Liczę, że zrobicie dobry uczynek i 12 stycznia (sobota) br. pojawicie się w godzinach 8.30 do 14.00 w Warszawie przy ulicy Długiej 13/15 (Katedra Polowa Wojska Polskiego) i oddacie krew dla koleżanki kolegi QQ - Magda Vogel pacjentki Centrum Onkologi w Warszawie ul.Roentgena (6 piętro oddział B).
Szukajcie dużego czerwonego autobusu do poboru krwi.

Jak zostać krwiodawcą pod tym linkiem:
RCKiK
Szczegóły na plakacie:

a poniżej bonus dla przypomnienia:
Jedziesz samochodem, nagle dostrzegasz samochód leżący bokiem w rowie.
W głowie pojawiają Ci się pytania: ,,Zatrzymać się, czy dać szansę do wykazania się osobie jadącej za mną? Po co mam się zatrzymywać? Nawet nie wiem gdzie mam stanąć" Po co mam się zatrzymywać? Nie jestem lekarzem."
Spokojnie... Głęboki oddech, zacznijmy od początku - jesteś w stanie zrobić BARDZO WIELE mimo, że nie zdążyłeś się zapisać na kurs pierwszej pomocy prowadzony przez instruktorów Polskiego Czerwonego Krzyża.
Do rzeczy,
-->Zatrzymaj samochód
-w miejscu oddalonym przynajmniej 20 metrów od miejsca wypadku (dostęp wykwalifikowanych służb do miejsca wypadku)
-w miejscu widocznym dla innych uczestników ruchu(zwróć uwagę na miejsce bezpośrednio po zakręcie lub bezpośrednio po wzniesieniu)
-w miejscu, które nie zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, ale równocześnie sygnalizuje innym uczestnikom ruchu o nadzwyczajnej sytuacji na drodze
-włącz światła awaryjne i pozycyjne
-zamknij drzwi i weź ze sobą kluczyki
-->Zabezpiecz siebie
-załóż kamizelkę(nie ważne jest dzień, czy noc)
-zabierz ze sobą telefon komórkowy
-->Zabezpiecz miejsce wypadku
-wykorzystaj swój samochód(światła, ustawienie)
-rozstaw trójkąt ostrzegawczy za swoim samochodem w odległości odpowiedniej do charakteru drogi
-->Oceń sytuację
-gdy zrobisz wszystko, co powyżej, zatrzymaj się, weź głęboki oddech… i odpowiedz sobie na pytania:
-Czy coś mi zagraża?(wyciek paliwa, wyciek substancji z cysterny)
Jaki to rodzaj wypadku?(, wywrotka cysterny, zderzenie czołowe lub boczne, dachowanie)
Jakie pojazdy?(autobus, ciężarówka, cysterna, samochód osobowy)
Ilu jest poszkodowanych?(jeśli nie jesteś w stanie policzyć oceń w przybliżeniu)
-->Wezwij służby ratownicze
-dyspozytor wypyta Cię o wszystko
-spokojnie odpowiadaj na pytania podając wszystkie zaobserwowane przez Ciebie szczegóły
-nie rozłączaj się, dyspozytor zrobi to jak uzyska wszystkie informacje
-->Zabezpiecz pojazd uczestniczący w wypadku
-wyjmij kluczyk ze stacyjki i rzuć na deskę rozdzielczą
-zaciągnij hamulec ręczny
-włącz światła awaryjne
*W tym momencie, zrobiłeś już więcej niż statystyczny świadek wypadku samochodowego
-->Udziel pierwszej pomocy poszkodowanym