zamiana felg na alu.
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
zamiana felg na alu.
Zakupiłem tourana ze stalowymi felgami i oponami 195/65/R15. Wiem że można założyć odrobinę szersze i większe koła... Chciałbym na lato zakupić alufelgi no i teraz jak interpretować kalkulator ET żeby nie zrobić babola? Założenie jest takie: nowe felgi 6,5'' lub 7'' tak pod opony 205/55r16 (lub ostatecznie R15 jak się ładne trafią bo opony nieco tańsze ) jakie ET ? ile miejsca jest w środku nadkoli? nie chcę żeby koła poszły zbytnio na zewnątrz ( żeby nie obcierały się o błotniki). Felgi stalowe mają o ile dobrze doczytałem offset 48 i podejrzewam że 6'' szerokości.
W kalkulatorze jest tak jeśli ustawię nową felgę 7'' i żeby [inside Inner Clearance: THE SAME] wtedy w drugiej linii mam [Outer Position EXTEND dodatkowy 26mm (pozycji zewnętrznej krawędzi koła)] to trochę za dużo...Czy użytkownicy alufelg mogą mnie oświecić ile mogę do środka nadkola włożyć felgę żeby o coś nie tarła? i czy dobrze interpretuję dane z kalkulatora? Zaznaczam że etap fascynacji szerokimi laczkami mam za sobą więc nie szukam kół 18'' z oponami 305....
W kalkulatorze jest tak jeśli ustawię nową felgę 7'' i żeby [inside Inner Clearance: THE SAME] wtedy w drugiej linii mam [Outer Position EXTEND dodatkowy 26mm (pozycji zewnętrznej krawędzi koła)] to trochę za dużo...Czy użytkownicy alufelg mogą mnie oświecić ile mogę do środka nadkola włożyć felgę żeby o coś nie tarła? i czy dobrze interpretuję dane z kalkulatora? Zaznaczam że etap fascynacji szerokimi laczkami mam za sobą więc nie szukam kół 18'' z oponami 305....
- aawol
- ____________________
- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
byłem na giełdzie w poszukiwaniu kół letnich i porażka - ceny za komplet 800-1500. Opony do wyrzucenia, felgi używane z ustną gwarancją prostości..... Kogoś totalnie wali. Nowe felgi firmy Rial mogę mieć po 170 zł /szt. Nowe opony po 190 - (indeks 94 - większa nośność) jak bym nie liczył wychodzi na to samo.... jeśli zrezygnuję z opon XL będzie jeszcze taniej. O samych oponach też życie weryfikuje opinie, skoro kupiłem auto na ładnych kilka lat ( oby) to wymiana opon na 16'' zniszczy mój budżet. Więc na chwilę obecną kupiłem opony 15'' 195/65 91H i zamierzam założyć je na stalówki no chyba że wpadnie jakaś dodatkowa waluta to kupię nowe tanie alusy. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat produktów firmy RIAL?
- skorpion1vw
- Przeglądacz
- Auto:: VW TOURAN 1.9 AVQ 03'
- Imię:: Wojtek
Witam
Mobile potrzebuję alu 16' bez kapci mogą być,i dziś znalazłem coś takiego.
Na wstępie cena była 1200zł;-) ale z targowałem na 900zł.Tylko nie wiem czy się opłaca i czy polecacie mi takie fele(na jednej feli 2cm lekkie przetarcie do usunięcia).

Mobile potrzebuję alu 16' bez kapci mogą być,i dziś znalazłem coś takiego.
Na wstępie cena była 1200zł;-) ale z targowałem na 900zł.Tylko nie wiem czy się opłaca i czy polecacie mi takie fele(na jednej feli 2cm lekkie przetarcie do usunięcia).

CB Lafayette Zeus+antena Snake
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
Pozdrawiam
skorpion1vw
dolnośląskie
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Ja się mogę wypowiedzieć na temat felg RIAL. Jest to niemiecka firma produkująca felgi, początkowo miała swoje barwy w motosporcie.
Mogę pomóc Ci ale wyłącznie jeżeli chodzi o nowe felgi. A więc kupiłem RIALki coś 550 zł za sztukę do tego Yokohama Advan Sport i powiem Ci tak:
Na jednym kole mam 5 gramowy ciężarek a najwięcej 20gram. Jednym słowem ideał, wyważałem je u znajomego na maszynie z dokładnością do 2 gram, mówił ze średni standard z jakim się spotyka to 30-60 gram (nie mówiąc o ewenementach), więc tu jest nie żle.
Mogę pomóc Ci ale wyłącznie jeżeli chodzi o nowe felgi. A więc kupiłem RIALki coś 550 zł za sztukę do tego Yokohama Advan Sport i powiem Ci tak:
Na jednym kole mam 5 gramowy ciężarek a najwięcej 20gram. Jednym słowem ideał, wyważałem je u znajomego na maszynie z dokładnością do 2 gram, mówił ze średni standard z jakim się spotyka to 30-60 gram (nie mówiąc o ewenementach), więc tu jest nie żle.
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
-
- Początkujący
Witam,
Ja właśnie noszę się z zamiarem wymiany felg na alu, ale przyznam szczerze, że zależy mi nie tylko na wyglądzie (bo to nie wszystko), ale także na poprawieniu właściwości jezdnych auta. Z tego co się dowiadywałem, zmniejszenie masy kół ma dość istotny wpływ na pracę zawieszenia, prowadzenie pojazdu, a także na drogę hamowania.
W związku z tym mam pytanie: czy ktokolwiek orientuje się jaką masę mają fabrycznie montowane felgi stalowe o wymiarze 15/6 (te, na których znajdują się opony 195/65/15)? Próbowałem w wielu miejscach dowiedzieć się czegoś na ten temat (nawet u Dealera), ale nigdzie nic nie mogłem znaleźć. Podobno wiele felg alu jest cięższych, niż ich stalowe odpowiedniki.
Ja właśnie noszę się z zamiarem wymiany felg na alu, ale przyznam szczerze, że zależy mi nie tylko na wyglądzie (bo to nie wszystko), ale także na poprawieniu właściwości jezdnych auta. Z tego co się dowiadywałem, zmniejszenie masy kół ma dość istotny wpływ na pracę zawieszenia, prowadzenie pojazdu, a także na drogę hamowania.
W związku z tym mam pytanie: czy ktokolwiek orientuje się jaką masę mają fabrycznie montowane felgi stalowe o wymiarze 15/6 (te, na których znajdują się opony 195/65/15)? Próbowałem w wielu miejscach dowiedzieć się czegoś na ten temat (nawet u Dealera), ale nigdzie nic nie mogłem znaleźć. Podobno wiele felg alu jest cięższych, niż ich stalowe odpowiedniki.
-
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 670 razy
Fabrycznie felga ma ET50 i 6.5Jx16 I taką szukaj. Może też być ET47,45 z innych samochodów serii VW Będą pasować...monikaswier2 pisze:Witam i ja też potrzebuję porady co do zakupu felg aluminiowych też chcę 205 55 r16 ino jakie et mam mieć aby dobrze się prezentowały to koła w vw aby nie zepsuć wyglądu a go polepszyć