zrobił nastawy. Problem ustał na 2 miesiące . Dziś jadę i znów to samo z tym, że po rozłączeniu skrzyni pedał gazu w ogóle nie reagował. Było tak jak bym włączył silnik ale nie mógł dodać gazu. Na wyświetlaczu nic mi nie wyświetla, nie mam żadnego trybu awaryjnego. Jedną rzecz zauważyłem, że jak autko się rozgrzeje czyli tem. wody ma 90 stopni problemu w ogóle nie ma. Jest to bardzo denerwujące i niebezpieczne - a gdybym wyprzedał? DSG piękna rzecz ale spać nie daje czasem. Jeśli macie jakieś pomysły to proszę napiszcie. Jeśli znacie osoby ze Szczecina, gdzie bym mógł podjechać i podłączyć się pod kompa i sczytać błędy. Bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam wszystkich.
Załączniki
Touran-2005  DSG błąd skrzyni1.jpg
Awatar użytkownika
Marekk
Specjalista
Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Jesli chodzi o przewód do kompa polecam zestaw BY Jarry ;)sprawdzony i dziłajacy b.dobrze.
Po przeczytaniu twojego posta nasuwa mi sie przypadek VW polo mojego sąsiada.
Co do skrzyni DSG to miał podobny problem tylko że w VW polo 1.6 TDI DSG
W ASO Szewczyk stwierdzili ze nie naprawią mu tego.... tylko wymiana skrzyni .
Po rozebraniu i złożeniu samego mechanizmu DSG około 4 razy i szukania usterki w skrzyni okazało się że przyczyna tkwi w samym oleju. Skrzynia była zalewana różnymi olejami do skrzyń automatycznych i objaw był taki skrzynia albo wogóle przerzucała PRNDS albo tylko w trybie awaryjnym chodziła po dobraniu odpowiedniego oleju problem znikł i auto smiga .
Ps.jesli chcesz jutro ci napisze jakim olejem jest zalana skrzynia.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

DSG to tak precyzyjne urządzenie że naprawdę nie warto kombinować z olejem i zalać oryginałem albo olejem sprawdzonym przez kolegów z forum. Druga sprawa jeżeli nie wymienia się w serwisie VW to trzeba samemu poczytać o wymianie oleju w DSG (manual na forum) ponieważ nie wszyscy mechanicy posiadają tą wiedzę ,narzędzia i materiały.Piszę to z własnego doświadczenia. To w sumie prosta czynność ale trzeba wiedzieć jak i czym.Tak jak kolega radził podpiąć pod kompa. Dobrze mieć swój kabelek(pisz do Jarrego) ale to na przyszłość bo teraz potrzebujesz kabelek i kogoś kto umie go obsługiwać.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 677 razy

Post autor: jeżu »

Fakt nieodpowiedni olej może być przyczyną różnego i dziwnego zachowania się skrzyni... Na marginesie w leksykonie jest podana norma G052182A2 (6-bieg) i tu oryginalnie jest zalewany Pentosin FFL-2. Sa już "zamienniki" tego oleju Castrol,Swag-Febi itp...
Piszesz,że mechanik zalał go rzadszym olejem.... Trochę dziwne jakim?
Pozatym myślę,że to raczej kwesia mechatroniki w skrzyni niż oleju....
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Ja kiedyś miałem diagnozę przez jednego mechanika, że mechatronika mi padła i wówczas dużo o niej czytałem - na szczęście u mnie nie była to mechatronika ale objawy jakie opisujesz są bardzo niepokojące - jeśli to mechatronika to niestety albo jej wymiana albo cała skrzynia. Dużo tego jest na forach z USA i ja youtube też to znajdziesz - skrzynia z czasem zaczynała sama zmieniać biegi np z D na N. Piszesz, że tam gdzie kupiłeś wymienili ci olej - jak długo masz auto - może warto powalczyć z gościem o naprawę tego uszkodzenia, bo nie są to tanie sprawy.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
a-gsm
Początkujący

Do sierpnia 2012 miałem na gwarancji. Auto mam od roku
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Ale jak wynika z opisu to zgłaszałeś reklamację i wada nie została usunięta - będzie trudno ale trzeba powalczyć ze sprzedawcą - jeśli nic nie zrobi to do rzecznika konsumentów - jeśli jest kumaty to powinien zająć się tą strawą i pomóc
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
a-gsm
Początkujący

Bylem w warsztacie podpoiłem się i wyskoczył ten sam błąd co ostatnio P1748 - Sterownik uszkodzony. Po wyjeździe z warsztatu ujechałem może 1 km i znów to samo. Dzwoniłem do firmy u której kupiłem. Stwierdzili ze trzeba na kanał odłączyć kostkę od DSG i psiknąć wd40 i pojeździć i zobaczyć co będzie?.
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

Może to dobry trop.Może gdzieś nie ma styku.
Awatar użytkownika
Robert
Przeglądacz
Auto:: 1,9TDI DSG 7 rocznik;2009
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Kontakt:

Post autor: Robert »

Dobrze było by sprawdzić czujnik położenia lewarka zmiany przełożeń bo jeśli skrzynia nie wie w jakim położeniu jest lewarek to zaczyna wariować tzn.czujnik morze wysyłać błędne informacje do skrzyni.Znam taki przypadek objawy były podobne jak twoje.
Awatar użytkownika
a-gsm
Początkujący

Na jutro umówiłem siew ASO w Szczecinie na sczytanie błędów. Bo ten, który mi sczytali urządzeniem uniwersalnym BOSCH to g.... mówi. Szkoda te 70 zł było

[ Dodano: Sob Gru 01, 2012 00:58 ]
Wymieniona mechatronika na używaną oczywiście oraz czujnik temperatury skrzyni. Śmiga teraz aż miło.
Kacperz92
Auto:: Audi a3 8p 2.0tfsi
Imię:: Kacper

Re: DSG rozłacza sie podczas jazdy

Post autor: Kacperz92 »

Witam
Udało się rozwiązać problem ?
Jak się zakończył temat z tym błędem ? Bo również mam taki przypadek.
ODPOWIEDZ