Światła dzienne zapalane przy otwieraniu auta

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
karollo92
Auto:: Touran
Imię::

Światła dzienne zapalane przy otwieraniu auta

Post autor: karollo92 »

Witam wszystkich serdecznie,
jestem nowy na tym forum. Mam pytanie odnośnie zapalania się świateł podczas otwierania auta z kluczyka. Obecnie mechanik ustawił mi automatyczne włączenie świateł dziennych po przekręceniu kluczyka (nie ukrywam, że bardzo przydatna opcja) ale niedawno widziałem u pewnego użytkownika Tourana, iż posiadał on również opcję zapalania się świateł dziennych na kilkanaście sekund po otwarciu samochodu z kluczyka. Co prawda w jego aucie było wiele bajerów typy park assist oraz jak przypuszczam ważny w tym przypadku czujnik zmierzchu ;)
Czy w moim aucie które nie posiada żadnych czujników (posiada GPS z radiem RNS510) istnieje możliwość ustawienia auta tak aby załączało światło po jego otwarciu? Funkcja ta ułatwiłaby mi życie bo już nie raz wleciałem w coś po ciemku dążąc do mojego auta ;)
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Zapraszamy do powitalni kolegę najpierw.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Witam. Ta funkcja to Coming Home i Leaving, ale nie sądzę by było to zrobione na światłach do jazdy dziennej... Przynajmiej w mojej wersji 1T2 jest to realizowane za pomocą switeł mijania...
Poczytaj http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=137
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?p=1485
Prawidłowe jej działanie jest uzależnione od kilku czynników związanych z wyposażeniem "elektrycznym" Twojego auta...
Najlepiej weź vcdsa w rękę i poeksperymentuj z kodowaniem w 09
Czujnik RLS sie przydaję, (ale nie jest niezbędny) bo korzystając z funkcji C/L Home nie zapali Ci świateł np w południe w piękny słoneczny dzień.
ODPOWIEDZ