BKD praca pompowtrysków i spalanie.
- patarek
- Zaawansowany
- Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
- Kontakt:
DSG biegi zmienia około 2200-2300 tak więc chyba to jest ten przedział 

Oto JA
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.
[ Julian Tuwim ]
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Dwumasę można zajechać, jak będziesz miał zapięte biegi od 4 do 6 wciśniesz pedał w podłogę od około 1300 obr. Jak będziesz miał 3 i zaczniesz przyspieszać od tej prędkości obrotowej, to nic się nie stanie.
Ja dopóki nie rozgrzeję silnika do 90stC, to staram się nie przekraczać 2000obr. Zazwyczaj jeżdżę w granicach 2000 obr ale przy prawie każdym przejeździe staram się aby turbina sobie popracowała, żeby się łopatki nie zastały.
Ponadto przed każdym ruszeniem zimnym autem najpierw odpalam, auto około minutę stoi i dopiero jadę. Po każdej jeździe auto minimum minutę stoi zanim gaszę nawet jeżeli to był wyjazd na 5km. Jeżeli jadę więcej niż 20-30km, to auto stoi ponad 2 minuty, a jak zrobię 100km, to auto stoi przed zgaszeniem około 5minut.
Przy obecnych parametrach użytkowania Spalanie na trasie mam w granicach 5,5l, w mieście 6,5l.
Jak ktoś może wytknąć jakieś błędy lub dać jakieś cenne uwagi, to chętnie przyswoję
.
Ja dopóki nie rozgrzeję silnika do 90stC, to staram się nie przekraczać 2000obr. Zazwyczaj jeżdżę w granicach 2000 obr ale przy prawie każdym przejeździe staram się aby turbina sobie popracowała, żeby się łopatki nie zastały.
Ponadto przed każdym ruszeniem zimnym autem najpierw odpalam, auto około minutę stoi i dopiero jadę. Po każdej jeździe auto minimum minutę stoi zanim gaszę nawet jeżeli to był wyjazd na 5km. Jeżeli jadę więcej niż 20-30km, to auto stoi ponad 2 minuty, a jak zrobię 100km, to auto stoi przed zgaszeniem około 5minut.
Przy obecnych parametrach użytkowania Spalanie na trasie mam w granicach 5,5l, w mieście 6,5l.
Jak ktoś może wytknąć jakieś błędy lub dać jakieś cenne uwagi, to chętnie przyswoję

- RedArt
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Przyzwyczajenia z benzyny z czasem sobie pojda
co prawda nie krece go do 4000 ( moze z dwa razy sie zlapalem na trasie przy wyprzedzaniu ) a utrzymuje oborty w okolicach 1500-1800 w trasie. Przy 80-90km/h na 6 spokojnie wprzedza wiec nie redukuje biegow .. a moze lepej uzyc piatki ? .... zobaczymy przedemna znow trasa 300km to zobacze jak wyjdzie spalanie ... ostatnio 6.5
w miesicie to juz inna bajka tu czasami lapie go na np 7,4 ale srednia wychodzi 8,5 ... moze to powod korkow i czestego ruszania ... te 7 z kawalkiem to jak sa mniejsze korki a w sumie jak sie w miare jezdzi po miescie ...
zobaczymy co przyniesie czas ... choc wynik 6,5 w miesicie zaszokował mnie i ciezko bedzie choc 7 osiagnac
ale moze kwestia wprawy ..... musze popróbowac jak jezdzic zeby palic mniej 

co prawda nie krece go do 4000 ( moze z dwa razy sie zlapalem na trasie przy wyprzedzaniu ) a utrzymuje oborty w okolicach 1500-1800 w trasie. Przy 80-90km/h na 6 spokojnie wprzedza wiec nie redukuje biegow .. a moze lepej uzyc piatki ? .... zobaczymy przedemna znow trasa 300km to zobacze jak wyjdzie spalanie ... ostatnio 6.5

w miesicie to juz inna bajka tu czasami lapie go na np 7,4 ale srednia wychodzi 8,5 ... moze to powod korkow i czestego ruszania ... te 7 z kawalkiem to jak sa mniejsze korki a w sumie jak sie w miare jezdzi po miescie ...
zobaczymy co przyniesie czas ... choc wynik 6,5 w miesicie zaszokował mnie i ciezko bedzie choc 7 osiagnac

- marcin975
- Zaawansowany
- Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 47 razy
80-90km/h to na 6 za mała prędkość,raczej 5.Trzymaj go tak na 1900-2100 obr. i jak najwyższy bieg,wiadomo zależy to od warunków na drodze(poza tym musisz wyczuć auto i zerknąć w jakim zakresie obrotów Twój Touran najlepiej przyśpiesza i tego się trzymać-nasze wskazówki są czysto poglądowe,większość z nas ma inny chip)i nie ma co za dużo myśleć na jakim biegu jedziesz
tylko patrzeć na obrotomierz.w dieslu ważniejszy niż prędkościomierz 

Touran był i się zmył 

- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Już są 16" z racji narodzin syna na tamtych wynik był średnio 6,5 w trasie i 7,5-8 w mieście i to trzeba się nieźle naprzewidywać (totalny Eco-driving), żeby taki wynik osiągnąć.marcin975 pisze:Jestem pełen podziwu jak w stolicy udaje Ci się utrzymać takie spalanie na 18" kólkach
Jak spojrzysz w mój podpis, to tam jest sygnaturka z Motostat. Wpisuję tam wszystkie zmiany i tankowania. Dopóki nie miałem 18, to wynik był zawsze poniżej 6. Zrobiłem na nich 8000km w łącznym przekroju 60000km średnia spalania podniosła mi się o 1 litr, czyli za jazdę na 18 przez 4,5 m-ca zapłaciłem około 580 zł więcej za paliwo, niż bym zapłacił na 16...
[ Dodano: Wto Wrz 25, 2012 13:30 ]
W skali roku są to nowe opony do samochodu i to niezłej firmy.
-
- Zaawansowany
- Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
piszesz o spalaniu w mieście średnim czy "przeważającym"; którędy Ty jeździsz po warszawieniko02 pisze:Przy obecnych parametrach użytkowania Spalanie na trasie mam w granicach 5,5l, w mieście 6,5l.

trasa to bardzo zalezy od trasy, prędkości, korków, obładowania (na max'a mam 6 osób); minimum to 4,9 zima przy sredniej predkości 50-60 - bo właśnie spał świeży śnieg; a max 7,2 ( 6 osób na podkładzie - 2 dorosłe 4 ka dzieci; klima, i jazda trochę na wariata bo i korki i częste wyprzedzanie i czasami było i 160 km/h, pełny bagażnik)
aha zauważyłem ze w trasie szczególnie (bo po mieście za małe przebiegi) jak zatankuje GOLDA czy inna Vervę spalanie spada tak ok 0,5-0,7 litra.
te 7,2 w trasie było na zwykłym ON.
Ostatnio zmieniony pt wrz 28, 2012 09:24 przez anko1973, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Ja to rozwiązałem w inny sposób mam 2 auto które pali w mieście sobie 5 l i tym sie poruszam po warszawie małe zwinne wszedzie sie zmiesci.
Na krótkie odcinki szkoda mi Turka ....
Michał co do spalania miałeś racje ja teraz na tych twoich 18 spalanie mam okolo 1l wiecej niz na 16 6.5 trasa ,8.5 miasto przy dynamicznej jezdzie ;)zależy na jakiej stacji wleje paliwo i odkąd mam Tourana a jet to mój pierwszy TDI to nie zszedłem w trasie poniżej 6 l a w miescie .. 8 litrów
wiec twoje wyniki ....szacun
Jestem na etapie testów paliwa z bp ultimate diesel.
Narazie na + dynamika o wiele lepsza niz paliwa ze stacji Lotos dynamic ,orlen verwy
zobaczymy jak ze spalaniem bedzie
Na krótkie odcinki szkoda mi Turka ....
Michał co do spalania miałeś racje ja teraz na tych twoich 18 spalanie mam okolo 1l wiecej niz na 16 6.5 trasa ,8.5 miasto przy dynamicznej jezdzie ;)zależy na jakiej stacji wleje paliwo i odkąd mam Tourana a jet to mój pierwszy TDI to nie zszedłem w trasie poniżej 6 l a w miescie .. 8 litrów
wiec twoje wyniki ....szacun

Jestem na etapie testów paliwa z bp ultimate diesel.
Narazie na + dynamika o wiele lepsza niz paliwa ze stacji Lotos dynamic ,orlen verwy
zobaczymy jak ze spalaniem bedzie

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013
- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Jak byś mnie na kierował jak się sprawdza te logi na programie był bym
gdzie jak wejsc i co uruchomić dopiero się ucze tego programiku...
To co lejesz do auta ?
Dziś zrobiłem logi i mam pytanko czy mam czym sie martwić ?
Bo szczerze mówiąc nic mi to nie mówi....silnik pracował na biegu jałowym pare minutek...

To co lejesz do auta ?

Dziś zrobiłem logi i mam pytanko czy mam czym sie martwić ?
Bo szczerze mówiąc nic mi to nie mówi....silnik pracował na biegu jałowym pare minutek...
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398