Kilkakrotnie spotkałem się z tym że po zgaszeniu silnika (silnik nie pracuje) słychać spod maski "pukanie" ok. 10 razy. Nie sadze żeby to było z klimy itp. Raczej przypomina mi to jakieś odpowietrzenie, jakby jakis zawór pracował.. Spotkał się ktoś z czymś takim? co to może być?
A wiesz ja czasem jak zaleje pod korek, staje w garażu już, gasze silnik to słysze jak sie przelewa z zbiorniku zupka to też takie al'a "pukanie" jest. Może wydaje Ci się, że to spod maski?
andrz3j: może te stuki pochodzą z klapek nawiewu. Masz klimatyzację typu: Climatronic czy Climatic? Jeśli Climatronic to reset wykonasz za pomocą klawiszy ECON i nawiew na przód (wciśnięte jednocześnie)
rock4 pisze:andrz3j: może te stuki pochodzą z klapek nawiewu. Masz klimatyzację typu: Climatronic czy Climatic? Jeśli Climatronic to reset wykonasz za pomocą klawiszy ECON i nawiew na przód (wciśnięte jednocześnie)
mam climatronica 2 strefowego
po co własciwie robi sie reset nawiewu?
Rauko pisze:Ciekawe. Co rozumiesz przez przód? Na szybę, czy na twarz
Sorki, faktycznie mało szczegółowo napisałem, ale chodziło mi tu o nawiew na szybę (choć przyznam, że robiłem to dwukrotnie, jedno po drugim i przyciskałem raz jeden guzik (na twarz) a raz drugi (na szybę) i dopiero wtedy zauważyłem poprawę)
andrz3j: u mnie reset klap pomógł na brak nawiewu z lewej kratki. Po tym resecie powietrze zaczęło płynąć zewsząd
U mnie, moim zdaniem był to domykajacy sie zawór EGR (kilkakrotne pukanie, próbował się domknąć..). Wyczyściłem EGR, zrobiłem adaptacje i problem znikł. Jak pojawi się znowu będę brał pod uwagę to co napisał Klaif