ustawienia ogrzewania
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 5 razy
ustawienia ogrzewania
Proszę o pomoc w temacie optymalnych ustawień na panelu ogrzewania przy pierwszym odpaleniu w zimie np. -10 C.
Mam 2C klima tronik. Ustawiam np. po 22 C po obu stronach, przycisk auto załączony i ...
Co jeszcze koledzy włączacie w panelu sterowania ?
Czy częściowo zaparowane boczne szyby drzwi kierowcy i pasażera to norma ?
Mam 2C klima tronik. Ustawiam np. po 22 C po obu stronach, przycisk auto załączony i ...
Co jeszcze koledzy włączacie w panelu sterowania ?
Czy częściowo zaparowane boczne szyby drzwi kierowcy i pasażera to norma ?
jurek
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Ja ustawiam na HI i nawiew na szyby. I po chwili para znika.
Lekko zaparowane boczne tylne szyby to norma. Wynika to z różnicy temperatur, w aucie i na zewnątrz, szczególnie przy dużych mrozach. Nawiew skutecznie osusza i nagrzewa przednią i pierwsze boczne szyby. Tylne nie są tak ważne dla bezpieczeństwa jazdy, ew przy cofaniu. No i to też zależy od ilości osób na pokładzie. Każdy oddycha, więc wiadomo zużywa powietrze. Jeżeli masz nadmierne parowanie szyb to może kanały nie są w pełni drożne ?
U mnie lekko parują tylne ale tylko przy dużych mrozach i np podczas mocnej ulewy.
Lekko zaparowane boczne tylne szyby to norma. Wynika to z różnicy temperatur, w aucie i na zewnątrz, szczególnie przy dużych mrozach. Nawiew skutecznie osusza i nagrzewa przednią i pierwsze boczne szyby. Tylne nie są tak ważne dla bezpieczeństwa jazdy, ew przy cofaniu. No i to też zależy od ilości osób na pokładzie. Każdy oddycha, więc wiadomo zużywa powietrze. Jeżeli masz nadmierne parowanie szyb to może kanały nie są w pełni drożne ?
U mnie lekko parują tylne ale tylko przy dużych mrozach i np podczas mocnej ulewy.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 5 razy
Dzięki za poradę
Miałem własnie ostatnio 4 osoby na pokładzie w nastroju "powrot z nart" i trochę te zaparowane szyby boczne przeszkadzały.
Jak rozumiem wciskasz przycisk w climatroniku - nawiew na przednią szybę i pokrętło dmuchawy na full ?
Może ktoś ma jeszcze jakieś sposoby na optymalną "atmosferę " w Turanku

Jak rozumiem wciskasz przycisk w climatroniku - nawiew na przednią szybę i pokrętło dmuchawy na full ?
Może ktoś ma jeszcze jakieś sposoby na optymalną "atmosferę " w Turanku

jurek
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
@said
Aby odparować/odmrażać przednią szybę wciśnij przycisk z jej symbolem. Wtedy nawiew się przestawi na szybę i dmuchawa pójdzie na wysokie obroty.
Normlanie podczas jazdy używam włączonego nawiewu na szybę (ludek ze strzałką w górę), jak zimniej na dworze, to dodaję na nogi (ludek ze strzałką w dół). Na początku jazdy jest mi zimno w ręce więc na krótko jeszcze nawiew na środek (ludek ze strzałką w prawo).
Notabene ta ostatnia kombinacja nawiewów jest możliwa tylko w climatronicu
PS. Dopisz rocznik auta do profilu
Aby odparować/odmrażać przednią szybę wciśnij przycisk z jej symbolem. Wtedy nawiew się przestawi na szybę i dmuchawa pójdzie na wysokie obroty.
Normlanie podczas jazdy używam włączonego nawiewu na szybę (ludek ze strzałką w górę), jak zimniej na dworze, to dodaję na nogi (ludek ze strzałką w dół). Na początku jazdy jest mi zimno w ręce więc na krótko jeszcze nawiew na środek (ludek ze strzałką w prawo).
Notabene ta ostatnia kombinacja nawiewów jest możliwa tylko w climatronicu
PS. Dopisz rocznik auta do profilu
- jarry
- Władca postów
- Auto:: 1T1 '05, 521 '10, 542 '11
- Imię:: Rołbert
- Podziękował: 584 razy
- Otrzymał podziękowań: 828 razy
aby przyspieszyć nagrzewanie zaraz po starcie silnika ustaw dmuchawę na minimum lub nawet zero pamiętając aby nie było ECON aktywne!
taka kombinacja ustrzeże cię przed nadmuchem zimna do kabiny (w początkowej fazie nagrzewnica ma temperaturę otoczenia, np. - 10° C i nie zmienisz tego bez urządzenia 7D), dopiero po chwili (zależy czy masz sprawne Webasto i innych czynników) uruchom dmuchawę na wyższych nieco obrotach, jeśli parowanie szyb pozwoli to użyj trybu zamkniętego obiegu, oczywiście jak tylko szyby zaczną parować wyłącz obieg zamknięty który sprzyja parowaniu szyb, możesz to zmieniać cyklicznie aby jechać bezpiecznie a jednocześnie maksymalnie przyspieszyć nagrzewanie auta
temperaturę śmiało ustawiaj na HI, na pewno nie zaszkodzi
taka kombinacja ustrzeże cię przed nadmuchem zimna do kabiny (w początkowej fazie nagrzewnica ma temperaturę otoczenia, np. - 10° C i nie zmienisz tego bez urządzenia 7D), dopiero po chwili (zależy czy masz sprawne Webasto i innych czynników) uruchom dmuchawę na wyższych nieco obrotach, jeśli parowanie szyb pozwoli to użyj trybu zamkniętego obiegu, oczywiście jak tylko szyby zaczną parować wyłącz obieg zamknięty który sprzyja parowaniu szyb, możesz to zmieniać cyklicznie aby jechać bezpiecznie a jednocześnie maksymalnie przyspieszyć nagrzewanie auta
temperaturę śmiało ustawiaj na HI, na pewno nie zaszkodzi

pozdraVWiam, jarry
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
TEL. 66(osiem) 403 66(dziewięć)
"Frustra vivit, qui nemini prodest"
*PW wyłączone - proszę pisać na email
*moje auto http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=7898
*mój kanał YT - http://www.youtube.com/user/VWTouranPol ... ist&view=1
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Kolego a Ty czytasz to forum w ogóle ? Włączony Econ powoduje nie włączanie dogrzewacza, czyli auta będzie długo się nagrzewało. Tak działa to zimą, czy ogólnie przy temperaturze poniżej +5 C. Latem natomiast włączony Econ nie uruchamia klimatyzacji przez co sprężarka się nie włączy i nie będzie przyjemnego chłodku gdy żar z nieba.