BKD praca pompowtrysków i spalanie.

Awatar użytkownika
patarek
Zaawansowany
Auto:: Sharan 7n 2.0 2011
Imię:: Paweł
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowań: 11 razy
Kontakt:

Post autor: patarek »

DSG biegi zmienia około 2200-2300 tak więc chyba to jest ten przedział :)
Oto JA

Błogosławieni Ci, którzy nie mając nic do powiedzenia,
nie oblekają tego faktu w słowa.

[ Julian Tuwim ]
zibi1961
Użytkownik
Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
Imię:: Zbigniew
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: zibi1961 »

DSG zmienia biegi w zależności od stylu jazdy.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Post autor: niko02 »

Dwumasę można zajechać, jak będziesz miał zapięte biegi od 4 do 6 wciśniesz pedał w podłogę od około 1300 obr. Jak będziesz miał 3 i zaczniesz przyspieszać od tej prędkości obrotowej, to nic się nie stanie.
Ja dopóki nie rozgrzeję silnika do 90stC, to staram się nie przekraczać 2000obr. Zazwyczaj jeżdżę w granicach 2000 obr ale przy prawie każdym przejeździe staram się aby turbina sobie popracowała, żeby się łopatki nie zastały.
Ponadto przed każdym ruszeniem zimnym autem najpierw odpalam, auto około minutę stoi i dopiero jadę. Po każdej jeździe auto minimum minutę stoi zanim gaszę nawet jeżeli to był wyjazd na 5km. Jeżeli jadę więcej niż 20-30km, to auto stoi ponad 2 minuty, a jak zrobię 100km, to auto stoi przed zgaszeniem około 5minut.
Przy obecnych parametrach użytkowania Spalanie na trasie mam w granicach 5,5l, w mieście 6,5l.
Jak ktoś może wytknąć jakieś błędy lub dać jakieś cenne uwagi, to chętnie przyswoję :).
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
Awatar użytkownika
marcin975
Zaawansowany
Auto:: VW PASSAT B7 2.0 TDI
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 47 razy

Post autor: marcin975 »

Michał, nie ma co Ci wytykać :mrgreen: wszystko co opisałeś to dobre wskazówki :brawa:
    PS:co do dwumasy to myślę,że głownie zmiana 3,4,5 biegu przy zbyt niskich obrotach.Jestem pełen podziwu jak w stolicy udaje Ci się utrzymać takie spalanie na 18" kólkach :bry:
    Touran był i się zmył :)
    Awatar użytkownika
    RedArt
    Użytkownik
    Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
    Imię:: Artur
    Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: RedArt »

Przyzwyczajenia z benzyny z czasem sobie pojda :)

co prawda nie krece go do 4000 ( moze z dwa razy sie zlapalem na trasie przy wyprzedzaniu ) a utrzymuje oborty w okolicach 1500-1800 w trasie. Przy 80-90km/h na 6 spokojnie wprzedza wiec nie redukuje biegow .. a moze lepej uzyc piatki ? .... zobaczymy przedemna znow trasa 300km to zobacze jak wyjdzie spalanie ... ostatnio 6.5 :(

w miesicie to juz inna bajka tu czasami lapie go na np 7,4 ale srednia wychodzi 8,5 ... moze to powod korkow i czestego ruszania ... te 7 z kawalkiem to jak sa mniejsze korki a w sumie jak sie w miare jezdzi po miescie ...

zobaczymy co przyniesie czas ... choc wynik 6,5 w miesicie zaszokował mnie i ciezko bedzie choc 7 osiagnac :) ale moze kwestia wprawy ..... musze popróbowac jak jezdzic zeby palic mniej :)
    Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013
    Mój chomik - redart_vw

Obrazek
    Awatar użytkownika
    marcin975
    Zaawansowany

80-90km/h to na 6 za mała prędkość,raczej 5.Trzymaj go tak na 1900-2100 obr. i jak najwyższy bieg,wiadomo zależy to od warunków na drodze(poza tym musisz wyczuć auto i zerknąć w jakim zakresie obrotów Twój Touran najlepiej przyśpiesza i tego się trzymać-nasze wskazówki są czysto poglądowe,większość z nas ma inny chip)i nie ma co za dużo myśleć na jakim biegu jedziesz :mrgreen: tylko patrzeć na obrotomierz.w dieslu ważniejszy niż prędkościomierz :ok:
      ja mam spalanie w mieście 7,6l i mi to nie przeszkadza,lubie jazdę bardziej defensywną :haha:
      Awatar użytkownika
      niko02
      Władca postów

marcin975 pisze:Jestem pełen podziwu jak w stolicy udaje Ci się utrzymać takie spalanie na 18" kólkach
      Już są 16" z racji narodzin syna na tamtych wynik był średnio 6,5 w trasie i 7,5-8 w mieście i to trzeba się nieźle naprzewidywać (totalny Eco-driving), żeby taki wynik osiągnąć.
      Jak spojrzysz w mój podpis, to tam jest sygnaturka z Motostat. Wpisuję tam wszystkie zmiany i tankowania. Dopóki nie miałem 18, to wynik był zawsze poniżej 6. Zrobiłem na nich 8000km w łącznym przekroju 60000km średnia spalania podniosła mi się o 1 litr, czyli za jazdę na 18 przez 4,5 m-ca zapłaciłem około 580 zł więcej za paliwo, niż bym zapłacił na 16...

[ Dodano: Wto Wrz 25, 2012 13:30 ]
      W skali roku są to nowe opony do samochodu i to niezłej firmy.
      Touran by niko02Obrazek
      Obrazek
      anko1973
      Zaawansowany
      Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
      Imię:: Andrzej
      Podziękował: 4 razy
      Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

niko02 pisze:Przy obecnych parametrach użytkowania Spalanie na trasie mam w granicach 5,5l, w mieście 6,5l.
      piszesz o spalaniu w mieście średnim czy "przeważającym"; którędy Ty jeździsz po warszawie :) mi zejście po mieście poniżej 8-9 nie wchodzi w grę (no chyba ,ze weekend - i to nie zawsze - lub w nocy) - inna sprawa, ze max odcinek jaki przejeżdżam w jedna stronę to 10 km rzadko 15 no i nigdy nie sprawdzałem od zalania do zalania aż tyle po mieście nie robię - pomiar na kompie.
      trasa to bardzo zalezy od trasy, prędkości, korków, obładowania (na max'a mam 6 osób); minimum to 4,9 zima przy sredniej predkości 50-60 - bo właśnie spał świeży śnieg; a max 7,2 ( 6 osób na podkładzie - 2 dorosłe 4 ka dzieci; klima, i jazda trochę na wariata bo i korki i częste wyprzedzanie i czasami było i 160 km/h, pełny bagażnik)

aha zauważyłem ze w trasie szczególnie (bo po mieście za małe przebiegi) jak zatankuje GOLDA czy inna Vervę spalanie spada tak ok 0,5-0,7 litra.

te 7,2 w trasie było na zwykłym ON.
      Ostatnio zmieniony pt wrz 28, 2012 09:24 przez anko1973, łącznie zmieniany 1 raz.
      Awatar użytkownika
      niko02
      Władca postów

W Warszawie moja trasa to S8, Broniewskiego do Arkadii, , S8 na Targówek i z powrotem i to tyle. . Jazda po takim Mieście samochodem jest nieopłacalna. Lepiej skorzystać z Komunikacji Miejskiej i się trochę poruszać. Ja piszę o innych miastach, w których da się pojeździć.
      Touran by niko02Obrazek
      Obrazek
      Awatar użytkownika
      marcin975
      Zaawansowany

To fakt,Touran na typowe korki to nie zabardzo,choć wszystko zależy od kieszeni :mrgreen:
      Awatar użytkownika
      Marekk
      Specjalista
      Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
      Imię:: Marek
      Podziękował: 2 razy
      Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Ja to rozwiązałem w inny sposób mam 2 auto które pali w mieście sobie 5 l i tym sie poruszam po warszawie małe zwinne wszedzie sie zmiesci.
      Na krótkie odcinki szkoda mi Turka ....
      Michał co do spalania miałeś racje ja teraz na tych twoich 18 spalanie mam okolo 1l wiecej niz na 16 6.5 trasa ,8.5 miasto przy dynamicznej jezdzie ;)zależy na jakiej stacji wleje paliwo i odkąd mam Tourana a jet to mój pierwszy TDI to nie zszedłem w trasie poniżej 6 l a w miescie .. 8 litrów
      wiec twoje wyniki ....szacun ;)
      Jestem na etapie testów paliwa z bp ultimate diesel.
      Narazie na + dynamika o wiele lepsza niz paliwa ze stacji Lotos dynamic ,orlen verwy
      zobaczymy jak ze spalaniem bedzie :>
      lock00
      Władca postów
      Auto:: 1T1
      Imię:: -
      Podziękował: 32 razy
      Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Marekk, polecam Ci na kazdym z paliw sprawdzenie sobie VCDSem pompek, ja robie testy od 2 mc, i wyniki sa kolosalne
      Awatar użytkownika
      Marekk
      Specjalista
      Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
      Imię:: Marek
      Podziękował: 2 razy
      Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Marekk »

Jak byś mnie na kierował jak się sprawdza te logi na programie był bym :) gdzie jak wejsc i co uruchomić dopiero się ucze tego programiku...
      To co lejesz do auta ? :>

Dziś zrobiłem logi i mam pytanko czy mam czym sie martwić ?
      Bo szczerze mówiąc nic mi to nie mówi....silnik pracował na biegu jałowym pare minutek...
      Załączniki
      Wynik 2
      Wynik 2
      wynik 1
      wynik 1
      ODPOWIEDZ