Zmieniarka nie ładuje i nie oddaje płyt CD

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
ctroy111
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Zmieniarka nie ładuje i nie oddaje płyt CD

Post autor: ctroy111 »

Mam problem z oryginalną VW zmieniarką wbudowaną w podłoketnik foto w załączeniu. Nie mogę w logiczny sposób załadować płyt. Podczas prób uruchomienia urządzenia udało mi się załadować do niej 2 płyty ale nie wiem jak i co naciskałem - czysty przypadek że połknęłą :D . W instrukcji (posiadam tylko niemiecką :!: ) odczytałem że trzeba nacisnąć LOAD a następnie numer płyty aby załadować. Niestety u mni się nie sprawdza. Płyty które załadowałem czyta i gra ładnie. Sądzę, że wielu się uśmiechnie czytając ten post ale dla mnie jest to problem - poradźcie proszę.
Załączniki
zmieniarka.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

ctroy111 robisz mały błąd.
Jeżeli chcesz włożyć płytę do zmieniarki zrób tak:
- wciśnij przycisk Load, zacznie migać Ci pierwsza dioda z pustego miejsca ma płytę, jeszcze nie próbuj wkładać płyty, poczekaj chwile, aż zacznie migać szybciej i dopiero w tedy wkłada się płytę (przy pierwszym miganiu diody chyba mechanizm się ustawia na konkretną szufladę na płytę).
Jeżeli chcesz wyjąc którąś z płyt, to nastawiasz na odtwarzanie z niej i naciskasz oczywiście Eject.

A tak po resztą to nikt się nie będzie śmiał, bo naprawdę ta zmieniarka to intuicyjnego interfejsu nie ma.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ctroy111
Kandydat

Dziekuje za odpowiedź;
sprawy mają się tak:
W pracy kolega przetłumaczył mi (tak jak umiał) instrukcje i jest w niej napisane toczka w toczke to co Ty napisałeś. niestety jednak moja zmieniarka nie reaguje jak przytrzymam przycisk LOAD lub EJECT. Przyciskałem te przyciski chyba ze sto razy :) w wielu kombinacjach - z włączony CD, Radiem, z włączonym i wyłączonym silnikiem itp itp. Zastanawiam się więc czy aby zmieniarka działała (przyjmowała i oddawała płyty) muszą być spełnione jeszcze jakieś warunki tj. włączony kluczyk, funkcja CD, czy jeszcze coś innego - dodam że mam radio SRN 300. Proszę pomózcie :)
Wydaje mi się że ze zmieniarką wszystko jest ok - płyty można przełączać i prawidłowo odtwarza. Trzy diody się świecą, jak włącze podświetlenie (przy właczonych swiatłach) jest wszystkich numerków tj 1-6 oraz przycisków Load i Eject. A co jeszcze zauważyłem to przy wyłączonym kluczyku i światłach cyfra 1 jest cały czas podświetlona.
Już nie wiem co robić? :cry:
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

Zobacz ten filmik, jeżeli tak Ci nie działa to coś ze zmieniarką, możliwe, że coś źle jest połączone, albo wtyczka się wysunęła, ale to by nie działały płyty, zagadkowa sprawa.

http://www.youtube.com/watch?v=jEk-oIgfUjw

A tu masz drugi filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=pt0fkGa- ... re=related

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ctroy111
Kandydat

Tomek;
Dziękuje - faktycznie na filmach i zgodnie z twoim opisem jest to bardzo prosta sprawa - niestety ja nie umiem zainicjować procesu wkładania i wyjmowania płyt ze zmieniarki. Co gorsza powoli, po naprawde kilku ładnych godzinach spędzonych w aucie :lol: zaczyanm sie poddawać. w zmieniarce są cały czas ? :shock:
PozdrawiamJK
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

ctroy111 są dwie możliwości, w zmieniarce coś się dzieje z mechanizmem wkładania i wyjmowania płyt, a druga możliwość, że coś nie łączy na kablach.
Najlepszym sposobem było by wyjąc zmieniarkę i podłączyć ją do autka gdzie jest taka zmieniarka.
W ten sposób można by sprawdzić, czy wina jest po stronie zmieniarki czy np. instalacji.
Szkoda, że daleko mieszkasz bo byśmy to obadali w 10 min.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
ctroy111
Kandydat

szkoda - niestety w Warszawie rzadko autem bywam - chyba że Ty w Świnoujściu będziesz na wakacje...:)):)
Będę meldował na forum o sukcesach.........bądź ich braku
;)
Pozdrawiam i dziekuje
mlodypoznan

Post autor: mlodypoznan »

A może spróbuj odłączyć aku?Wiem że to może być dziwne ale może poprostu sie coś zawiesiło?
ODPOWIEDZ