Touran 1.9TDI napinacz paska klinowego

wrobel_19
Auto:: Touran
Imię::

Touran 1.9TDI napinacz paska klinowego

Post autor: wrobel_19 »

Witam,
ostatnio brzenczy, jakby klekocze mi napinacz od paska klinowego.
Sam pasek nie piszczy tylko od napinacza idzie buczenie i jak chodzi silnki to napinacz tak troszke dygocze, lata.
Nie wiem czy to jest powiazane ale na postoju (biegu jalowym) mam takie bardzo delikatne szarpanie silnikiem odbroty skacza, ale praktycznie niewodocznie.
Wymieniac napinacz czy jak Panowie?
Pzdr
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rofal »

No nic napinaczowi nie jest na 100 % masz do wymiany sprzęgło alternatora (kółko) właśnie przerabiałem temat sprzęgło koszt 180 zł bez jakiegoś wielkiego szukania i zależy ile weźmie mechanik (nie powinien dużo).
Odszukaj sobie temat i opis info na ten temat w moich postach.
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
Awatar użytkownika
krankor
Zaawansowany
Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
Imię:: Grzegorz
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowań: 52 razy

Post autor: krankor »

Jak zdejmiesz pasek to równie dobrze może się okazać, że kółko napinacza jednak też ma swoje za sobą. Można wymienić samo kółko, a nie cały napinacz. Jakieś 50 zł.
pozdrawiam Grzegorz
intruz
Początkujący

Post autor: intruz »

koledzy u mnie kolko ma lekki luz,tak ma byc czy ma niemiec nic luzu na boki?
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz

[quote="krankor"]Jak zdejmiesz pasek to równie dobrze może się okazać, że kółko napinacza jednak też ma swoje za sobą. Można wymienić samo kółko, a nie cały napinacz. Jakieś 50 zł.[/quote

tyle że jak jest walnięte koło napinacza to napinacz niema powodu żeby nim szarpało no chyba że już umarł :P ale jak walnie koło alternatora to na wolnych obrotach szarpie napinaczem i słychać szumy a po podwyższeniu obrotów niby wszystko jest ok bo nic takiego się nie dzieje
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
intruz
Początkujący

u mnie na wolnych obrotach jest ok ale jak dam mu 2500 i puszcze gaz wtedy taki metaliczny pisk wystepuje w okolicach paska,sciagnolem pasek,sprzegielko niby ok a na napinaczu lekki,naprawe lekki luz jest :(

[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 18:29 ]
a jeszcze jedno mnie zastanawia,czy uszkodzone sprzeglo alternatora moze powodowac wibracje silnika na wolnych obrotach
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz

intruz pisze:u mnie na wolnych obrotach jest ok ale jak dam mu 2500 i puszcze gaz wtedy taki metaliczny pisk wystepuje w okolicach paska,sciagnolem pasek,sprzegielko niby ok a na napinaczu lekki,naprawe lekki luz jest :(

[ Dodano: Wto Lis 13, 2012 18:29 ]
a jeszcze jedno mnie zastanawia,czy uszkodzone sprzeglo alternatora moze powodowac wibracje silnika na wolnych obrotach

tu jest ewidentnie do wymiany koło napinacza ale raczej wibracji silnika walnięte sprzęgło alternatora nie będzie powodować
intruz
Początkujący

tu jest ewidentnie do wymiany koło napinacza ale raczej wibracji silnika walnięte sprzęgło alternatora nie będzie powodować[/quote]

[ Dodano: Sro Lis 14, 2012 12:28 ]
Kolo wymienione,pisk ustał a drgania pochodza z uszkodzonej dolnej poduszki silnika,cala guma popekana,teraz pytanie jak to ustrojstwo sie wymienia?
pewnie potrzebna jest prasa,robil juz to ktos?
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz

intruz pisze:tu jest ewidentnie do wymiany koło napinacza ale raczej wibracji silnika walnięte sprzęgło alternatora nie będzie powodować

[ Dodano: Sro Lis 14, 2012 12:28 ]
Kolo wymienione,pisk ustał a drgania pochodza z uszkodzonej dolnej poduszki silnika,cala guma popekana,teraz pytanie jak to ustrojstwo sie wymienia?
pewnie potrzebna jest prasa,robil juz to ktos?[/quote]

Myślę że jak zakupisz odpowiednia poduszkę to sie wiele wyjaśni bo sam teraz to już nie kojarzę jak ona nawet wygląda ale nie sądzę żeby poduszkę silnika trzeba było jakoś wyciskać zaraz sprawdzę jak wygląda :)

Jestem przekonany że dasz sobie radę z wymianą na pewno nic skomplikowanego po krótkim przeglądzie poduch
kudłaty
Początkujący

Post autor: kudłaty »

Kolego intruzie (ładnie to brzmi :-))
jaka metodą nabyłeś pewność ze chodzi jedynie o poduchę dolną?
widać po zdjęciu pokrywy od dołu i dolną i górną?

interesowałem się tematem przez chwilę i ponoć prasa jest potrzebna. zasłyszałem od zdolnego człowieka ze przej...robota. no i geometria po robocie.
pzdr
xysio13
Początkujący
Auto:: Touran 1.9TDI BKC 2005
Imię:: Krzysiek

Re: Touran 1.9TDI napinacz paska klinowego

Post autor: xysio13 »

Panowie u mnie jest podobnie, pasek nie piszczy (wymieniłem tak czy inaczej bo już troszkę spękany był) ale mam taki jakby metaliczny dźwięk w okolicy paska / napinacza na wolnych obrotach, po zwiększeniu obrotów dźwięk ten zanika. Czy wymieniać napinacz lub samo jego koło w ciemno czy jest możliwe że to jednak sprzęgło alternatora? Jak to zdiagnozować "na oko" i czy tak się da żeby nie wymieniać wszystkiego naraz?
Pozdrawiam
Krzysiek
trial70
Użytkownik
Auto:: Touran 2,0 BMM DSG 2006
Imię:: Jarek
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowań: 22 razy

Post autor: trial70 »

Tak jak już koledzy pisali... w większości wystarczy sprzęgiełko alternatora, najlepsze INA za stoparę złotych plus wymiana :brawa:
Jaro-J
sto2
Użytkownik
Auto:: Touran 2.0 TDI CR CFHC
Imię:: Sławek
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 28 razy

Post autor: sto2 »

intruz pisze:cala guma popekana,teraz pytanie jak to ustrojstwo sie wymienia?
pewnie potrzebna jest prasa,robil juz to ktos?
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5878
tu masz kolego manual do wymiany poduszki dolnej

Ps.poduszka może być przyczyną wibracji czy też drgań silnika ale nie koniecznie u mnie przyczyna drgań jest kończąca się dwumasa. Jest już temat o drganiach i ich przyczynach.
Był Touran 2004r 1.9 TDI 105KM
jest Touran 2012r 2.0 TDI 140KM
xysio13
Początkujący
Auto:: Touran 1.9TDI BKC 2005
Imię:: Krzysiek

Post autor: xysio13 »

Dobra więc poluzowałem pasek klinowy, zakręciłem sprzęgłem alternatora i kręci się swobodnie w obie strony a z tego co piszecie powinien tylko w jedną więc do wymiany.
Powiedzcie panowie czy jak kupię taki klucz / nasadkę:
http://www.ebay.co.uk/itm/VW-Audi-Seat- ... 3ce70e27b6
to czy dam sobie sam radę? Szukałem na forum jakiegoś manuala ale nie znalazłem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ