Dobra ładowarka / prostownik do akumulatora

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
mikel24081
Przeglądacz
Auto:: Touran BMM 2006
Imię:: Michi

Post autor: mikel24081 »

Ja mam PROSTOWNIK AGRI 15 TURBO od ponad 2 lat, odpukać świetnie sobie radzi, ma zabezpieczenie przed zbyt dużym obciążeniem i zbyt dużym prądem...w postaci bezpiecznika- działa cacy! Ja polecam, ale każdy kupuje co uważa. ;) Pozdrawiam. :)
Załączniki
737e7df2b0bfa285e8b6ca5fcde82360.jpg
lock00
Władca postów
Auto:: 1T1
Imię:: -
Podziękował: 32 razy
Otrzymał podziękowań: 50 razy

Post autor: lock00 »

Jak doladowujecie w turku aku, odlczacie klemry? , nic nie dzieje sie elektronika? , w innych autach nigdy nie odlaczalem
Awatar użytkownika
DLUGI-74
Expert
Auto:: VW Touran Cross
Imię:: Tomasz
Podziękował: 54 razy
Otrzymał podziękowań: 63 razy

Post autor: DLUGI-74 »

admin pisze:W Lidlu często się pojawiają za 70 czy 90 zł bardzo dobre prostowniki - przynajmniej tak wynika z opinii użytkowników :)
Zgadzam się ...bardzo dobry Polecam :brawa:
Na dzień dzisiejszy do nabycia w Lidlu 69 pln
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

lock00 pisze:Jak doladowujecie w turku aku, odlczacie klemry? , nic nie dzieje sie elektronika? , w innych autach nigdy nie odlaczalem
Zawsze odłączam, potem jak zawsze zwykła adaptacja, kierwonica itd
DLUGI-74 pisze:Zgadzam się ...bardzo dobry Polecam
Potwierdzam, takiego własnie posiadam w stajni, używałem kilkakrotnie do różnych aku.
Awatar użytkownika
mikel24081
Przeglądacz
Auto:: Touran BMM 2006
Imię:: Michi

Post autor: mikel24081 »

A ja powiem, że NIE ODŁĄCZAM KLEMY. Oczywiście bezpieczniej, przy prostowniku-wynalazku, ale jakby chciał filozofować, to trzeba by cały aku. wyjmować do każdego ładowania w specjalne stanowisko ... tylko po co życie sobie utrudniać? :D
Według mnie zaleca się odłączenie, jeśli aku jest w podejrzanym stanie, wydojony do zera, itp. ale do zwykłego podładowania myślę że nie ma sensu.
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rofal »

A ja polecam wszystkim Keepower Medium koszt około 350 zł ma wiele funkcji przydatnych przy starym aku który jeszcze można w niektórych sytuacjach podratować ma też funkcję podtrzymywania napięcia podczas wymiany aku (przydatne ale nie potrzebne w naszych Touranach) jest odsiarczanie można też pozostawić go podłączony będzie monitorował naładowanie aku podczas długiego postoju nie pozwoli mu się rozładować do zera co powoduje zasiarczenie i skraca żywotność naszych bateryjek no ma też zabezpieczenie przeciwiskrowe. Jest stosowany do ładowania aku zwykłych czyli prostych kwasówek tak zwanych mokrych a także żelowych oraz AGM. Naprawdę polecam warto zainwestować te pieniądze.
To tylko takie pobieżne info .
A tak poza tym to też nigdy nie odłączam klem bo staram się używać dobrego sprzętu a zużyty aku wymieniam i nie morduję się z nim bo to niema sensu .
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
ODPOWIEDZ