Bardzo częste wyświetlanie się żółtej kontrolki oleju
-
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Bardzo częste wyświetlanie się żółtej kontrolki oleju
Cześć wszystkim. Jestem posiadaczem Tourana rocznik 2003r. ,motor 2.0 tdi.Chciałbym prosić was drodzy posiadacze Tourana o pomoc w rozwiązaniu uporczywego problemu.Zacznę od tego iż 01.09.2012r. wymieniałem olej ,filtr powietrza,przeciwpyłkowy,oleju. Od mniej więcej 3 tygodni włącza mi się bardzo często żółta lampka mówiąca o dolaniu oleju więc dolałem raz po jakimś czasie pojawiła się znowu więc znów dolałem i tak 3 i 4 raz w niedługim okresie czasu także około 0.6l. oleju Castrol edge 5w30 zostało już wlane i nie widzę końca problemu. Będę się wybierał z tym do mechanika bo mnie denerwuje częste dolewanie oleju. Czy mieliście już taki problem i jeśli ktoś by posiadał większą wiedzę to czy mógłby napisać co może być przyczyną?? Z góry Dziękuję i pozdrawiam wszystkich właścicieli tourana:)
Ostatnio zmieniony śr sty 16, 2013 22:58 przez romek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
romek, zanim się doleje oleju najpierw sprawdza się jego poziom,a dopiero później się ewentualnie dolewa.
Jak Ci się następny raz zapali to sprawdź najpierw stan,a nie dolewaj na oślep,bo się świeci..
Po tym będziemy wiedzieli czy to problem mechaniczny-wyciek/nieszczelności czy zepsuty czujnik.

Jak Ci się następny raz zapali to sprawdź najpierw stan,a nie dolewaj na oślep,bo się świeci..
Po tym będziemy wiedzieli czy to problem mechaniczny-wyciek/nieszczelności czy zepsuty czujnik.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Niech sprawdzi na zimnym, a nie po odpaleniu silnika i zapaleniu się kontrolkiJak Ci się następny raz zapali to sprawdź najpierw stan,a nie dolewaj na oślep,bo się świeci..

Czujnik maski sprawdź w następujący sposób. Otwórz klapę wajchą we wnętrzu ale nie podnoś jej. Uruchom wycieraczki przendiej szyby. Jak się nie porusza znaczy, że czujnik ok.
Tomas przeczytaj cały post kolegi który założył tematTomas pisze:A olej kiedy wymieniałeś ?

Pozdrawiam!
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Jeżeli mu gaśnie kontrolka po dolaniu,to czujnik działa poprawnie.Jeżeli by nie działał to by się ciągle świeciła po dolaniu i zgasła by dopiero po ok.70-80kmCiapek pisze:Czujnik maski sprawdź w następujący sposób. Otwórz klapę wajchą we wnętrzu ale nie podnoś jej. Uruchom wycieraczki przendiej szyby. Jak się nie porusza znaczy, że czujnik ok.

Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
Pewnie to będzie czujnik, ale pytanie mi się nasuwa tylko, czy jesteś pewny jakości oleju wymienionego ? Lub czy w ogóle masz wymieniony, jesteś pewny warsztatu ? Pytam bo, mi też ta kontrolka często się zapalała, a poziom był odpowiedni. Po wymianie i wcześniejszej płukance którą robiłem sam problem zniknął.