Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Akumulatory w Waszych autkach. Jaka pojemność, moc itd?

Post autor: Gregor »

witam
jakie akumaulatory siedzą w waszych tourankach
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Post autor: rock4 »

W zeszłym roku wymieniałem akumulator na coś takiego:
Varta Silver 77Ah 780A Nawet w tym samym sklepie kupione tylko za 400zł
Na razie odpukać sprawuje się dobrze, oby tak przez najbliższe lata:)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 214 razy
Otrzymał podziękowań: 678 razy

Post autor: jeżu »

Najlepiej dopasuj sobie jakiś dobry z zakresu 70-77ah. I będzie Ci hulał dobre kilka lat Bosch silver, Centra futura..... Polecam...
Awatar użytkownika
Gregor
Zaawansowany
Auto:: 1T1 AVQ 1.9 tdi
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Gregor »

jaki ten akumulator bo niewiem czy tenm co napisał Rock4 nieweim czy alternator doładuje jakie były oryginalne
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

Ten który podałem z zakresu 70-77ah bez problemu doładuje alternator. A o firmie Ci juz pisałem. Nie masz w okolicy jakiegoś dobrego sklepu z aku? Jak nie zapraszam do Olkusza...
mirek1966
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: mirek1966 »

W swoim Touranie jeszcze mam CENTRA FUTURA 77 ah. Zakupiłem akumulator w 06/2010 (skuszony 3 letnią gwarancją) i pierwsze problemy zaczęły się w 01/2011. Oczywiście reklamacje nie przynoszą rezultatu. Instalacja w aucie sprawdzona i jest OK. Wcześniej miałem oryginalnie zamontowaną Wartę i było super, ale padła ze starości. Nie daj się nabrać na 3 letnią gwarancję, która faktycznie nic nie daje (chyba, że masz dużo czasu i determinacji w dochodzeniu swoich praw). Poczytaj na forach o reklamacjach Centry, to zobaczysz, że jestem jedną z wielu osób tak potraktowanych przez Centrę. Mając w pamięci poprzedni akumulator, polecam Wartę SILVER.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

mirek1966 pisze:W swoim Touranie jeszcze mam CENTRA FUTURA 77 ah. Zakupiłem akumulator w 06/2010 (skuszony 3 letnią gwarancją) i pierwsze problemy zaczęły się w 01/2011. Oczywiście reklamacje nie przynoszą rezultatu. Instalacja w aucie sprawdzona i jest OK. Wcześniej miałem oryginalnie zamontowaną Wartę i było super, ale padła ze starości. Nie daj się nabrać na 3 letnią gwarancję, która faktycznie nic nie daje (chyba, że masz dużo czasu i determinacji w dochodzeniu swoich praw). Poczytaj na forach o reklamacjach Centry, to zobaczysz, że jestem jedną z wielu osób tak potraktowanych przez Centrę. Mając w pamięci poprzedni akumulator, polecam Wartę SILVER.
Mirku na co dzień zajmuje się sprzedażą , a także reklamacjami akumulatorów. Muszę Ci powiedzieć, że każdy producent m.in Centa ma swój własną procedurę rozpatrywania reklamacji. Ja ze swojej skromnej osoby naprawdę na centrę nie narzekam, wiadomo są reklamację, ale nie dużo trafia się reklamacji, w których aku miał wadę fabryczną i klient dostaje nowy. Natomiast są też reklamacje oddalone i tu wynika to z niesprawnie działającej instalacji w pojeździe. Sprawdź sobie proszę napięcie ładowania oraz najważniejsze pobór prądu w czasie postoju..., powinien być nie większy niż 50 miliamper jak masz możliwość oczywiście... Pamiętaj,że kilkukrotne głębokie wyładowania akumulatora i aku nigdy nie odzyska 100% sprawności... 8)
mirek1966
Początkujący

Post autor: mirek1966 »

Tak jak napisałem, samochód był sprawdzany i jest OK (prąd ładowania i pobór prądu). Pomijając już sam samochód, jeśli naładowany akumulator bez podłączenia do instalacji pojazdu potrafi się w niedługim czasie (7 dni) rozładowywać, to niezależnie od procedury, szanująca się firma uznaje reklamacje. W przypadku CENTRY reklamacja oddalona - orzeczenie akumulator sprawny. Jeśli tak się zachowuje sprawny akumulator CENTRA FUTURA, to już więcej nie chcę takiego akumulatora. Potrzebuję akumulatora sprawnego inaczej. Zbyt późno zapoznałem się z opiniami innych użytkowników nt. efektów reklamacji akumulatorów tej marki. Trudno, koszty zakupu tego złomu muszę potraktować teraz jako koszty edukacji i przed zimą prawdopodobnie zakupić kolejny.
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów

mirek1966 pisze:jeśli naładowany akumulator bez podłączenia do instalacji pojazdu potrafi się w niedługim czasie (7 dni) rozładowywać
No to faktycznie, ktoś nie potrafi prawidłowo zdiagnozować akumulator....
ptomek2
Przeglądacz

Post autor: ptomek2 »

Ja również mam Centre Future + 77 Ah. Służy mi już 4 lata i jestem z niego zadowolony.
Fotografia Ślubna i Wideofilmowanie HDSLR
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Post autor: Maciej_F »

jeżu pisze:........na co dzień zajmuje się sprzedażą , a także reklamacjami akumulatorów....
Witam muszę się przyjrzeć akumulatorowi . Mam go tylko 2 lata (Varta blue dynamic 74Ah) A już zaczyna coś szwankować . Z rana i przy zerze trudno obrócić silnikiem .

Potem jest ok następne odpalenia na jeszcze zimnym silniku są dobre i oczywiście trochę gorzej pali na ciepłym .

Sprawdzę napięcia (to co mogę według leksykonu ) będę miał jakieś blade pojęcie.

Spróbujemy znaleźć jakiegoś magika od testów akumulatora .

Moje pytanie po długim wywodzie brzmi :

Co ciekawego o akumulatorze mógłbym się dowiedzieć z VCDS'a i zgubsza w którym miejscu??

Dodano .

Dokonałem wstępne pomiary akumulatora w/g minileksykonu Jarry-ego :
na postoju (po nocy ) 11,9 V
po przekręceniu stacyjki spada do 11,4 V
w czasie rozruchu 9,4V :roll:
ładowanie bieg jałowy 14,0 V
przy ok 2500rpm 14,8V
Włączenie - wyłączenie świateł nie zmienia napięcia +/- 0,05 V

Hmmm wygląda na deth A niby Varta 2 letnia .

Co polecacie ???
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

hej

muszę zmienić akumulator na zimę i wybrałem Vartę Silver 77Ah 780A rozruch. Tylko patrzę,że ten 77Ah ma 190mm wysokości i czy on wejdzie tak,żeby sie zamknęła klapka czy muszę kupić 74Ah,bo on ma 175mm wysokości.Pozostałe wymiary są takie same..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
mpmichu
Początkujący

Post autor: mpmichu »

Muti pisze:hej

muszę zmienić akumulator na zimę i wybrałem Vartę Silver 77Ah 780A rozruch. Tylko patrzę,że ten 77Ah ma 190mm wysokości i czy on wejdzie tak,żeby sie zamknęła klapka czy muszę kupić 74Ah,bo on ma 175mm wysokości.Pozostałe wymiary są takie same..
Sam kupiłem taką Vartę i jestem jak na razie bardzo zadowolony - mieści się pod pokrywą bez problemu - możesz śmiało kupować.
Awatar użytkownika
Misiek8010
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Misiek8010 »

Mam dokładnie taki sam i bez problemu zmieścił się pod obudową:)

Pozdrrr
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A jak "wrazenia" z używania tego aku?
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ODPOWIEDZ