Demontaż tapicerki przednich drzwi - manual

Miejsce do prezentowania własnych modyfikacji - co ulepszyliśmy, usprawniliśmy i chcemy podzielić się tym z innymi.
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Auto:: Touran 1,9 AVQ 2003
Imię:: Marek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy
Kontakt:

Demontaż tapicerki przednich drzwi - manual

Post autor: rock4 »

Witam,
Nie dalej jak dzisiaj miałem okazję demontować tapicerkę drzwi przednich (lewych) z powodu uszkodzonego głośnika. Z racji, że nie znalazłem w necie manuala dotyczącego tego problemu postanowiłem opracowac mojego pierwszego manuala. Wybaczcie za drobne potknięcia w opisie jeśli takie się zdarzą.
Cały demontaż tapicerki bocznych drzwi zacząłem od odkręcenia dwóch śrub w dolnej części tapicerki - torx 20.
Obrazek
Kolejny punkt to podważenie plastiku z przyciskami do otwierania okien. Ja zacząłem od szerszej strony z płaskim śrubokrętem w ręku. Plastik ten mocowany jest na 3 lub 4 zatrzaskach, takich samych jak te które trzymają ramkę wkoło radia.
Obrazek
Gdy już plastik nam odskoczy mamy do rozłączenia kostkę elektryczną, która rozmontowujemy najpierw pociągając za pomarańczowy element, potem za całą wtyczkę zgodnie z poniższymi strzałkami.
Obrazek
Pod zdemontowanym plastikiem ukażą nam się 3 srebrne śruby (Torx 25), które również musimy odkręcić. UWAGA ! ! ! nie demontujcie 5ciu czarnych śrub - nie mają znaczenia na demontaż tapicerki.

[EDIT 15.04.2012]: Kolega Rauko zwraca uwagę, że w jego przypadku miał tylko 2 śruby T-25 (nie miał tej najbliżej wąskiej strony - nie było też żadnego miejsca, żeby ją wkręcić). Poza tym wszystkie śruby ma srebrne.

Obrazek
To były wszystkie śruby jakie trzymają boczek tapicerki. Teraz najtrudniejszy element - poza śrubami boczek ma zatrzaski - zapinki, które trzeba podważyć by wyskoczyły ze swoich mocowań. Rozmieszczenie zapinek przedstawione jest na kolejnym fotce. Tak jak w przypadku śrub zacząłem podważać od spodu, gdyż od góry tapicerka jest zaokrąglona i zachodzi jak hak o metalową część drzwi.
Obrazek
Gdy uda nam się szczęśliwie oderwać tapicerkę od drzwi pozostaje nam rozpięcie kostki elektrycznej wciskając najpierw ząbek, a później różową (bądź fioletową - niestety moje możliwości identyfikacji tego koloru w tym momencie się kończą) dźwignię opuszczamy na dół, kostka sama wyskoczy.
Obrazek
Ostatnie zadanie by zobaczyć wnętrze drzwi to rozłączenie linki do otwierania zamka, która połączona z klamką jest za pomocą haczyka.
Obrazek
Gdy wykonamy wszystkie te czynności ukaże nam się wnętrze drzwi.
Obrazek
Ponowne założenie tapicerki odbywa się w sposób odwrotny do opisanego powyżej.
Ostatnio zmieniony ndz kwie 15, 2012 14:51 przez rock4, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

pięknie pokazane!!! :) czy w związku z powyższym mam rozumieć że maskownica głośnika jest zdejmowana wyłącznie z całym boczkiem?
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

aawol: egzaktli :P, maskownica głośnika jest zgrzana w tapicerkę i nie ma możliwości jej zdemontowania i dostania się do głośnika - tak to sobie niemcy pomyśleli
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

dzięki tym bardziej foto relacja się przyda.... swoją drogą totalna bezmyślność taki układ . Robiłem od podstaw audio w Clio III mojej ślubnej i zajęło to niecałe dwie godziny ( z montażem radia i lutowaniem kostki ISO bo francuz ma swoje rozwiązania a my chcieliśmy dobre radio). Założyłem 8 głośników - wszystko w maskownicach i położyłem konkretne kable. Do turka trzeba liczyć dwie godziny żeby dostać się do radia i zdjąć boczki...
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
Awatar użytkownika
dudi1516
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: dudi1516 »

Świetna robota :shock: powiedz mi jeszcze czy żeby wydostać to coś do sterowania lusterek i zamykanie centrala od wewnątrz potrzebny jest demontaż boczka czy mjest na to inny patent ??
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

Jeśli się mylę poprawcie mnie. Na przedostatnim zdjęciu na prawo od strzałek masz czarną osłonę przykręcone kilkoma śrubkami. Trzeba je odkręcić aby dostać się i wymontować moduł sterujący lusterkami oraz centralnym zamkiem, a co za tym idzie - musisz zdemontować boczek tapicerki.
Podczas demontażu tapicerki próbowałem podważyć ten element myśląc, że są tam ukryte śrubki trzymające boczek, jednak trzymało dość mocno - zorientowałem się wtedy, że nie tędy droga...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

rock dobrze prawi, trzeba ściągnąć tapicerkę, żeby się tam dostać.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
jaceko

Post autor: jaceko »

witam prosze o pomoc spadla mi szyba z przednich drzwi od kierowcy ,niemoge sciagnac rowniez tej blachy z pod tapicerki. co mam dalej robic .
Awatar użytkownika
rock4
Specjalista
Kontakt:

@jaceko: mam nadzieję, że w tym temacie znajdziesz odpowiedź na Twój problem:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=641 (jeden z postów @gregordabrowski)
Obrazek

Obrazek
Adrian93

Post autor: Adrian93 »

Mam mały problem .... Mianowicie w prawych drzwiach z tyłu zamek się po prostu zaciął ... gdy próbuje otworzyć pilotem samochód słychać w nich jak by jakiś silniczek chciał a nie mógł ich otworzyć. I mam hehe mały problem czy idzie w jakiś sposób dostać się do tego mechanizmu nie uszkadzając tapicerki ? Czy może ma ktoś jakiś inny patent którym chciałby się ze mną podzielić... Bo szczerze mówiąc zaczynają mnie denerwować drzwi które są a są bezużyteczne ;/ Z góry dzięki ;))
Tomek150
Początkujący
Auto:: Touran, 1.9 TDI BLS, 2006
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Tomek150 »

Adrian93 pisze:Mam mały problem .... Mianowicie w prawych drzwiach z tyłu zamek się po prostu zaciął ... gdy próbuje otworzyć pilotem samochód słychać w nich jak by jakiś silniczek chciał a nie mógł ich otworzyć. I mam hehe mały problem czy idzie w jakiś sposób dostać się do tego mechanizmu nie uszkadzając tapicerki ? Czy może ma ktoś jakiś inny patent którym chciałby się ze mną podzielić... Bo szczerze mówiąc zaczynają mnie denerwować drzwi które są a są bezużyteczne ;/ Z góry dzięki ;))
Mam ten sam /prawie/ problem z otwieraniem tylnych prawych drzwi. Ciekawostka jest taka, ze jak zamkne woz z pilota to nie moge otworzyc od zewnatrz. Dopiero dwa razy klamka od srodka i drzwi juz otwieraja sie normalnie. Do nastepnego zamkniecia z pilota.
Od jakiś dwóch tygodni nawet z pilota i klamką od środka też lipa - drzwi zablokowane. Nie słychać tego charakterystycznego cykania.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Tomek150 pisze:Mam ten sam /prawie/ problem z otwieraniem tylnych prawych drzwi. Ciekawostka jest taka, ze jak zamkne woz z pilota to nie moge otworzyc od zewnatrz. Dopiero dwa razy klamka od srodka i drzwi juz otwieraja sie normalnie. Do nastepnego zamkniecia z pilota.
Od jakiś dwóch tygodni nawet z pilota i klamką od środka też lipa - drzwi zablokowane. Nie słychać tego charakterystycznego cykania.
kolego polecam Ci mój temat - http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1394 ...
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

A jak zdjąć tapicerkę na zamkniętych drzwiach?
Albo jak je otworzyć skoro coś się koledze zacięło i nie dają się otworzyć?
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

nie zdejmiesz tapicerki przy zamkniętych drzwiach.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

QQRYDZA pisze:nie zdejmiesz tapicerki przy zamkniętych drzwiach.
zdejmiesz, tylko prawie napewno pourywaja sie spinki... ale trzeba bedzie wybrać mniejsze zło... szkoda, że to nie golf bo tam odchylasz sobie poszycie zewnętrzne drzwi i otwierasz...
ODPOWIEDZ