Elektryczne ogrzewanie dodatkowe PTC

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
_Jag_
Początkujący
Auto:: 1T1 BKD DSG
Imię:: Jacek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Elektryczne ogrzewanie dodatkowe PTC

Post autor: _Jag_ »

Witam
Właśnie zakończyłem montaż dodatkowego ogrzewania PTC (Z35).
Rewelacja - Webasto może się schować (mam seryjny dogrzewacz przerobiony na pełne ogrzewanie i ciągle z nim kłopot).
Zaraz po włączeniu czuć, że leci cieplejsze powietrze, a dziś przy -4C po 500m jazdy było naprawdę gorące (jakby silnik miał z 70C).

PTC można montować tylko jeżeli alternator ma co najmniej 140A (bezpiecznik w skrzynce 200A, ale lepiej sprawdzić tabliczkę na alternatorze).
Pobór prądu dochodzi do 90A!!! (1050W)

Montaż jest bardzo prosty, mój czas ok. 6godz z pomiarami i zmianami w sterownikach (VAG [09] i [19] trzeba dodać [7D]).
Poszło by szybciej (2godz) jakbym miał wymiary kabli i prawidło wpiąłbym wtyczkę do sterownika can gateway. Napsuło mi to dużo krwi - a przyczyną była niedopiętą wtyczka......
Końcówki do kabli osadzałem przy pomocy opalarki (lutownica nie miała szans).

Moje kable miały długość:
+ 1.8m
- 1,2m

Koszty:
Element PTC 1K0963235E + osłona + wtyczka CAN - 105zł z przesyłką,
Kable 16mm2 +końcówki - 50zł
Muszę jeszcze dokupić bezpiecznik 100A bo wykorzystałem ten zasilający bezpieczniki w kabinie.
Jeżeli Was to interesuje mogę zrobić manual.
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

jak mozesz dawaj, pewnie sie komus przyda. mialem ta grzalke i przyznam ze nawet nie wiedzialem ze mialem:) dopoki nie bawilem sie vcdsem i przy testach dodatkowego ogrzewania zaciekawilo mnie od czego przekaznik tyka... i po nitce do klebka sie okazalo ze mam to usrojstwo. nie wiedzialem tez ze to mam bo az tak dobrze to nie grzalo wg mnie... fakt, swiatla przygasaly i bylo czuc inny zapach powietrza z nadmuchu na szybe, taki powiedzialbym farelkowy:) ale skoro Tobie super grzeje to moze ja mialem cos upalone???
i temet chyba przeniesc w inny dzial;) bo tu chyba nie pasuje;)
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik
Auto:: turek na YETI 4x4
Imię:: Krzysiek
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 16 razy

Post autor: żółwik »

Polecam
montaż i cennik z tamtego roku

MONTAŻ nagrzewnicy elektrycznej PTC sterowanie przez Can
Najpierw musimy pozbierać części:

1K0 963 235 E - nagrzewnica z CAN’em, do 10.2006 164,00 zł Allegro

(1K0 963 235 F - nagrzewnica sterowana przekaźnikami bez CAN’a, od 10.2006 - sposób podłączenia jest całkiem inny)
z ASO:
1K0 919 625 - śrubka do bezpieczników 1zł
N 105 255 06 - bezpiecznik 100A 10zł dobrze mieć zapasowy
1K0 972 704 C - wtyczka do CAN’a 2zł
000 979 009 E - piny z przewodami do wtyczki ok. 1m 2x 20zł
koszty ASO to 35zł

inne sklep elektryczny :
przewód 16mm2 czerwony 3m
przewód 16mm2 czarny 2m 40 zł
konektory oczkowe 6 , nakrętki i podkładki M6, itp. Na końcówki kabli 4 komplety
nakrętka M5 z kołnierzem (ewentualnie zwykła + podkładka)
2 * szybkozłącza 2 zł
2* po 8cm koszulki termokurczliwej / czerwona + czarna /na przewód 16mm2 gdy kupimy tylko jeden kolor kabla
taśma izolacyjna ok. 0,5mb
opaski zaciskowe jednorazowe szer. do 5mm jak najkrótsze 20szt do mocowania przewodów zasilających 1szt 10groszy
koszty ok 50,00 zł
książka Sam naprawiam samochód Volkswagen TOURAN
Laptop z dostępem do Internetu aby posiłkować się na bieżąco z Forum

1,
Rozłączamy akumulator, rozmontowujemy obudowę akumulatora zwracając uwagę, aby nie uszkodzić zaczepów. Str. 74-75 klemy zdejmujemy w kolejności masowy pierwszy później prądowy .
Następnie rozmontowujemy wlot powietrza z grila od strony komory silnika wyjmujemy filtr
powietrza, str. 261
odkręcamy śruby mocujące podstawę akumulatora 2sz + 1 śrubę przy podstawie mocowania str. 76

tak rozmontowany energicznie ciągniemy w górę zwracając uwagę na kruchość plastików mocowanie na wcisk jest na kołkach po filtrem powietrza
,niektórzy omijają ten etap , ale jak zamocować bezpiecznie przewody zasilające element grzejny / 16mm2 / ? .
2,
dobieramy sie do plastików we wnętrzu auta ...
a półka przy bezpiecznikach przy lewym kolanie kierowcy str. 74
b/ osłona plastikowa przy pedale gazu na panelu środkowym str. 281-282
c/ wymontowanie zapalniczki 2*kręty na krawędziach zapalniczki za zasłonami plastikowymi później str.279 zaczepy należy pociągnąć do siebie z umiarem i już
d/ wyjmujemy gumową wkładkę pod zapalniczką odkręcamy 1 wkręt i wyciągamy plastikową półeczkę energicznym ruchem ciągnąć wewnętrzną stronę półki w górę str. 279
e/ podnosimy do góry osłonę dźwigni biegów tą niby ze skóry pod nią są 3 wkręty odkręcamy je str. 275-276
odsuwamy plastik w stronę środka kabiny tak aby element plastikowy który jest tusz nad nim mógł się swobodnie poruszyć w stronę kabiny co umożliwi nam dostęp do miejsca mocowania PTC str.280

f/ odkręcamy 1 wkręt od nawiewu na nogi i wyjmujemy go str.137 element nr 19
h/ odkręcamy 4 wkręty które mocują osłonę nagrzewnicy str. 143
W tym momencie mamy dostęp do sedna sprawy ale to dopiero część rozkręcania plastików ...
I/ demontujemy boczną osłonę na desce rozdzielczej zahaczamy ją delikatnie od strony włącznika świateł w stroną otwartych drzwi następnie ciągnąc należy do siebie i ... już str. 74 i 282
j/ tak dostajemy się do kostek od włącznika świateł i regulacji rozłączamy je
k/ zdjęcie osłony plastikowej w której jest w/w przełącznik kołki mocujące są poniżej listwy ozdobnej czyli w górnej części demontowanego elementu , należy delikatnie ale zdecydowanie pociągnąć w górnej części elementu do siebie i już ... oczywiście nie zapominamy o wkrętach w dolnej części elementu str. 284
l/ i w tym momencie pokazał nam się sterownik Gatewey

który jest za regulatorem świateł , wyciągamy go i odnajdujemy skręcone ze sobą dwa przewody 1 pomarańczowy z nitką zielonego CAN-H i drugi pomarańczowy z nitką brązowego CAN-l
Opis dotyczy wersji z klimatyzacją Climatic /manual/ przy wersji Climatronic podobno bliżej są kable od Climatronica i z stamtąd bierzemy sygnał sterowania kolory kabli TAKIE SAME

„Cytat”:
dorabiamy wtyczkę do CAN (albo z Climatronica, albo z gateway’a
wyciągamy wtyczkę 20-pin czarną z tyłu climatronica i przewlekamy na zewnątrz,
odnajdujemy przewody pomarańczowo-zielony(CAN-H) i pomarańczowo-brązowy (CAN-L),
robimy wtyczkę do nagrzewnicy wkładając pin 1 i 2 w zakupioną obudowę,
przewód pin1 łączymy z CAN-H, a pin2 z CANL
Ja użyłem szybkozłącze i jest dobrze, przed tym można nową wiązkę okręcić
taśmą lub wpuścić w peszel, podłączamy wtyczkę z powrotem do climatornica,
opaskami mocujemy wiązki, i wyciągamy naszą wtyczkę w okolice nagrzewnicy
w tym momencie można ją podłączyć do nagrzewnicy i kablami od akumulatora
podłączyć zasilanie dla sprawdzenia działania

m/ po zarobieniu końcówek przewodów wsuwamy PTC w należne jej miejsce przy nagrzewnicy wodnej

dokręcamy 2 wkrętami, dokręcamy końcówki od kabli i układamy je tak, aby były „bezpieczne”, czyli z daleka od elementów metalowych po wybraniu drogi kabli / ja puściłem je nad pedałami podwieszając pod grubą wiązką kabli i mocując paskami samozaciskowymi / szukamy drogi wyjścia z kabiny do komory silnika. W przypadku automatów to prosta sprawa jest wolny otwór w miejscu po mocowaniu pedału sprzęgła w gumie zrobiłem otwór wiertłem 10 i poprowadziłem przewody do komory silnika.
Osłonę plastikową od nagrzewnicy dorabiamy do naszych potrzeb, czyli odcinamy część,

którą teraz wypełnia PTC lub kupujemy w ASO oryginał numer 1K1 819 349 E koszt 40zł ja wybrałem wersję pierwszą 2 minuty pracy potrzebny jest „Bosch” z tarczą żyletką i lutownica do prac plastycznych.

Przewody ułożyłem w kanale kablowym pod akumulatorem / przewód prądowy / a masowy poprowadziłem do śruby obok mocowaniu masy głównej.
Należy zwrócić szczególną uwagę na sposób ułożenia przewodów, tak, aby wyeliminować możliwość ocierania sie ich o elementy karoserii, co pozwoli wyeliminować zagrożenie zwarcia pamiętajmy o tym dla BEZPIECZEÑSTWA nas samych i auta.
n/ układamy przewody i odcinamy tyle ile potrzeba zarabiamy końcówki
o/ montujemy bezpiecznik na szynie w skrzynce bezpieczników na pozycji 5 lub 6 /wolnej/ i dokręcamy go
mocujemy kabel prądowy do drugiego końca bezpiecznika.

Sprawdzamy mocowania kabli dokręcamy śruby sprawdzamy wtyczkę przy PTC układamy kabelki od wtyczki do sterownika tak, aby były „bezpieczne”.
W tym momencie jesteśmy na półmetku . Rozpoczynamy montowanie proponuję od akumulatora /pamiętajmy o kolejności zakładania klem odwrotnie niż przy demontażu /
Jak mamy prąd to możemy się pokusić o kontrolne uruchomienie sprawdzamy czy przewody się nie grzeją i możemy zaadoptować za pomocą VCDS urządzenie .

Jak wszystko ok. to zabieramy się za składanie a żonę prosimy o przygotowanie chłodnego PIWA bo przecież było gorąco .

Warunki załączenia PTC przy Climatycu:

· temperatura wody mniejsza niż 75 st.
· napięcie akumulatora powyżej 12V
· włączony silnik (obroty powyżej 500/min)
· sygnał załączenia (załączenie = ustawienie pokrętła regulacji temperatury przynajmniej na chwilę na MAXa, wyłączenie = ustawienie pokrętła przynajmniej na chwilę na MIN).

Wykorzystałem cytat i zdjęcia z
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=43299
strony podanej na początku postu

mam nadzieję że pomogłem
Awatar użytkownika
arcadioush
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 2005 BKC
Imię:: Arkadiusz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: arcadioush »

Fajne... :piwo:
Bezapelacyjnie, do samego końca... Mojego lub jej...
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

kawal dobrej roboty:)
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik

dodam jeszcze ciekawe rozwiazanie na Zimę

http://kompletacje.intercars.com.pl/def ... =BKC&kodg=

http://sklep.intercars.com.pl/?towkod=B016B3#x

opis montażu po angielsku
http://www.defa.com/doc/800/3850.pdf

cena dośc wysoka latem jak ogladałem było troche ponad 550,00 za komplet , zima nakręca popyt
seba244
Expert
Auto:: Touran
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: Elektryczne ogrzewanie dodatkowe PTC

Post autor: seba244 »

_Jag_ pisze: Webasto może się schować (mam seryjny dogrzewacz przerobiony na pełne ogrzewanie i ciągle z nim kłopot).
Bez przesady
marcin802
Początkujący
Imię::

Post autor: marcin802 »

Super robota !! Masz może schemat podłączenia tego w aucie z 2008 roko z nagrzewnicą 1K0 963 235 F bo poważnie nad tym sie zastanawiam :)
Awatar użytkownika
arcadioush
Przeglądacz
Auto:: VW Touran 2005 BKC
Imię:: Arkadiusz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: arcadioush »

_Jag_ pisze:Witam
Właśnie zakończyłem montaż dodatkowego ogrzewania PTC (Z35). (...)Jeżeli Was to interesuje mogę zrobić manual.
Czekamy, czekamy...
_Jag_
Początkujący

seba244 pisze:
_Jag_ pisze: Webasto może się schować (mam seryjny dogrzewacz przerobiony na pełne ogrzewanie i ciągle z nim kłopot).
Bez przesady
Racja 5kW to nie 1kW - ale jak nie pompka wody to świeca żarowa itd..... Webasto mogli umiescic w dogodniejszym miejscu, żeby połowy samochodu nie trzeba było rozbierać.

Na początku zimy wracalem do domu i musiałem zatankować po drodze. Po kilkudziesieciu kilometrach auto gasło i trafiło moc - skończyło się czyszczeniem zbiornika i wymiana filtra paliwa. Niestety od tej pory mam kłopot z pompką paliwa webasto. Pewnie się przytkala albo źłe umieściłem ssak .
Ma ktoś może patent jak wyjąć pompkę bez demontażu zbiornika?
Na stacji gość mnie wyśmiał. Moja wina bo paragonu nie wziąłem.

Po tych przygodach wpadłem na pomysł PTC. Nie mam garażu i webasto musi poczekać.

Manul wystawił żółwik. Mogę dodać, że obyło się bez demontażu osłony dźwigni biegów.
marcin802 pisze:Super robota !! Masz może schemat podłączenia tego w aucie z 2008 roko z nagrzewnicą 1K0 963 235 F bo poważnie nad tym sie zastanawiam :)
Tez możesz wstawić nagrzewnicę w wersji E, a jak się upierasz na F to informacje są tutaj:
http://forum.skoda-club.ru/viewtopic.php?f=99&t=102038
Moim zdaniem F jest trudniejsza w montażu -trzeba wstawić 2 piny do wtyczki sterownika silnika + dodatkowe przekaźniki. Wersja E tylko 2 przewody i podłączenie do Can.
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik

marcin 802
poszukaj na forum skody tam widziałem pewne informacje link ;http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40623&start=465

przepraszam teraz dopiero zauważyłem pytanie
marcin802
Początkujący

Dzięki za linka ale widze że nie ma co inwestować w nowe PDC z literką f lepiej i łatwiej starszą wersję z literką e
;)
Awatar użytkownika
żółwik
Użytkownik

tylko jest mały problem z "E" brak na rynku wtórnym
gdybyś chciał kupić nówke to ... zapoznaj sie z cenami w VW
a szybko Ci przejdzie / nówka /
marcin802
Początkujący

Zamontowałem wreszcie tą nagrzewnice na can komunikuje się z 19 ale wyrzuciło 3 błędy lecz nie mogę ich skasować bo wyskakuje komunikat żę nie łączy się z ECU tylko niby po co czy może to być przyczyną uszkodzenia samej nagrzewnicy
_Jag_
Początkujący

A zmieniles kodowanie w gateway, w installation list -musi byc zaznaczamy moduł 7D - Aux. Heater. Zmienia się to w długim kodowaniu.
Masz climatronik czy ręczne sterowanie?
ODPOWIEDZ