Jaka antena do CB-Radia?
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
ja mam Radio Yosan 120 PRO. Plus tego radio to dośc dobre filtry i małe wymiary . Radio mam zamocowane obok ręcznego hamulca w miejscu na napoje. Antena którą posiadam to Siro AS100 MAG. Świetny zasięg. Na obowdnicy ZG szokojący wynik ok 18 km mało drzew i przeszkód). W "normalnym terenie ok 10 km". Oczywiście należy pamietac o dostrojeniu anteny reflektometrem!...
Obecnie ze względu na długość anteny 100 cm i problem z wjazdem do garażu potrzeba odkręcania i chowania lub ściągania jej z dachu, poleciłbym Sirio omega ze składaną anteną (też trzeba wysiąść z auta ale nie trzeba chować. Innych anten poniżej 100 cm, anten krókich ze szklaną cewką bym omijał szerokim łukiem...
Obecnie ze względu na długość anteny 100 cm i problem z wjazdem do garażu potrzeba odkręcania i chowania lub ściągania jej z dachu, poleciłbym Sirio omega ze składaną anteną (też trzeba wysiąść z auta ale nie trzeba chować. Innych anten poniżej 100 cm, anten krókich ze szklaną cewką bym omijał szerokim łukiem...
- andrz3j
- Specjalista
- Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
- Imię:: Andrz3j
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 101 razy
ponizej metra to sirio omega 95 cm. z magnesem 12 cm i mozliwowscia pochylenia. zasieg podobny do sirio as100 mag. z bardzo małych anten polecam president florida,ale zasięg to 3-4 km. co chwile trzeba pytac "jak droga..."
P.S. jakby ktos byl chetny to mam do sprzedania sirio as100mag za 80 pln. chce kupic omege poniewaz obecna chaczy mi o brame a omege moglbym pochylic.
P.S. jakby ktos byl chetny to mam do sprzedania sirio as100mag za 80 pln. chce kupic omege poniewaz obecna chaczy mi o brame a omege moglbym pochylic.
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Jeżeli krótka to nie montażowa, krótka tylko na magnesie.Mała ,poręczna, łatwość montażu ...Innym tematem jest jej jakość, ale............to zostawmy..
Do zwykłego radia CB, jeżeli rozmawiamy i słuchamy tylko i wyłącznie na 19, to nie ma sensu sie pakować w drogie anteny i dokładnie ustawiać wsp.fali stojącej , skracać kabla i bawić sie w mierzenie rezystancji(która i tak jest już gorsza w przypadku podstawy magnesowej)
Fabryczne zwykłe radio CB jest i tak już poskracane na mocy ma na wyjściu +- 2W.
Przy 4 W z nie dostrojonym swr-em i anteną na magnesie NIE MA SZANS ŻE SIE COŚ STANIE Z RADIEM!!!, przy dłuższej ale to przy dłuższej rozmowie po 15 min można zauważyć że nagrzewa sie końcówka mocy--> ale do uszkodzenia to jest jej jeszcze daleko..
Kto rozmawia dłużej jak 15min?(ciągle)
Więc nic sie nie stanie!!
Najlepiej to kupić CB, kupić antenę, załozyć, jeździć, rozmawiać i cieszyć sie z CB..
Co innego są rozmowy DX-owe.
Ważnym elementem jest antena(na pewno nie krótka). Ważne jest połączenie metaliczne antena -masa, i oczywiście radio.Musi być selektywne, no i troszkę z wyższej półki ( mam na myśli radio z modulacją USB).
W tym przypadku są już większe moce więc tu staramy się dopasować antenę do radia czyli SWR..Źle dopasowany antena całej mocy nie wypromieniuje z anteny i część mocy nie wypromieniowanej wraca do radia, dlatego końcówka sie nagrzewa.
Czyli zależy co sie chce?, rozmowy dalekie czyli XD-owe czy tylko CB i kanał 19..To są podstawowe pytania na które i tak większość sobie odpowie że chodzi o kanał 19..
Do zwykłego radia CB, jeżeli rozmawiamy i słuchamy tylko i wyłącznie na 19, to nie ma sensu sie pakować w drogie anteny i dokładnie ustawiać wsp.fali stojącej , skracać kabla i bawić sie w mierzenie rezystancji(która i tak jest już gorsza w przypadku podstawy magnesowej)
Fabryczne zwykłe radio CB jest i tak już poskracane na mocy ma na wyjściu +- 2W.
Przy 4 W z nie dostrojonym swr-em i anteną na magnesie NIE MA SZANS ŻE SIE COŚ STANIE Z RADIEM!!!, przy dłuższej ale to przy dłuższej rozmowie po 15 min można zauważyć że nagrzewa sie końcówka mocy--> ale do uszkodzenia to jest jej jeszcze daleko..
Kto rozmawia dłużej jak 15min?(ciągle)
Więc nic sie nie stanie!!
Najlepiej to kupić CB, kupić antenę, załozyć, jeździć, rozmawiać i cieszyć sie z CB..
Co innego są rozmowy DX-owe.
Ważnym elementem jest antena(na pewno nie krótka). Ważne jest połączenie metaliczne antena -masa, i oczywiście radio.Musi być selektywne, no i troszkę z wyższej półki ( mam na myśli radio z modulacją USB).
W tym przypadku są już większe moce więc tu staramy się dopasować antenę do radia czyli SWR..Źle dopasowany antena całej mocy nie wypromieniuje z anteny i część mocy nie wypromieniowanej wraca do radia, dlatego końcówka sie nagrzewa.
Czyli zależy co sie chce?, rozmowy dalekie czyli XD-owe czy tylko CB i kanał 19..To są podstawowe pytania na które i tak większość sobie odpowie że chodzi o kanał 19..
-
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Ja śmigam z takim zestawem (inna fura).
President Johny II ASC (ASC poprawione przez magika od CB, bez utraty gwarancji), kabelek przedłużony i cięty na wymiar odpowiedni dla fali, promiennik Sirio Omega na średnim magnesie a pod nim poliwęglanowa bezbarwna naklejka coby lakieru nie niszczyć. Antenę chowam do bagażnika prawie przy każdym dłuższym postoju. Lubię ASC (jak się da używać) i podobno do tego jest dobra sztywna antena. Jak ktoś nie używa ASC to polecam Sirio ML145. Radyjko schowam w podłokietnik i kabelek pod plastikami poprowadzę do bagażnika. W VW będzie montaż do belki relingu.
President Johny II ASC (ASC poprawione przez magika od CB, bez utraty gwarancji), kabelek przedłużony i cięty na wymiar odpowiedni dla fali, promiennik Sirio Omega na średnim magnesie a pod nim poliwęglanowa bezbarwna naklejka coby lakieru nie niszczyć. Antenę chowam do bagażnika prawie przy każdym dłuższym postoju. Lubię ASC (jak się da używać) i podobno do tego jest dobra sztywna antena. Jak ktoś nie używa ASC to polecam Sirio ML145. Radyjko schowam w podłokietnik i kabelek pod plastikami poprowadzę do bagażnika. W VW będzie montaż do belki relingu.
Szukajcie a znajdziecie.
Dobre !!! dalej idąc moze sie uda wpiac do tej wklejanej w szybieQQRYDZA pisze:a można by zamontować taką antenę wzdłuż relingów żeby nie było jej widać? jest taka możliwość?

Touranek ma racje kiedyś ćwiczyłem temat swojego CB to zasięgając informacji m.in na forach krótkofalarskich to jest tak im dluzszy bat tym lepiej i tu sie fizyki nie oszuka. Zabawa z kablem o czym wczesniej pisal Space to lipa jezeli ktos probuje ustawic SWR przycinajac kabel to o ile pamietam wg zdania krotkofalowcow to amator tak sie nie da. Sam mam klasyczny zestaw President harryII + ML 145 Midland. Jednak w trasie duzo osob ma "drewniane" anteny i co z tego ze masz dobry sprzet jak inni i tak Cie nie slysza bo maja to co maja. Na magniesie duzo slabiej, krocej i szumi tego sie nie ominie. Mam w Jeepie krotka metrowa umocowana do relingow i nawet w miescie nie szumi a zasieg lepszy niz te ML145 takze sadze ze masa naprawde jest wazna i wtedy mozna skracac antene a inaczej to tylko dlugi bat
Touran to moje oczko w głowie, a do zabawy JEEP CHEEROKE
- arti_76
- Przeglądacz
- Auto:: TDI
- Imię:: Artur
Zdradzisz co to będzie?Eljot pisze:Myślę nad anteną montażową. Kumpel zajmuje się CB od wielu lat i ma dla mnie jakąś na oku. Co do tego jakie to ma być ustrojstwo jeszcze nic nie wiem, ale ma ściągać na jakieś 12 km.
Realizacja pewnie na wiosenkę.
A ja chciałbym zapytać jak najlepiej zamocować antenę montażową na jakimś uchwycie czy na relingu. Jak na uchwycie to w którym miejscu go zamontować.
Poprzednio w superbie miałem na klapie zamontowaną ale jak otwierałem bagażnik to mi słupek ocierała.
Którędy najlepiej wyjść z przewodem na zewnątrz?