jakie glosniki na tyl?
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Scena muzyczna zawsze jest przed słuchaczem, więc tylne głośniki po wymianie przednich + wzmacniacz, mam wyciszone. Jeśli chcesz wymienić tylko tylne, to weź od kogoś za darmo oryginalne,bo inwestowanie tylko w głośniki na tył jest marnym pomysłem. 

[you] zerknij na moją furę -> > KLIK <
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
U mnie znalazł się taki zestaw
-Crunch 2175 (2x110W / 4 Ohm) zainstalowany "jak w fabryce"- w podłodze z przodu
-Morel Tempo 6 + zwrotnice
-konwerter sygnału Hollywood, bo pomino przekodowania RNS510 do pracy ze wzmacniaczem, napięcie na wejsciu wzmacniacza było i tak wyższe niż zalecane i skutkowało przesterowaniem.
Gra to wszystko lepiej niż fabrycznie było, choć wiadomo to tylko "klasa średnia", a jak pisałem wyżej tylna para wyciszona w radyjku żeby nie przeszkadzała
-Crunch 2175 (2x110W / 4 Ohm) zainstalowany "jak w fabryce"- w podłodze z przodu
-Morel Tempo 6 + zwrotnice
-konwerter sygnału Hollywood, bo pomino przekodowania RNS510 do pracy ze wzmacniaczem, napięcie na wejsciu wzmacniacza było i tak wyższe niż zalecane i skutkowało przesterowaniem.
Gra to wszystko lepiej niż fabrycznie było, choć wiadomo to tylko "klasa średnia", a jak pisałem wyżej tylna para wyciszona w radyjku żeby nie przeszkadzała

[you] zerknij na moją furę -> > KLIK <
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
U mnie na tył ostatecznie powędrowały glośniki GMS1765, które mają jakąś cewkę wycinającą wysokie tony (podobno) 
Głośniki mają 35W w RMS i grają przyzwoicie z RNS510 bez wzmacniacza.
Na pewno lepiej niż firmowe.
Do tego potrzebowałem 2 dystansów MDF 18mm i wszystko jest git (z boczka trzeba było usunąć [wyrwać] element z gumą, w którą wchodził oryginalny głośnik, ponieważ te są większe i mają 16,5cm).

Głośniki mają 35W w RMS i grają przyzwoicie z RNS510 bez wzmacniacza.
Na pewno lepiej niż firmowe.
Do tego potrzebowałem 2 dystansów MDF 18mm i wszystko jest git (z boczka trzeba było usunąć [wyrwać] element z gumą, w którą wchodził oryginalny głośnik, ponieważ te są większe i mają 16,5cm).
- hagio
- Expert
- Auto:: TRENDLINE 2.0 16V BKD2005
- Imię:: BARTOSZ
- Podziękował: 276 razy
- Otrzymał podziękowań: 153 razy
- Kontakt:
Witam,jakiś czas temu wymieniłem fabryczną 3-setkę na kenwooda,po jakimś czasie radio wyłączało się z komunikatem "protect" co mogło oznaczać jedno-spalony któryś z głośników(lewy tył),postanowiłem więc dostać się do nich i dziś je rozebrałem.Efektem wyłączania się radia była zwrotnica z nie oryginalnej instalacji ,która najzwyczajniej odpadła od izolującej plastikowej podkładki i zwierała się do blaszanej części drzwi efekt-zwarcie na kablach i błąd w radiu "protect". Wkleiłem parę zdjęć,oraz film jak w łatwy sposób wydostać zatrzaski które puściły i zostały w drzwiach (-8 sztuk jeśli dobrze pamiętam ),a nie w tapicerce.http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... jfMhVMEC4s
Opis jak się zabrałem za zdjęcie boczku
1-odkręcić 2x torxT20 na dole drzwi
2-zdjąć połówkę uchwytu na 3 zatrzaski
3-odkecić 2x torx T30
4-delikatnie podważać tapicerkę do momentu puszczenia zatrzasków-4 lewa strona i 4 prawa
5-ruchem ku górze zdjąć boczek
6-zdjąć linkę od klamki
7-wypiąć wtyczkę od opuszczania szyb
i już mamy boczek zdemontowany
Ps.głośniki jakie znalazłem w moich drzwiach to GROUND ZERO 165mm 150 watt.model GZTC 165T
Opis jak się zabrałem za zdjęcie boczku
1-odkręcić 2x torxT20 na dole drzwi
2-zdjąć połówkę uchwytu na 3 zatrzaski
3-odkecić 2x torx T30
4-delikatnie podważać tapicerkę do momentu puszczenia zatrzasków-4 lewa strona i 4 prawa
5-ruchem ku górze zdjąć boczek
6-zdjąć linkę od klamki
7-wypiąć wtyczkę od opuszczania szyb
i już mamy boczek zdemontowany
Ps.głośniki jakie znalazłem w moich drzwiach to GROUND ZERO 165mm 150 watt.model GZTC 165T
-
- Początkujący
- Auto:: Trendline, 1.9 BLS, 2009
- Imię:: Dawid
- Podziękował: 1 raz
Re: jakie glosniki na tyl?
U mnie jest podobny problem z głośnikami z tyłu jak u @pawell407, ciszej grają tylko soprany, niskotonowe wydają się ok. Radio to RCD 310 ogólnie wszystko działa tylko z tyłu właśnie jest tak trochę przy cicho. 

- mikelangelo
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6, 2004
- Imię:: Michał
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Witam serdecznie,
jestem w trakcie montażu tylnych głośników. Jako, że mam dość słabo wyposażone auto i nie było ich w oryginale, zdecydowałem się wymienić całe wiązki drzwiowe (dostałem na ebay-u po ok. 15 Eur/szt). Poszukuję numeru oryginalnych pinów, które są montowane w złączu na słupku B.
Szukam zarówno tych wąskich (ok. 1mm), jak i tych szerokich (2,8mm), gdyż za jednym zamachem chcę przygotować kable pod elektryczne tylne szyby.
Czy piny głośników od strony radia będą takie same, jak w zwykłej kostce DIN? Tej strony jeszcze nie otwierałem, a wolałbym być gotowy na to, co mnie tam spotka.
Jaki przewód dać od słupka do radia? W wiązce był 2,5mm2, więc dam taki przekrój, ale czy warto dawać miedź beztlenową, czy nie szaleć i zwykła linka starczy?
Z góry dzięki za pomoc!
jestem w trakcie montażu tylnych głośników. Jako, że mam dość słabo wyposażone auto i nie było ich w oryginale, zdecydowałem się wymienić całe wiązki drzwiowe (dostałem na ebay-u po ok. 15 Eur/szt). Poszukuję numeru oryginalnych pinów, które są montowane w złączu na słupku B.
Szukam zarówno tych wąskich (ok. 1mm), jak i tych szerokich (2,8mm), gdyż za jednym zamachem chcę przygotować kable pod elektryczne tylne szyby.
Czy piny głośników od strony radia będą takie same, jak w zwykłej kostce DIN? Tej strony jeszcze nie otwierałem, a wolałbym być gotowy na to, co mnie tam spotka.
Jaki przewód dać od słupka do radia? W wiązce był 2,5mm2, więc dam taki przekrój, ale czy warto dawać miedź beztlenową, czy nie szaleć i zwykła linka starczy?
Z góry dzięki za pomoc!
Michał
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
po stronie radio masz standard ISO więc piny z dowolnie wyprutej kostki radiowej.... Miedź tlenowa- beztlenowa.... wątpię żebyś usłyszał różnicę- efekt i tak diabli biorą na kostkach więc sam zdecyduj.
Obydwa rodzaje pinów kupowałem u Jarry'ego - uderz do niego to pewnie sam numer też ci poda a może nawet będzie miał....
Obydwa rodzaje pinów kupowałem u Jarry'ego - uderz do niego to pewnie sam numer też ci poda a może nawet będzie miał....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
-
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
- Imię:: TOMEK
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 11 razy
z tymi wiazkami to trzeba bylo dac zapytanie bo leza w kartonie i cena 15 zl ale za sztuke. Pozdrawiammikelangelo pisze:Witam serdecznie,
Z góry dzięki za pomoc!
- wujo_sam
- Specjalista
- Auto:: Touran 2.0
- Imię:: Tomasz
- Podziękował: 68 razy
- Otrzymał podziękowań: 70 razy
Re: Odp: jakie glosniki na tyl?
Pany help! Wlasnie wymienilem sobie tyl na wersje z glosnikami i mam ZONK !!! W slupku mam 4 kabelki
w starej wiazce tez nie wiele
ale za to nowa jest bogata 
Czy ma ktos rozpiske z pinami w gniazdach? Niestety nie dziala plug &play