Ile wam pali autko ???
-
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Kurde jakim cudem wam dwulitrówki palą poniżej 6 litrów
i jak na baku robicie ok 1000km ? Swoim na baku zrobię ok 800 km nie wiem czy 900 dałbym radę wykrzesać. Jazda głównie w trybie mieszanym. Poza miastem przy ok 120 km/h spalanie ok 7 litrów w mieście też coś około tego. Jeżdżąc raz po mieście nigdzie się nie śpiesząc czyli jak turysta osiągnąłem wynik 6,4 ale to już było męczenie samochodu...

-
- Specjalista
Akurat nie katuje tyrana tylko od czasu do czasu dam mu konkretnie po garach bo aż szkoda jak cały czas tłucze się po mieście ale to i tak nie że jadę ze 100km z prędkością 180km/h tylko tak z 5-10km max. A na co dzień staram się jeździć spokojnie lecz teraz zimą to nawet nie patrzę na spalanie bo wiadomo że i tak będzie duże...
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Witam
Mi BMN z DSG po wymianie pompowtrysków spala średnio po mieście w przedziale 5,3l-8l/100km
Przed wymianą pompek na tym samym dystansie średnie spalanie po mieście 7,3-12,4l/100km.
Dodam, że te powyższe wyniki po wymianie pompek uzyskuję w ujemych temperaturach.
Staram się jeździć dynamicznie i płynnie. Opony mam aktualnie 16" na stalówkach, a w sezonie letnim 16" alufelgi.
Pozdrawiam
Mi BMN z DSG po wymianie pompowtrysków spala średnio po mieście w przedziale 5,3l-8l/100km
Przed wymianą pompek na tym samym dystansie średnie spalanie po mieście 7,3-12,4l/100km.
Dodam, że te powyższe wyniki po wymianie pompek uzyskuję w ujemych temperaturach.
Staram się jeździć dynamicznie i płynnie. Opony mam aktualnie 16" na stalówkach, a w sezonie letnim 16" alufelgi.
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
- ewasobol
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
a moj turuś najmniej pali 4,8 w trasie, roznie bywaja tez korki to do 6 podchodzi po miescie ale raczej w okolicy 5,5 i okazuje sie ze moje audi na gaz potrafiło spalic wiecej wiec jestem bardzo zadowolona-jezdze normalnie raczej za szybko niz za wolno ostatnio staram sie bo limit mandatów sie wyczerpuje 

-
- Specjalista
Wczoraj zrobiłem mały teścik przez wieczór zrobiłem nie całe 200km. najpierw trasa ok 40km wyprzedzanie na 5 i gdzie się da z budzika 130 nie schodziło później miasto na światłach dynamicznie też ok 40km, nastepnie ta sama trasa tyle że pusto to widniały i większe prędkości gdzie się tylko dało i reszta turystyczne zwiedzanie miasta nigdzie się nie śpiesząc czyli takie tam taczanie się średnia na kompie po zjeździe do garażu 7,9 także myślę że po takiej jeździe jest ok 

- Blupol
- Przeglądacz
- Auto:: '12 1.6 TDI Bluemotion
- Imię:: Tom
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Kolego, najwyraźniej masz wszystko OK z wozem.forest pisze: Może ja coś mam nie tak z tym autem.
Jak czytam te bajki o 4,5l/100, o 1300km. na baku, o pojemności baku 65 litrów, to sam nie wiem czy Autorzy są świadomi tego co piszą...
Owszem, 4,5 na trasie da się zrobić (mówimy o 2.0!), ale TYLKO I WYŁĄCZNIE przy 90km/h, stałej prędkości i RĂWNYM terenie. Może kolega robił testy w takim okolicznościach...? Może.
Ogólnie hasło "ile wam pali" jest tak niedoprecyzowane, że głowa boli.
Jest tyle różnych czynników, że nie ma szans ustalić czy dany model pali dużo czy mało.
Jak mnie się ktoś pyta to mówię: od 5-15l.
Tak: 5 litrów na trasie przy spokojnej jeździe w okolicach 100 km, a 15 litrów przy długiej "szaleńczej" jeździe z wyprzedzaniem/hamowaniem itd.
Tak więc nie ma takiej siły, żeby móc obiektywnie ocenić czy nasze auto pali dużo. czy mało i porównywać je z wozem kolegów.
JA mieszkam na G. Śląsku, gdzie górek,pagórków i podjazdów jest od groma. Co innego jazda na Mazurach czy innych nizinnych terenach. Paliwo, "ciężka noga", zużycie silnika, czas zmiany biegów, ilość podłączonych urządzeń (podgrzewane fotele + webasto+dobry sprzęt grający+klima itp.), bagaż, rozmiar kół, opony i ciśnienie, pogoda - słowem WSZYSTKO ma wpływ na spalanie.
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony i bardzo zaskoczony, że tak duże auto, z tak zrywnym silnikiem potrafi zejść do 5 l na trasie, 6.5 w trybie mieszanym a zimą niewiele ponad 7 litrów w mieście.
PS. w każdym niemal Touranie komputer "cygani" i zaniża spalanie o ok. 0,3 l/100.
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
prawda jest taka 5,8l do 9l w zależnosci od stylu jazdy. Jak ktoś mi pisze czy mówi, że Touran spalił mu 4,3 lita to przepraszam, ale smiech mnie ogarnia. Kalkulatory w łapkę, a nie wskazania z FISa koledzy moi drodzy, a zobaczycie realne spalanie 
Touran to nie PANDA w dieslu

Touran to nie PANDA w dieslu

Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Touran jest w rodzinie od 6lat,początkowo u ojca,który namiętnie przez 1 rok liczył na kalkulatorze spalanie przy każdym tankowaniu,a tankował raz w tygodniu po sam korek..Nigdy nie wyszła mu większa różnica niż 0,2l/100km,a to błąd minimalny,zazwyczaj pokazywał dokładnie z minimalnym rozjazdem +/-.JacaTouran pisze:Kalkulatory w łapkę, a nie wskazania z FISa koledzy moi drodzy, a zobaczycie realne spalanie
Ja od 2 lat liczyłem ze 4 razy kalk. w tym na trasie do Włoch/Chorwacji i też wychodziło mi jak na kompie.
Sugerujesz,że tyle nie ma?Blupol pisze:o pojemności baku 65 litrów

Proszę..Wczoraj tankowałem rano prawie pod korek(nie stało jeszcze w rurze,bo czasu nie miałem,a uwierz można długo tak lać zanim będzie stało),a rezerwa zapaliła mi się 20km wcześniej przed samą ZG jak wracałem z Poznania.. Postaram się jak będzie cieplej,wyjechać prawie do 0 i zatankować ok 70litrów..

Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy