cieżko pali na zimnym silniku

gregorypeg
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: gregorypeg »

Komputery w dwóch miejscach nie wykazały żadnych błędów. Wygląda no to, że paliwo po dłuższym postoju cofa się do zbiornika i przy odpaleniu trzeba długo kręcić żeby napompować układ (po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zapala od strzału). Tylko co nawala? Może pompka w zbiorniku? przy przekręceniu stacyjki słychać brzęk ale żadnego bulgotania. Kumpel w Touranie ma tak, że słychać bulgotanie paliwa, a jak u Was?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

u mnie nie słychac zadnego bulgotania ani nic innego po przekreceniu kluczyka a pali od strzała czy ciepły czy zimny...
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

Załóż sobie zaworek zwrotny na przewodzie i zobacz czy się poprawi...
gregorypeg
Przeglądacz

Na przewodzie podającym paliwo ze zbiornika paliwa do filtra?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 679 razy

Post autor: jeżu »

gregorypeg pisze:Na przewodzie podającym paliwo ze zbiornika paliwa do filtra?
Tak albo już za filtrem....Obojętne ale przed wg bardziej ok. Zrób to najlepiej przy filtrze paliwa jest miejsce...
gregorypeg
Przeglądacz

spróbuje najpierw zwiększyć dawkę rozruchową. Dziś rano przy odpalaniu przyciskałem pulsacyjnie pedał gazu i było znacznie lepiej.
gregorypeg
Przeglądacz

Wypiąłem przewód przy filtrze paliwa (ten idący z baku). Wsadziłem go w butelkę i przy włączeniu stacyjki pompka z baku nie tłoczyła paliwa, natomiast po kręceniu silnikiem paliwo było tłoczone. Czy ta pompka z baku nie powinna dawać ciśnienia już w momencie przekręcenia stacyjki?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

gregorypeg pisze:Czy ta pompka z baku nie powinna dawać ciśnienia już w momencie przekręcenia stacyjki?
powinna...
gregorypeg
Przeglądacz

Moja pompka przy przekręceniu stacyjki daje jednego strzała i potem dopiero pompuje przy kręceniu rozrusznikiem. Zdania uczonych są podzielone czy ma chodzić cały czas przy włączonej stacyjce?
sergiusz
Przeglądacz

Post autor: sergiusz »

Ja u siebie zauważyłem ostatnio że przy odpalaniu jak silnik załapie to obroty wskakują odrazu na ok 2 tys obr i dopiero spadają do ok.900obr/min.
Macie może u siebie podobne zjawisko?? ewentualnie co może być przyczyną?
Używam polskich znaków - bo w końcu to ma znaczenie, czy robisz komuś łaskę czy też laskę...
gregorypeg
Przeglądacz

Pompkę w baku mam sprawną - paliwo jest tłoczone. Ta kompie wyszło że pompo-wtryski są dobre, nie wyszły żadne usterki. Czy to możliwe że paliwo się cofa przez filtr paliwa przez noc?
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Zrób inaczej. Podłącz dopływ i powrót do kanistra i umieść go nieco wyżej od silnika. Podłącz bezpośrednio do silnika pomijając filtr. Odpal na drugi dzień.
Jeśli juz po odpaleniu zadymił na czarno to może być (co zdarza się rzadko) winna pompek, które dobrze nie trzymają i paliwo przez noc sączy się na tłok. Później problem z odpaleniem i czarny dym, bo za dużo paliwa a za mało powietrza przy starcie.

Aha, a sprawdzałeś obroty silnika na rozruszniku? Trzeba odłączyć zasilanie pompek podłączyć się VAgiem i obserwować dowolny blok pomiarowy z obrotami.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
gregorypeg
Przeglądacz

Podpiąłem przeźroczysty przewód z filtra do pompy Vacu i zauważyłem że paliwo jest tłoczone do silnika. Po nocy nic nie zeszło. Może spróbować odpiąć wtyczkę od czujnika położenia wałka rozrządu i zobaczyć?
kames76
Początkujący

Post autor: kames76 »

Witam Panowie mam taki sam objaw po nocy ,nocach zalezy -nie moge odpalic musze krecic ze dwie minuty i trach odpala potem lala i tak w koło .podłanczałem kompa wsio idealnie wartosc wtrysk. sprawdzone u mechanika -podobno lala , czy moze paliwo uciekac z pompowtryskiwacza jak sprawdzic ktory to
gregorypeg
Przeglądacz

U mnie też prawdopodobnie przepuszcza jeden z wtrysków na uszczelce i jestem ciekaw jak sprawdzić który. Tak jak wcześniej pisałem paliwo nie cofa się po nocy, pompka w zbiorniku sprawne.
ODPOWIEDZ